Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicuOluja: Hrvatska vojna operacija- Vijesti

Oluja : Hrvatska vojna operacija

Vijesti 08.08.95 

5. KORPUS POTPUNO NADZIRE BIHACKI DZEP

BABIC OPTUZUJE MARTICA ZA PORAZ

BABICEVA IZJAVA BEOGRADSKOM RADIJU

BONN: HRVATSKA AKCIJA STVORILA NOVE IZGLEDE ZA MIR U REGIJI

CERVENKO: POCELA PREDAJA 21. KORPUSA POBUNJENIH SRBA

DELO: SRPSKE IZBJEGLICE RAKETIRALI SRPSKI ZRAKOPLOVI

DR. KOSTOVIC O HUMANITARNIM ASPEKTIMA AKCIJE "OLUJA" (KRACA VERZIJA)

DR. KOSTOVIC O HUMANITARNIM ASPEKTIMA AKCIJE "OLUJA" (SIRA VERZIJA)

DVA PROJEKTILA NA VINKOVCE - PONOVNO OPCA OPASNOST

GIRARDI-JURKIC POZIVA UNESCO DA USKORO POSJETI PLITVICKA JEZERA

GRACAC DOBIO STRUJU

HSP POZDRAVILA "OLUJU"

IZBJEGLI SRBI HOCE NATRAG U HRVATSKU

MINISTAR JARNJAK: JAMCIMO SIGURNOST NA OSLOBODENOM PODRUCJU

OSIJEK - OPCA OPASNOST

OSLOBADANJE HRVATSKIH PODRUCJA POZDRAVILI PREDSTAVNICI POLITICKIH STRANAKA BIH

PERRY: HRVATSKA OFENZIVA OTVARA VRATA SPORAZUMNOM RJESENJU

PISMO GRANICA CELNISTVU EU O NEMOGUCNOSTI SURADNJE S BILDTOM

PISMO GRANICA PREDSJEDATELJU VIJECA SIGURNOSTI UN

POMOC ZAGREBA GLINI

PREDSJEDAVAJUCI VS UN: HRVATSKA POBJEDA PROMJENILA RAVNOTEZU SNAGA

PRIVREMENO OKUPIRANO JOS 4,6 POSTO HRVATSKOG DRZAVNOG TERITORIJA

SACIRBEJ: SPLITSKI JE SPORAZUM JOS NA SNAZI

SAD ODBACUJU BRITANSKE TVRDNJE O ETNICKOM CISCENJU U HRVATSKOJ

STRANI NOVINARI POSJETILI KNIN

TOPNICKI NAPAD NA NUSTAR

U SRPSKOM MINOBACACKOM NAPADU SMRTNO STRADALO 7 DJECAKA

UN NAJAVIO PROMATRACE ZA LJUDSKA PRAVA NA OSLOBODENIM PODRUCJIMA

UNHCR ZABRINUT ZA NESRPSKO PUCANSTVO NA PODRUCJU BANJE LUKE

VIJECE EUROPE PODRZAVA OSLOBODENJE OKUPIRANIH PODRUCJA HRVATSKE

VIJECE SIGURNOSTI: KONZULTACIJE O STANJU U HRVATSKOJ

08/08/95 14:41

5. KORPUS POTPUNO NADZIRE BIHACKI DZEP


SARAJEVO, 8. kolovoza (Hina) - Vojni promatraci UN-a potvrdili su da postrojbe 5. korpusa od danas nadziru bihacki dzep te da su jucer unistene i posljednje tocke otpora Abdicevih snaga. Istodobno upozorava se da su nove borbe izbile juzno od Bihaca, na podrucju Ripaca prema Grmecu.

Izvori 5. korpusa tvrde da su bosanski Srbi jucer poslijepodne poceli silovite topnicke napade na obrambene polozaje bosanske vojske na tom podrucju, koji zasad nisu praceni pokusajima pjesackoga proboja. U borbama bosanske vojske i Abdicevih snaga u protekla dva dana zaplijenjena je velika kolicina oruzja i streljiva, a iz Bihaca je priopceno da se u rukama 5. korpusa od sada nalazi cjelokupno oruzje jednoga topnickog puka.
(Hina)

 

08/08/95 20:24

BABIC OPTUZUJE MARTICA ZA PORAZ

HRVATSKA-SRBI-SRJ +PV

BEOGRAD, 8. kolovoza (Hina/Reuter) - Jedan od voda pobunjenih hrvatskih Srba - Milan Babic, optuzio je "predsjednika" Milana Martica za gubitak teritorija pod nadzorom pobunjenih Srba, koji je Hrvatska vojska oslobodila za tri dana.

"Bio sam zapanjen kada sam saznao da su glavni stab srpske vojske krajine i predsjednik Martic naredili opcu evakuaciju i povlacenje vojske", prenosi izjavu Milana Babica agencija Reuter.

Babic je rekao da je Martic naredio povlacenje s bojisnica.

"Ne moze se nekoga drugoga okriviti i optuziti za takva djela, osobito ne Jugoslaviju", rekao je Babic.

Babic je dodao kako jos nije prekasno za rjesenje problema pregovorima.

"Ne mogu vjerovati da je netko zelio, poticanjem egzodusa naroda iz krajine, natjerati Jugoslaviju da se izravno ukljuci u rat", rekao je Babic.
(Hina) sv fp

08/08/95 21:16

BABICEVA IZJAVA BEOGRADSKOM RADIJU


BEOGRAD, ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - Jedan od voda pobunjenih Srba u Hrvatskoj, Milan Babic, danas je u izjavi srbijanskoj novinskoj agenciji Tanjugu pozvao "sve Srbe da zbiju redove i da se srpske zemlje usuglase i okupe oko maticne drzave SRJ", prenosi beogradski radio. Babic je takoder zahvalio drzavnoj vlasti, humanitarnim organizacijama i gradanima u Srbiji i SRJ na pomoci izbjeglicama.
"Osobno se nikada necu pomiriti s tim da srpska krajina ostane bez Srba. Vjerujem da ce se medunarodna zajednica principijelno odnositi prema srpskom pitanju. Kao sto osuduje svako etnicko ciscenje, ocekujem da osudi i sprijeci etnicko ciscenje Srba u srpskoj krajini. Medunarodna zajednica mora omoguciti povratak srpskog naroda na svoju zemlju.", istice Babic.

U izjavi Tanjugu Babic je dalje kazao: "Na mene je zaprepascujuce djelovalo saznanje da su Glavni stab srpske vojske krajine i Martic naredili opcu evakuaciju stanovnistva i povlacenje vojske na svim dijelovima fronta, u Kninu, sjevernoj Dalmaciji i Lici, iako na vecini linija dodira sa HV nije ni bilo ozbiljnijih borbenih djelovanja. HV se po ranijem planu trebala i mogla zadrzati na prilazima Kninu najmanje mjesec dana, za sto su postojali svi potrebni preduvjeti. Ne moze se za ovakve postupke prozivati i optuzivati netko drugi, a pogotovo ne SRJ."

"Ne mogu vjerovati da je netko htio masovnim egzodusom naroda iz krajine, bas na takav nacin prisiliti SRJ da se direktno ukljuci u rat. Svatko tko imalo prati i poznaje medunarodne odnose i polozaj u kojem se nalazi SRJ, a oni koji vode drzavne poslove to moraju znati, mogao bi pretpostaviti da je to nerealno, a za ukupni srpski nacionalni interes moglo bi biti i pogubno. Zato sam do posljednjeg trenutka, kao predsjednik nove vlade koja je formirana tek prije deset dana pokusao sve da se rat izbjegne, da se ozivi pregovaracki proces koji je Hrvatska zaustavila napadom na zapadnu Slavoniju i da se pod okriljem medunarodne zajednice nade pravedno politicko rjesenje za sve. Vjerujem da jos nije prekasno za to.", ocjenjuje Milan Babic, a prenosi Radio Beograd.
(Hina) ai mn

 

08/08/95 15:06

BONN: HRVATSKA AKCIJA STVORILA NOVE IZGLEDE ZA MIR U REGIJI


BONN, 8. kolovoza (Hina/AFP/Reuter) - Njemacka vlada vidi "u najnovijim dogadajima nove izglede za mirno rjesenje u bivsoj Jugoslaviji", rekao je u utorak glasnogovornik njemacke vlade Herbert Schmuelling (Smeling).

"Nova situacija na Balkanu" rada "nadu da se stvaraju nove perspektive" glede politickog rjesenja, rekao je Schmuelling tijekom konferencije za tisak nakon sjednice njemacke vlade.

Ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel, koji je predsijedao sjednicom kabineta, pozvao je "sve strane da se uzdrze od bilo kakve akcije koja bi mogla destabilizirati situaciju", dodao je Schmuelling.

"Stavljamo naglasak na stabilizaciju situacije u kriznom podrucju, sprijecavanje da se sukob prosiri i stvaranje novih inicijativa za politicko rjesenje", rekao je glasnogovornik.
(Hina)

 

08/08/95 22:43

CERVENKO: POCELA PREDAJA 21. KORPUSA POBUNJENIH SRBA

"OLUJA"-PREDAJA 21. KORPUSA POBUNJENIH SRBA+FR 15/HR HR

ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - U vecerasnjem priopcenju nacelnika Glavnog stozera Hrvatske vojske generala zbora Zvonimira Cervenka, koje je objavio Hrvatski radio, kaze se da je u 19 sati pocela predaja snaga 21. korpusa. #L#

Pukovnik Bulat podnio je prijavak generalu Stipeticu: "Gospodine generale, pukovnik Cedomir Bulat, komandant 21. korpusa cestita Vam na pobjedi i predajem Vam korpus. Imamo 13 tenkova, 15 topova 130 mm, veci broj vozila i ostale tehnike", rekao je pukovnik Bulat.

Na pitanje generala Stipetica gdje je ostala tehnika, Bulat je odgovorio da ju je uzeo Mile Novakovic.

Bulat je takoder izjavio da ima tri do cetiri tisuce vojnika i oko 10 tisuca civila koji se nalaze u podrucju Topuskog, stoji u priopcenju nacelnika Glavnog stozera Hrvatske vojske generala zbora Zvonimira Cervenka.
(Hina) pp/db sp08/08/95 14:05

DELO: SRPSKE IZBJEGLICE RAKETIRALI SRPSKI ZRAKOPLOVI

+PV SI


LJUBLJANA, 8. kolovoza (Hina) - Ljubljanski list "Delo" objavljuje danas vijest u kojoj se navodi da su kolonu srpskih izbjeglica iz oslobodenih krajeva Republike Hrvatske u nedjelju prije podne blizu Bosanskog Petrovca raketirali zrakoplovi tzv. vojske republike srpske i da je napad naredio zapovjednik Karadziceva zrakoplovstva Zivomir Ninkovic. #L#

On je, pise "Delo", dvadesetak minuta prije napada upozorio da ce vojnike hrvatskih Srba u koloni, u kojoj su bili i civili, smatrati bjeguncima i napasti ih ako se ne vrate u Hrvatsku na izgubljene postave. Pri tomu se list poziva na izjavu pukovnika Vlade Babica koji je vodio kolonu izbjeglica i vojnika iz tzv. krajine. U napadu je, tvrdi Babic, Karadzicevo zrakoplovstvo upotrijebilo kasetne bombe. Poginulo je vise od dvadeset i ranjeno oko sto osoba.

U Banjoj Luci je, tvrdi Delov dopisnik, osnovan prijeki sud koji je vec osudio dvadeset vojnika i nizih oficira tzv. vojske RSK jer su napustili bojne postave oko Knina i Benkovca.

(Hina) fl gk

 

08/08/95 11:09

DR. KOSTOVIC O HUMANITARNIM ASPEKTIMA AKCIJE "OLUJA" (KRACA VERZIJA)


ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - Potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Ivica Kostovic na danasnjoj je konferenciji za novinare govoreci o humanitarnim apektima akcije "Oluja" istaknuo da je stradanje civilnog pucanstva bilo minimalno. Naglasio je da je akcija imala tri bitna humanitarna aspekta - oslobadanje koridora do Bihaca, omogucavanje povratka 101.000 hrvatskih prognanika te sprecavanje stradanja civila. Akcija je u cjelosti uspjela sa stajalista oslobadanja koridora do Bihaca, i danas na to podrucje krece prvi humanitarni konvoj, stvaranja uvjeta za povratak prognanika na oslobodena hrvatska podrucja, a stradanja civila bila su minimalna, kazao je Kostovic.

Po rijecima dr. Kostovica, usprkos pozivu Predsjednika Republike da civilno pucanstvo ostane na tim podrucjima te da ce uzivati sva prava i zastitu, iz bivseg sektora 'jug' pod vojnom zapovjesti srpskih pobunjenika pucanstvo je izbjeglo, i na tom je podrucju ostalo svega 1.000 ljudi, od cega u Kninu 700. Sa bivseg sektora 'sjever' izbjegao je dio pucanstva, a dio je ostao, i jos ima izmedu 10-15.000 ljudi na potezu od Topuskog prema jugu, te oko 10.000 osoba na potezu od Zrinske gore do Dvora, naveo je Kostovic.

Komentirajuci brojke koje su se pojavile u svjetskim medijima, Kostovic je precizirao da je na podrucjima bivsih sektora "sjever" i "jug" bilo oko 120.000 ljudi. Od toga je bilo 30.000 vojnika, pa je prema tome ukupan broj civilnog pucanstva bio 90.000, a od toga 40 posto na bivsem sektoru "jug" i to je pucanstvo pretezito izbjeglo.

Dr. Kostovic je naglasio da je jedan aspekt akcije bila zastita civilnog pucanstva u hrvatskim gradovima, podsjetivsi na stradanja u Dubrovniku jos prije pocetka akcije. Naveo je da je u danima akcije stradalo 19 civila u hrvatskim gradovima, da su namjerno napadnute dvije bolnice, a djelovanjem neprijateljskog zrakoplovstva ugrozeno je civilno pucanstvo, posebno na podrucju Slavonije.

"Zahvaljujuci brzini akcije stradanja su na obje strane male i time akcija i taj humanitarni aspekt zadovoljava", istaknuo je Kostovic.

(Hina)

08/08/95 12:41

DR. KOSTOVIC O HUMANITARNIM ASPEKTIMA AKCIJE "OLUJA" (SIRA VERZIJA)


ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - Akcija 'Oluja' hrvatske vojske i redarstvenika imala je tri bitna humanitarna aspekta - oslobadanje koridora do Bihaca, omogucavanje povratka 101 tisuce hrvatskih prognanika te sprecavanje stradavanja civila. To je na jutrosnjoj osmoj konferenciji za novinare Informativnog stozera Ministarstva obrane kazao potpredsjednik hrvatske Vlade zaduzen za humanitarna pitanja dr. Ivica Kostovic.

Kostovic je naglasio da su sva tri humanitarna aspekta uspjela i danas za Bihac krece prvi humanitarni konvoj. Usprkos pozivu predsjednika Tudmana da civilno stanovnistvo ostane, i da ce uzivati sva prava i zastitu hrvatske drzave, iz bivseg sektora 'jug' pod vojnom zapovjedi srpskih pobunjenika pucanstvo je izbjeglo, i ostalo ih je svega tisucu od kojih se 700 nalazi u Kninu, kazao je Kostovic. Iz bivseg sektora 'sjever' dio pucanstva je izbjegao, a dio je ostao. Na podrucju Topskog nalazi se 15 tisuca, a deset tisuca ih je na potezu od Zrinske gore do Dvora.

Osvrcuci se na brojke koje su se pojavile u svjetskim medijima Kostovic je precizirao da je na podrucju bivsih sektora 'sjever' i 'jug' bilo 120 tisuca ljudi od kojih je 30 tisuca bilo vojnika, pa je slijedom toga ukupan broj civilnog pucanstva bio 90 tisuca, a 40 posto je zivjelo u bivsem sektoru 'jug'.

Dr. Kostovic je naglasio da je jedan aspekt akcije bio zastita civilnog pucanstva u hrvatskim gradovima podsjetivsi na stradanje u Dubrovniku prije pocetka akcije. U danima akcije 'Oluja', kazao je Kostovic, u hrvatskim je gradovima stradalo 19 civila, neprijatelj je namjerno gadao dvije bolnice, a djelovanjem neprijateljskog zrakoplovstva ugrozeno je civilno pucanstvo, posebno u Slavoniji. Zahvaljujuci brzini akcije stradanja su na obje strane minimalna, kazao je Kostovic.

Potpredsjednik Kostovic je istaknuo da je Hrvatska prije pocetka akcije pismeno izvijestila Medunarodni Crveni kriz. Ponovio je da je u Kninu ostalo 700 ljudi o kojima skrbi Hrvatski Crveni kriz. Kostovic je takoder izvijestio da se tisucu izbjeglica krece iz Kladuse prema Tusilovicu i Vojnicu.

Na pitanje koliko je srpskih zatocenika i kada ce novinarima biti dozvoljen pristup prihvatnim centrima dr. Kostovic je odgovorio kako treba razlikovati ratne zatocenike od civilnog pucanstva. Naime, pojasnio je, ratni su zatocenici osobe koje su iz tzv. SRJ ili Bosne i Hercegovine i za njih je po medunarodnim konvencijama zaduzen Medunarodni komitet Crvenog kriza. Tek treba ispitati tko je ratni zatocenik, a tko nije, kazao je Kostovic, dodavsi da su ostali gradani Hrvatske, i ako nisu pocinili zlocin, podlijezu hrvatskom Zakonu o oprostu, a ratnim ce zlocincima suditi medunarodni sud za ratne zlocine. Kostovic je kazao kako je broj zatocenika ispod dvjesto, te da ce Medunarodni Crveni kriz posjetiti sva prihvatna mjesta u Gospicu, Karlovcu, Sibeniku, Sisku i Zadru.

Kostovic je na danasnjoj konferenciji kazao kako nije tocno da je ovo najveci izbjeglicki val od pocetka srpske agresije na Republiku Hrvatsku, a potom na BiH. U Hrvatskoj je 1991. godine bilo vise od 430 tisuca prognanika, a 1992. godine iz BiH je u Hrvatsku samo kroz malo mjesto Gunju 500 tisuca civila.

Odgovarajuci na pitanje da li je hrvatska Vlada u kontaktu s Vladom BiH u svezi povlacenja dijela srpskih pobunjenika s oruzjem iz Hrvatske u BiH, a sto za BiH nije dobro, Kostovic je odgovorio da su dvije Vlade u stalnom kontaktu u svezi humanitarnih akcija i ostalih vaznih pitanja.
(Hina)

08/08/95 19:31

DVA PROJEKTILA NA VINKOVCE - PONOVNO OPCA OPASNOST

PROJEKTILI-VINKOVCI+FR 9 HR16


VINKOVCI, 8. kolovoza (Hina) - U 17,15 sati s privremeno okupiranog hrvatskog podrucja, istocno od Vinkovaca, na grad su ispaljena dva teska projektila. Nakon toga je zupanijski Centar za obavjescivanje ponovno oglasio opcu i zracnu opasnosti. Vinkovcani su u sklonistima, a Centar za obavjescivanje ih upozorava na najveci oprez.
(Hina) rud vkn

08/08/95 12:14

GIRARDI-JURKIC POZIVA UNESCO DA USKORO POSJETI PLITVICKA JEZERA


ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - Veleposlanica Hrvatske pri UNESCO-u Vesna Girardi Jurkic pozvala je danas tu UN-ovu organizaciju da posjeti Plitvicka jezera i ocijeni u kakvom je stanju nacionalni park koji je pod UNESCO-ovom zastitom.

Buduci da uspostava civilnih vlasti na dosad okupiranim podrucjima napreduje vrlo brzo, a promatracima UNCRO-a i novinarima vec je zajamcen ogranicen pristup tom podrucju, ocekujemo da ce strucnjaci UNESCO-a uskoro moci posjetiti taj nacionalni park, kazala je Girardi-Jurkic u pismu glavnom direktoru UNESCO-a Federicu Mayoru.

UNESCO-ova je misija dva puta bila poslana na Plitvice u vrlo teskim okolnostima i uz velike rizike, podsjetila je veleposlanica i dodala da bi hrvatske vlasti u ovim novostvorenim okolnostima vrlo cijenile dolazak nove UNESCO-ove misije, uz moguce sudjelovanje strucnjaka iz Hrvatske.
(Hina)

 

08/08/95 11:20

GRACAC DOBIO STRUJU


LICKI OSIK, 8. kolovoza (Hina) - Radnici gospicke Elektrolike uspjeli su jucer osposobiti dio elektroenergetskog sustava tako da je podrucje Gracaca dobilo elektricnu struju. Tijekom danasnjeg dana radnici gospicke Elektrolike i zadarske Elektre nastavljaju rad kako bi struju sto prije dobila i sva druga oslobodena podrucja - Donji Lapac, Licki Osik, Medak, Vrhovine i Korenica, kaze direktor Elektrolike inz. Josip Lemic.

I telekomunikacijski centar Hrvatskih posta Gospic ucinio je sve pripreme za uspostavu telekomunikacijskih veza na oslobodenom podrucju i radovi ce poceti cim se izvrsi asanacija terena.

Gospicki gradonacelnik Ivan Blazevic sa clanovima Poglavarstva Miroslavom Petrijem, Nikolom Grbcem i tajnikom grada Milom Fajdicem posjetio je danas novo naselje Licki Osik. Nakon sto je razgledao stambene i druge javne zgrade, gradonacelnik Blazevic je rekao da se poduzimaju mjere da se Licki Osik opskrbi pitkom vodom i strujom, te da se obavljaju pripreme za pregled osnovne i srednje skole te svih stanova.

(Hina)

08/08/95 15:12

HSP POZDRAVILA "OLUJU"

HSP-OLUJA+PU,FR 31/HR HR


ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - Hrvatska stranka prava (HSP) pozdravila je danas "Oluju" - "uspjesnu i briljantno izvedenu" akciju hrvatskih oruzanih snaga. HSP izrazava najdublju zahvalnost Hrvatskoj vojsci i hrvatskome redarstvu, tvorcima hrvatske slobode, kazao je na konferenciji za novinare dopredsjednik i glasnogovornik HSP-a Anto Dapic, napomenuvsi da "'Oluja' mora otvoriti novu stranicu hrvatske povijesti". #L#

Dodao je da "borba za pravedenu, cestitu i demokratsku Hrvatsku tek predstoji".

HSP je od 1991. promicala glediste da je hrvatska privremeno okupirana podrucja moguce osloboditi jedino vojnim sredstvima, a "Oluja" je u cijelosti afirmirala to glediste, rekao je Dapic.

Hrvatski narod, dodao je, uspio je ponajprije zbog jedinstva, a to je "prvi put u njegovoj povijesti da nije bio drzavotvorno podijeljen, te prvi put da su hrvatski vojnici bili na jednoj strani", istaknuo je Dapic, napomenuvsi da je Hrvatska nakon "'Oluje' definitivno postala snazna vojna sila na ovom podrucju Europe".

"Ne smije se dugo cekati", ocjenjuje Dapic, "s oslobadanjem istocne Slavonije, jer se i taj problem takoder mora 'presjeci' energicno i brzo". On je izrazio uvjerenje da ce se i taj trenutacno okupirani dio hrvatskoga teritorija morati osloboditi vojnim sredstvima.

Hrvatska bi se, drzi Dapic, trebala kroz ustavne odredbe "osigurati od moguceg povratka tisuca ljudi natrag u Hrvatsku, jer bi Srpska pravoslavna crkva kroz neko vrijeme iznova pocela siriti velikosrpke ideje".

Milosevic nije vojno pomogao srpskim snagama zato jer se boji Hrvatske vojske, koja bi mogla poraziti njegovu vojsku i srpske snage u Bosni i Hercegovini, ocjenjuje Dapic, dodajuci da i BiH ceka konacno oslobodenje od srpskoga agresora. HSP podupire cjelovitost BiH, jer samo cjelovita BiH "osigurava Hrvatskoj miran san i prosperitet", istice Dapic.

Politicki tajnik HSP-a Ivan Gabelica odbacio je insinuaciju da je "Oluja" posljedica tajno dogovorene podjele BiH, te se zauzeo da hrvatske vlasti s medunarodnim posrednikom Carlom Bildtom - zbog njegovih izjava i stavova - "prekinu svaki kontakt".
(Hina) sm ds

08/08/95 14:16

IZBJEGLI SRBI HOCE NATRAG U HRVATSKU

+PV FI YU


BEOGRAD, 8. kolovoza (Hina) - Uredu Vlade RH u Beogradu poceli su se javljati izbjeglice koji su tek stigli iz Knina i oslobodenih podrucja Republike Hrvatske, zanimajuci se za mogucnosti povratka kuci, javila je Hinina dopisnica u Beogradu. #L#

Uredu se javljaju i oni izbjegli 1991. i 1992., koji se do sada nisu uspjeli vratiti u Hrvatsku. Mnogi od njih cestitaju hrvatskim vlastima na "oslobadanju domovine".

U reportazi o izbjeglickim kolonama na putu prema tzv. SRJ novinari "Nase Borbe" zapisali su i rijeci M.J. iz Knina. "Cim dodem u Beograd, javit cu se u hrvatski Ured. Nema nista bez svoje kuce. I kome idem ja? Zemljace, moramo Tudmanu zahvaliti sto nas je ostalo zivih najmanje dvadeset tisuca. Mogao nas je tuci kako hoce u koloni - nije trebao ni gadati - ali nije. Nisu nas gadali, ponavljam, ali su mogli. Mi smo, brate, mislili da se mozemo obraniti, ali nismo. I sto sad? Netko je trebao reci narodu da ostane, prihvati plan Z-4 i - kvit".

(Hina) sb gk


08/08/95 19:44

MINISTAR JARNJAK: JAMCIMO SIGURNOST NA OSLOBODENOM PODRUCJU

MUP-JARNJAK-OLUJA+PU 13/HR HR


ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - "Svim ljudima koji pribivaju na oslobodenom prostoru, i koji su ostali i koji ce se vratiti, jamcimo osobnu i sigurnost njihove imovine, te pravni i javni red", istaknuo je ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak govoreci na vecerasnjoj konferenciji za strane i domace novinare o aktivnostima MUP-a na uspostavljanju ustavnog i pravnog poretka na oslobodenim podrucjima. #L#

Prateci postrojbe Hrvatske vojske i Specijalne policije MUP-a, ulazila je civilna policija i uspostavljala postaje temeljne i granicne policije, rekao je Jarnjak napominjuci da je to ustvari samo primjena ustrojstva policijskih uprava i postaja koja je utvrdena jos 1992. godine za cijelu Hrvatsku, ukljucujuci i ta podrucja.

Na oslobodena podrucja vratile su se do sada izmjestene policijske postaje: Lovinac, Drnis, Vrlika, Kijevo, Slunj, Petrinja, Glina i Hrvatska Kostajnica, te policijske ispostave: Cetingrad, Saborsko, Plaski i Lasinja. U operativnu uporabu stavljena je granicna policija u Hrvatskoj Kostajnici, Kijevu, Slunju, Donjem Lapcu, Strmici, Donjem Srbu i Lickom Petrovom Selu, a pripremljene su za uspostavu i postaje Topusko i Dvor.

Sukladno Ustavnom zakonu o ljudskim pravima i pravima i slobodama etnickih i nacionalnih zajednica ili manjina ustrojene su i stavljene u funkciju policijske uprave za kotare sa posebnim statusom - Policijska uprava Knin i Policijska uprava Glina. Za njihova podrucja ustrojene su i policijske postaje i to za PU Knin postaje: Knin, Donji Lapac, Gracac, Korenica, Benkovac i Obrovac, a za PU Glina postaje: Glina, Vojnic, Hrvatska Kostajnica, a u pripremi za odlozak su postaje Vrginmost i Dvor.

Odmah cim su postrojbe HV i Specijalne policije zavrsile svoj posao, odnosno zavrsene borbene aktivnosti pripadnici MUP-a su usli u naseljena mjesta i poceli osiguravati ta mjesta i komunikacije, kazao je ministar Jarnjak dodajuci da su istodobno s uvodenjem u funkciju policijskih postaja i ispostava u operativnu uporabu usle i sve sluzbe MUP-a, znaci Civilna zastita i vatrogasci, a priprema se uvodenje i sluzbe gradanskih funkcija, odnosno izdavanja hrvatskih dokumenata. Postrojbe Civilne zastite zapocele su poslove asanacije terena, zbrinjavanja stoke, zbrinjavanja napustene pokretne i nepokretne imovine najprije u naseljenim mjestima, a kako je najavio ministar Jarnjak ovih dana i u nenaseljenim mjestima.

Na pitanje da li ce se ljudi koji su pobjegli sa tih podrucja sada, nakon uspostave hrvatskog ustavno-pravnog poretka, moci vratiti na ta podrucja, ministar Jarnjak je odgovorio da su to gradani i drzavljani Republike Hrvatske i koji imaju pravo da se u svakom trenutku vrate u svoju domovinu Hrvatsku.

Na upit sto je sa pet do sest tisuca srpskih pobunjenika, ministar Jarnjak je rekao da bi njihova predaja trebala biti izvrsena veceras do 19 sati uz prisustvo UNCRO-a.

Odgovarajuci na jedno od pitanje ministar unutarnjih poslova je potvrdio da, nakon zavrsenih vojnih akcija, ima policijskih akcija te naveo da je danas poslijepodne u samom predgradu Karlovca jednu policijsku postrojbu iz zasjede napala skupina pobunjenika. "Policijskih akcija ce biti dok se cijeli teren ne pregleda i prekontrolira i utvrdi da vise nema nikakvih zaostalih teroristickih grupa", upozorio je ministar Jarnjak.
(Hina) msj/bn ds

 

08/08/95 06:42

OSIJEK - OPCA OPASNOST

OSIJEK, 8. kolovoza (Hina) - Rano jutros u 3,25 sati u Osjeku je oglasena opca opasnmost nakon sto su srpske paravojne postrojbe iz istocne Slavonije te iz Baranje protuzrakoplovnim topovima ponovno napale Osijek, izvijestilo je jutros Zapovjednistvo osjeckoga Zbornog podrucja HV.

Srbi su od 3,25 do 5 sati na sire podrucje grada ispalili desetak projektila, ljudskih zrtava nije bilo, ali je pricinjena veca materijalna steta, navodi isti izvor.

Osjecki Centar za obavjescivanje i dalje poziva gadane na pojacani oprez.
(Hina)

08/08/95 14:46

OSLOBADANJE HRVATSKIH PODRUCJA POZDRAVILI PREDSTAVNICI POLITICKIH STRANAKA BIH

+PV BASARAJEVO, 8.kolovoza (Hina) - Oslobadanje dijelova hrvatskoga podrucja, koja su do akcije "Oluja" bila pod srpskom okupacijom, pozdravili su predstavnici gotovo svih politickih stranaka u BiH, uz jednodusnu ocjenu da je time postao blizim i rasplet ratne drame u toj zemlji. #L#

Dopredsjednik SDA Edhem Bicakcic, koji privremeno obnasa i duznost clana Predsjednistva BiH, istice kako su posljednje akcije Hrvatske vojske donijele znatnu korist BiH omogucivsi deblokadu Bihaca. Znatne vojne snage u sastavu 5. korpusa Armije BiH sada ce moci vise pridonijeti borbi za oslobadanje ostalih dijelova zemlje, a Hrvatska i BiH svojom suradnjom na vojnom planu oslabile su polozaj tzv. republike srpske. Bicakcic smatra da su sada i Srbi u okupiranim dijelovima BiH svjesni koliko je uzdrman polozaj Karadziceve paradrzave. Taj duznosnik SDA podsjeca da je dolazak Marticevih vojnika u Bosnu donekle poremetio postojecu ravnotezu snaga, ali drzi da je to problem koji ce se ipak moci rijesiti.

Dopredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdzija upozorava kako ce Karadzic sada vjerojatno pokusati iskoristiti Srbe iz Hrvatske ne bi li ucvrstio svoj znatno oslabljeni rezim. Lagumdzija drzi da bi sada drzava BiH morala poduzeti promidzbenu i politicku ofenzivu, kako bi ljutnju Srba iz Hrvatske usmjerila prema Karadzicu i Miloscevicu, a ne prema Hrvatima i Bosnjacima u BiH.

Dopredsjednik Muslimanske bosnjacke organizacije Mujo Kafedzic smatra da su akcije Hrvatske vojske potvrdile pretpostavke da su agresorske snage u teskoj moralnoj krizi te da je njihova bojna vrijednost sada na kriticnoj razini. Kafedzic takoder smatra kako ce vecina Srba iz Hrvatske svakako pokusati izbjeci sluzenje u Karadzicevoj vojsci. Predsjednik Liberalne bosnjacke organizacije i veleposlanik BiH u Londonu Muhamed Filipovic upozorava da bi novi izbjeglicki val mogao otezati humanitarno stanje u BiH, ali i podici ratnicko raspolozenje. Po njegovu misljenju zakonite bosanske vlasti upravo zato moraju biti pripravne usprotiviti se svakom pokusaju nagodbe na racun BiH.

U anketama koje ovih dana provode sarajevski mediji, stanovnici glavnog grada BiH izrazavaju punu potporu vojnom oslobadanju hrvatskoga podrucja i odusevljenje ucinkovitoscu Hrvatske vojske, ali veci broj anketiranih upozorava kako u njima jos postoji strah od tajnih nagodbi kojima bi se izgubljeno u drugim dijelovima bivse Jugoslavije nadoknadivalo u BiH.

Sarajevsko Oslobodenje s tim u svezi danas velik prostor daje tekstu svojega dopisnika iz Londona u kojemu se prenose tvrdnje vode britanskih liberala Paddyja Ashdowna o postojanju novoga plana za podjelu Bosne. Sarajevski dnevnik objavljuje i preslik zemljovida objavljenog u londonskom Timesu po kojemu najveci dio sjeveroistocne i istocne Bosne, ukljucujuci i Tuzlu, treba pripasti Srbiji, a oko dvije trecine teritorija BiH, ukljucujuci tu Sarajevo i Banju Luku, treba biti cvrsto vezano uz Hrvatsku. Dopisnik Oslobodenja prenosi Ashdownovu tvrdnju kako je zapravo autor takvoga zemljovida osobno predsjednik Tudman te da je hrvatski predsjednik tu skicu vodi britanskih liberala navodno nacrtao na jelovniku prigodom svecanoga banketa u Londonu 6. svibnja, na Dan pobjede nad fasizmom. Sarajevski dnevnik takoder navodi kako je iz Ureda predsjednika Tudmana vec zatrazen komentar tih tvrdnji, ali da sluzbeno jos nista nije priopceno.

Ovakva nagadanja i neutemeljene sumnje potrudio se demantirati ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Sacirbegovic. On je u izjavi za Reuter opovrgnuo tvrdnje o postojanju tajnih dogovora izmedu Beograda i Zagreba na racun BiH te istaknuo da osobno uopce ne vjeruje da Hrvatska Bosni moze biti bilo sto drugo osim saveznika.

Buduca suradnja Zagreba i Sarajeva u suprotstavljanju velikosrpskoj agresiji svakako ce predstavljati najbolji demanti svih zlonamjernih izjava onih koji stvaraju politicko misljenje, ali i neopravdanih strahova kod obicnih ljudi koji su najcesce zrtve razlicitih politickih manipulacija.

(Hina) rm gk

08/08/95 21:08

PERRY: HRVATSKA OFENZIVA OTVARA VRATA SPORAZUMNOM RJESENJU

SAD-HRVATSKA-BIH+PV,FR 13/US US,HR,BA


FORT POLK, 8. kolovoza (Hina/AFP) - Hrvatska vojno-redarstvena akcija, provedena u bivsem sjevernom i juznom sektoru, nudi mogucnost sporazumnog rjesenja sukoba u BiH, rekao je u utorak americki ministar obrane William Perry (Viljem Peri).

"Smatram da se prvi put poslije mnogo mjeseci javlja mogucnost da se pregovorima dode do mirovnog sporazuma", ocijenio je Perry na konferenciji za novinstvo.

"Bili smo vrlo zabrinuti da bi hrvatska ofenziva mogla prouzrociti siri sukob na Balkanu, ali nema ni jednog dokaza da bi se mogla dogoditi takva eskalacija", smatra americki ministar obrane.

Prema Perryjevu misljenju, osim novonastala stanja u Hrvatskoj, jos bi dva bitna elementa mogla dovesti do mirovnog rjesenja - "dolazak Snaga za brzo djelovanje u BiH, te ultimatum NATO-saveza za zastitu Gorazda".
(Hina) mas fp

 

08/08/95 20:12

PISMO GRANICA CELNISTVU EU O NEMOGUCNOSTI SURADNJE S BILDTOM

HRVATSKA-EU +PU


ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granic poslao je danas predsjedniku Europskoga povjerenstva Jacquesu Santeru i predsjedatelju Ministarskog vijeca EU Javieru Solani pisma u kojima ih obavjestava da je hrvatska Vlada na sjednici odrzanoj 7. kolovoza prihvatila zakljucke u kojima se kaze da je, zbog svojih javnih izjava i djelovanja, supredsjedatelj Medunarodne konferencije o bivsoj Jugoslaviji Carl Bildt u Hrvatskoj izgubio kredibilitet za posredovanje u trazenju mirnog rjesenja sukoba u jugoistocnoj Europi, te zbog toga Republika Hrvatska vise ne moze suradivati s Carlom Bildtom kao predstavnikom EU.

U duljem pismu, u kojem se na pocetku zakljucuje kako su posljednje Bildtove aktivnosti uvredljive za Hrvatsku, te moralno i politicki neopravdane i pravno neutemeljene, dr. Granic najprije podsjeca na njegove javne izjave 4. i 6. kolovoza, u kojima se izjednacavaju neopravdani napadi na civilne ciljeve u Zagrebu 3. svibnja ove godine s napadima na vojne ciljeve i neprijateljske polozaje unutar gradskih naselja - poput vojarne i zapovjednih mjesta u Kninu - a demokratski izabrani hrvatski predsjednik dr. Franjo Tudman prakticki se stavlja na istu razinu sa samoproglasenim kninskim vodom optuzenim za ratne zlocine, Milanom Marticem.

"Hrvatska obrambena i oslobodilacka akcija koja je pocela 4. kolovoza cvrsto je utemeljena na medunarodnim zakonima, posebice na clanku 51. Povelje UN. Nadalje, sve su akcije provedene unutar medunarodno priznatih granica Republike Hrvatske", istice dr. Granic. Akcija je poduzeta zbog potpuna neuspjeha pregovora, zastoja mirovnoga procesa pod okriljem medunarodne zajednice, te nesposobnosti UNCRO-a da provede svoj mandat, osobito glede nadzora medunarodnih granica Republike Hrvatske na okupiranim podrucjima, te zbog prijetece humanitarne katastrofe u zasticenom bihackom podrucju. Neutemeljenom se pokazala i tvrdnja da su predstavnici pobunjenih Srba bili spremni za sustavno pregovaranje, jer su izigrali hvale vrijedne napore americkoga veleposlanika Petera Galbraitha, sto je 4. kolovoza potvrdio i glasnogovornik State Departmenta David Johnson.

Nadalje, zahtjev Carla Bildta da "hrvatska ofenziva na podrucja naseljena Srbima hitno mora biti osudena" sadrzi dvije potpuno neutemeljene tvrdnje: prvo, poznato je da su do godine 1991. Srbi cinili vecinu samo u 11 opcina ukupnog okupiranog podrucja, ali su nakon temeljita "etnickog ciscenja", tocnije genocida sto su ga proveli pobunjenici uz pomoc bivse JNA i pod patronatom Beograda, ostali gotovo jedino stanovnistvo na tom podrucju. Drugo: "hrvatska ofenziva" bila je opravdana i legalna vojno-redarstvena akcija sa ciljem uspostave ustavnog i pravnog reda i sigurnosti na okupiranim podrucjima RH, te zavrsetka zajednicke ofenzive Hrvatske vojske, postrojba V. korpusa Armije BiH i HVO koje su oslobodile zasticeno bihacko podrucje i spojile se 6. kolovoza.

Bildtova tvrdnja da su deseci tisuca Srba prisiljeni napustiti svoje domove takoder je potpuno neutemeljena, istice dalje ministar Granic i podsjeca da je predsjednik Tudman 4. kolovoza pozvao Srbe iz okupiranih podrucja neka ne napustaju svoje domove i hrvatsku domovinu, ponovno im pruzajuci ustavna i zakonska jamstva svih ljudskih, politickih, gospodarskih, drustvenih i manjinskih prava. Slican poziv uputio je dan kasnije i predsjednik hrvatske Vlade Nikica Valentic. Hrvatska vojska imala je izricitu zapovjed da po svaku cijenu zastiti srpsko civilno stanovnistvo. Republika Hrvatska potpisala je s posebnim izaslanikom glavnoga tajnika UN sporazum o privremenim mjerama u podrucjima bivseg sjevernog i juznog sektora kojim se, izmedu ostaloga, UNCRO-snagama u Hrvatskoj omogucava promatranje postovanja ljudskih prava, a slican je sporazum potpisan i s promatrackom misijom EZ.

Stoga je jasno da Republika Hrvatska nikako ne moze biti odgovorna za, zaljenja vrijedan, odlazak dijela srpskoga pucanstva koji je posljedica brizljivo razradene propagandne kampanje sto su je potaknuli, organizirali i kojom su upravljali srpski pobunjenicki vode. Potpuno napusteni gradovi i sela svjedoce da je pobunjenicko vodstvo provelo dobro organiziranu i nasilnu evakuaciju cijeloga podrucja, istice u pismu dr. Mate Granic. Istodobno, hrvatski ministar vanjskih poslova izrazava nadu da ce vecina srpskoga pucanstva, prebjeglog u podrucja Bosne i Hercegovine pod nadzorom bosanskih Srba, vrlo brzo shvatiti kako nije bilo razloga za umjetno stvorenu paniku i da ce se vratiti svojim domovima. Deseci tisuca Hrvata i ostalih koje su silom protjerali srpski agresori, cija sudbina ocito ne brine Carla Bildta, dostojanstveno ce se vratiti svojim domovima nakon pet godina prognanstva.

Dr. Granic dalje u pismu istice da su i Republika Hrvatska i Republika Bosna i Hercegovina ocijenile neprihvatljivim nedavna nastojanja Carla Bildta da s rezimom u Beogradu dogovori "priznanje" samo Bosne i Hercegovine u zamjenu za ukinuce medunarodnih sankcija nametnutih SRJ (Srbiji i Crnoj Gori), umjesto istodobna priznanja i Hrvatske i Bosne i Hercegovine u sklopu njihovih medunarodno priznatih granica. Takva nam je politika neprihvatljiva i jasno pokazuje kako Carl Bildt nastoji zadovoljiti Miloseviceve interese, kaze ministar Granic i dodaje da su i ti potezi medunarodnoga posrednika te njegove javne izjave izazvale ogorcenost hrvatske Vlade i hrvatskoga javnog misljenja. Stoga je hrvatska Vlada i zakljucila da je Carl Bildt izgubio kredibilitet za posredovanje u trazenju mirnog rjesenja sukoba na tim podrucjima i smatra da s njime - kao predstavnikom EU - ne moze suradivati .

Na kraju pisma ministar Granic ponovno istice spremnost Hrvatske da aktivno sudjeluje i suraduje u svim naporima medunarodne zajednice kako bi se postigla mirna politicka reintegracija preostalih okupiranih hrvatskih podrucja i pronaslo pravedno i trajno rjesenje krize u Bosni i Hercegovini. Hrvatska ce i dalje suradivati s Medunarodnom konferencijom o bivsoj Jugoslaviji, a posebice s Europskom unijom, jer cijeni ulogu EU u nastojanju da se pronade mirno rjesenje sukoba na ovim podrucjima, zavrsava ministar Granic.
(Hina) pp fp

08/08/95 20:38

PISMO GRANICA PREDSJEDATELJU VIJECA SIGURNOSTI UN

HRVATSKA-UN+PV


ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Hravatske dr. Mate Granic poslao je danas pismo predsjedatelju Vijeca sigurnosti UN Nugrohou Wisnumurtiju, priopcilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Zagrebu.

Ministar Granic izvijestio ga je o uspjesnom zavrsetku vojno-redarstvene akcije za uspostavu ustavnog i pravnog reda i sigurnosti u bivsem sjevernom i juznom sektoru, te izrazio zaljenje zbog incidenata s osboljem UNCRO-a u Hrvatskoj i smrti trojice pripadnika snaga UN, poginulih tijekom akcije.

Takoder ga je obavijestio i o uspjesnom zavrsetku opsade bihacke regije i odlasku konvoja Federacije u to podrucje, te da ce hrvatska Vlada suradivati s UNHCR-om i Medunarodnim odborom Crvenoga kriza glede humanitarnih konvoja za bihacko i banjalucko podrucje.

Ministar Granic je u pismu osobito upozorio na topnicke napade iz okupirane istocne Slavonije i s podrucja BiH pod srpskim nadzorom na hrvatske gradove - posebice na Osijek, Vinkovce, Zupanju i Dubrovnik te na poglavito opasan zracni napad na kemijsku tvornicu u Kutini i zahtijeva da Vijece sigurnosti i medunarodna zajednica pojacaju pritisak na beogradski rezim i bosanske Srbe kako bi prekinuli te teroristicke akcije.

Upozorivsi na neprestanu nazocnost regularnih jedinica Armije Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), dr. Granic je istaknuo kako hrvatska Vlada trazi provedbu mandata UNCRO-a na svojim jos okupiranim podrucjima, posebice glede uspostave nadzora medunarodne granice izmedu Republike Hrvatske i SRJ (Srbije i Crne Gore). Republika Hrvatska ocekuje punu suradnju i potporu medunarodne zajednice u nastojanju da mirnim putem zavrsi reintegraciju hrvatskih okupiranih podrucja, kaze na kraju dr. Granic.
(Hina) pp fp

08/08/95 17:23

POMOC ZAGREBA GLINI

BISKUSIC-GLINA*PU 14/HR HR3


ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - Zamjenik zagrebackog gradonacelnika mr. Bozo Biskupic, zajedno s ravnateljem KBC-a "Rebro" prof. dr. Zdravkom Brzovicem i predstojnikom Klinike za urologiju prof. dr. Zvonimirom Marekovicem, obisao je danas Glinu gdje se sastao s predstavnicima ponovno uspostavljene hrvatske vlasti i clanovima glinskog Opcinskog vijeca, priopcava Ured za informiranje i protokol zagrebackog Gradskog poglavarstva. #L#

Obisavsi Dom zdravlja i druge zgrade u Glini, dogradonacelnik je izrazio spremnost Zagreba da pridonese obnovi tog hrvatskog grada, posebice pruzanjem pomoci za obnovu nuzne infrastrukture u podrucju zdravstva, kulture, sporta itd., cime ce se Glina najbrze vratiti u normalan i miran zivot.

Nakon Gline, obisli su i Hrvatsku Kostajnicu u kojoj ih je docekao saborski zastupnik Martin Katicic, a s domacinima su razgovarali i o oblicima pomoci Zagreba Kostajnici.
(Hina) pp/vkn vkn

 

08/08/95 18:48

PREDSJEDAVAJUCI VS UN: HRVATSKA POBJEDA PROMJENILA RAVNOTEZU SNAGA

HRVATSKA-UN +PV


UJEDINJENI NARODI, 8. kolovoza (Hina/UPI) - Predsjedavajuci Vijeca sigurnosti UN, indonezijski veleposlanik Nugroho Wisnumurti izjavio je u utorak da je vojni uspjeh Hrvatske u oslobadanju svojih okupiranih podrucja pomjerio ravnotezu snaga na Balkanu sto bi moglo dovesti do nastavka pregovora.

Veleposlanik Wisnumurti je dodao da Hrvatska ne bi trebala nastavljati vojnu akciju izvan svojih granica.

Predsjedatelj Vijeca sigurnosti je naglasio da je Hrvatska pokrenula vojnu ofenzivu kako bi vratila podrucja koje su Srbi okupirali 1991., nakon proglasenje hrvatske neovisnosti.

Govoreci kao predstavnik Indonezije, a ne kao predsjedatelj Vijeca sigurnosti, Wisnumurti je rekao da hrvatsko oslobadanje okupiranih podrucja i bijeg srpskog stanovistva nije isto sto i postupci bosanskih Srba prema Muslimanima.

"Mislim da to nije kampanja etnickog ciscenja", istaknuo je veleposlanik Wisnumurti.

Dodao je da nema izvijesca o zlocinima nad Srbima, osim nekoliko incidenata, i nije bilo sustavnog etnickog ciscenja Srba od strane Hrvata. Srbi su, po njegovim ruijecima, pobjegli iz Hrvatske bojeci se osvete, a ne zbog vladinih mjera protjerivanja.
(Hina) sv dh

08/08/95 14:57

PRIVREMENO OKUPIRANO JOS 4,6 POSTO HRVATSKOG DRZAVNOG TERITORIJA


ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - U akciji "Oluja" Hrvatske vojske i redarstvenika koja je poduzeta s ciljem uspostave ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske na bivsim sektorima sjever i jug oslobodeno je izmedu 10.500 i 11.000 cetvornih kilometara koje su srpski pobunjenici drzali pod okupacijom vise od cetiri godine.

Nakon "Oluje" pod privremenom okupacijom pobunjenih Srba nalazi se jos 4,6 posto ili 2580 cetvornih kilometara hrvatskog drzavnog kopnenog teritorija na podrucju istocne Slavonije i Baranje. Te je podatke za Hinu iznio Mladen Klemencic urednik u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleza".

U vrijeme sarajevskog primirja, koje je potpisano 3. sijecnja 1992. godine, pod privremenom okupacijom srpski pobunjenici drzali su 15 tisuca cetvornih kilometara ili 26,5 posto hrvatskog drzavnog teritorija.

Uoci akcije "Oluja" pod privremenom okupacijom srpskih pobunjenika nalazilo se oko 13 tisuca cetvornih kilometara hrvatskog drzavnog prostora, a bojisnica je bila dugacka vise od 700 kilometara.
(Hina)

08/08/95 21:00

SACIRBEJ: SPLITSKI JE SPORAZUM JOS NA SNAZI

SACIRBEJ-PRESS+VP 13/BA HR,BA


ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - Nastavlja se suradnja Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom, a prestanak opsade Bihaca velika je vojna pobjeda i rezultat Splitskog i Washingtonskog sporazuma, rekao je na vecerasnjoj konferenciji za novinstvo u Zagrebu ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Sacirbej. Vojna i diplomatska suradnja koristila je objema zemljama, istaknuo je, i izvjestio da je danas dio izaslanstva BiH, nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tudmanom, posjetilo Bihac. #L#

U Bihacu se nakon oslobodenja vojno stanje znatno stabiliziralo, ali je humanitarna situacija, prema njegovoj ocjeni, vrlo teska. Tamosnje je stanovnistvo na rubu gladi pa se humanitarno stanje mora odmah poboljsati. Na na to podrucje treba redovito slati humanitarne konvoje, porucio je Sacirbej.

On smatra kako zavrsetak rata u regiji ovisi o vojnoj ravnotezi, jer, podsjetio je, neprijateljska je strana odbila mnoge mirovne planove i uvijek birala vojnu opciju.

"To je povijesni trenutak za mir", rekao je Sacirbej i upozorio da ce, ako se zastane, to ohrabriti na nove borbe one vojne snage koje su s hrvatskoga podrucja presle u BiH. "Medunarodna zajednica mora puno vise uciniti da bismo mi pristali na kompromise", izjavio je bosanskohercegovacki ministar vanjskih poslova.

Splitski je sporazum i dalje na snazi. Inzistaramo na pravu samoobrane, a medunarodna zajednica mora ozbiljno pokazati da zeli mir na tim podrucjima, istice Sacirbej.

"Ne prihvacamo da UNCRO na nase podrucje, bez naseg dopustenja, prebacuje stanovnistvo, a posebice ne vojnike. Nekoliko tisuca tih paravojnika svojim prelaskom stvara novu vojnu situaciju u nasoj zemlji", ocjenjuje Sacirbej i upozorava na "opravdan strah da ce se Srbi za izgubljeno u Hrvatskoj pokusati osvetiti u BiH".

Ujedinjeni se narodi nisu ni sluzbeno ni nesluzbeno obratili Vladi BiH prije no sto su odlucili prebaciti izbjeglice s hrvatskog na nase podrucje, rekao je Sacirbej, optuzujuci UN da su tako "krsili suverenitet BiH".

Bosanskohercegovacki ministar vanjskih poslova zamoljen je da komentira navodne zamisli o podjeli BiH. Sacirbej istice: "Bilo kakva podjela BiH nije u skladu sa strateskim interesima ni Hrvatske ni BiH" jer, dodaje, "povijest nalaze jedinstvo nasih dviju zemalja".

Muhamed Sacirbej je komentirao i daljnje etnicko ciscenje na podrucju Banje Luke, navodeci da je tamo preostalo nesrpsko stanovnistvo izvrgnuto vrlo brutalnim postupcima. O stajalistu Vlade BiH u vezi s Fikretom Abdicem, uz rijeci zadovoljstva sto se njegove snage predaju, Sacirbej istice da ga Republika BiH smatra "veleizdajnikom".

Komentirao je i neslogu izmedu Mladica i Karadzica, usporedujuci cijelu situaciju s "pobunom u zatvoru" jer, dodaje, "svi su oni isti, a cijela filozofija velike Srbije - genocid i etnicko ciscenje - ostaje".
(Hina) msj fp

 

08/08/95 16:59

SAD ODBACUJU BRITANSKE TVRDNJE O ETNICKOM CISCENJU U HRVATSKOJ

SAD-VB-HRVATSKA +PV,FR 19/UN GB


LONDON, 6. kolovoza (Hina/Reuter) - Sjedinjene Drzave su danas odbacile britanske optuzbe da je Hrvatska provela "etnicko ciscenje" prigodom oslobadanja okupiranog teritorija.

U interviewu koji je danas dao radiju BBC americki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith je naglasio da bi se hrvatski vojni uspjeh mogao pokazati kao pozitivan u omogucavanju rjesenja sukoba pregovorima.

"Mislimo da bi vodstvo bosanskih Srba sada moglo priznati nove realnosti i da bi to u stvari bila prilika da se postigne pravedno rjesenje putem pregovora", kazao je veleposlanik.

Zamoljen da komentira britanske optuzbe da je Hrvatska izvrsila "etnicko ciscenje", Galbraith je istaknuo: "To nije etnicko ciscenje."

"Etnicko ciscenje je praksa koju podupire vodstvo u Beogradu, a koju su proveli bosanski Srbi, a i hrvatski Srbi, nasilno protjerujuci lokalno stanovnistvo, bilo muslimansko ili hrvatsko, koristeci se taktikom terora", zakljucio je Galbraith.

Britanski ministar obrane Michael Portillo ocijenio je jucer, osvrcuci se na stanje u Hrvatskoj, da "protjerivanje ljudi iz njihovih domova i mjesta gdje su zivjeli generacijama predstavlja etnicko ciscenje."
(Hina) vb dh

08/08/95 00:18

STRANI NOVINARI POSJETILI KNIN

KNIN, 7. kolovoza (Hina) - U organizaciji Politicke uprave Ministarstva obrane RH, vecaras je Knin posjetila skupina od oko 150 novinara iz cijelog svijeta. Strani izvjestitelji su razgledali oslobodeni hrvatski grad Knin i uvjerili se da prigodom oslobodilacke akcije hrvatskih snaga nije bilo unistavanja civilnih objekata i imovine gradana te da se korektno postupa prema civilima koji su ostali u gradu.

U Kninu traje uspostava normalizacije zivota.

Inace, strani izvjestitelji su u posjet Kninu krenuli poslijepodne iz Splita. Na putu su posjetili i, prije nekoliko dana, oslobodenu Vrliku, te ostala mjesta na prostoru od Sinja do Knina. U oslobodenoj Vrlici su razgledali katolicku crkvu Gospe od Ruzarija, sto su je razorili Srbi, te obliznju pravoslovanu crkvu koja je, suprotno tome, netaknuta.
(Hina)

 

08/08/95 09:40

TOPNICKI NAPAD NA NUSTAR


NUSTAR, 8. kolvoza (Hina) - Nocas u 12 sati i 50 minuta za Nustar ponovljen znak opce opasnosti zbog topnickog napada iz Pacetina, u kojem su pripadnici srpskih postrojba ispalili sest teskih razornih projektila. Ranjena su dva hrvatska vojnika.

Zatisje je trajalo do 3 sata i 34 minute, kada su srpske agresorske snage iz Pacetina na Nustar ispalile dvije teske topnicke granate.

Za Nustar, Vinkovce i cijelo podrucje Zupanije-vukovarsko srijemske i dalje vrijedi opca opasnost, a Centar za obavjescivanje Zupanije-vukovarsko srijemske poziva gradane na krajnji oprez.

(Hina)

 

08/08/95 09:58

U SRPSKOM MINOBACACKOM NAPADU SMRTNO STRADALO 7 DJECAKA


MOSTAR, 8. kolovoza (Hina) - Sedam djecaka je smrtno stradalo, a vise ih je ranjeno u sinocnjem iznenadnom i nicim izazvanom minobacackom napadu srpskog agresora iz Covic Polja na slobodno podrucje bosanske Posavine, pripcila je jutros Politicke uprave Ministarstva obrane HR Herceg-Bosne.

Na grahovsko-glamocko-kupreskoj bojisnici postrojbe HVO-a i dalje imaju inicijativu u prostoru stvarajuci povoljne takticke pozicije za dalje oslobadanje okupiranih prostora, priopcio je isti izvor.

(Hina)

08/08/95 19:06

UN NAJAVIO PROMATRACE ZA LJUDSKA PRAVA NA OSLOBODENIM PODRUCJIMA

UNHCR-HRVATSKA +PV


ZENEVA, 8. kolovoza (Hina/AP) - Visoki povjerenik UN za ljudska prava Jose Ayala Lasso najavio je u utorak dolazak promatraca koji bi nadzirali postovanje ljudskih prava na novooslobodenim hrvatskim podrucjima.

Jose Ayala Lasso je izjavio da ce cetiri skupine, koje ukljucuju strucnjake za ljudska prava, vojne promatrace, casnike civilne policije i prevoditelje, izvjestavati o situaciji i djelovati kako ne bi dolazilo do krsenja ljudskih prava.

Lasso je tom prigodom izrazio "ozbiljnu zabrinutost" u vezi sa stanjem ljudskih prava u regiji. On je rekao da je "zaprepasten zrtvama, ranjavanjima i patnjama civilnog stanovnistva te posebice eksodusom mnostva ljudi iz njihovih domova pod iznimno teskim i opasnim okolnostima".

Glasnogovornica UN-a Therese Gastaut (Gasto) napomenula je da je jedna skupina promatraca vec u Kninu, a jos jedna treba na novooslobodena podrucja stici za nekoliko sati. Preostale dvije skupine otici ce, nakon sto dobiju dopustenje, na okupirana podrucja istocne Slavonije i Baranje. Prema njezinim rijecima, skupina koja je otisla u Knin ima punu slobodu kretanja te je izvijestila da je stanje relativno stabilno.
(Hina) ii dh

08/08/95 14:43

UNHCR ZABRINUT ZA NESRPSKO PUCANSTVO NA PODRUCJU BANJE LUKE


ZAGREB, 8. kolovoza (Hina) - UNHCR je zabrinut zbog cinjenice da je u posljednjih nekoliko dana povecan pritisak na preostale Hrvate i Muslimane u banjaluckoj regiji da napuste to podrucje, izjavio je u utorak poslijepodne na konferenciji za novinare u Zagrebu glasnogovornik UNHCR-a Kris Janowski.

"Trenutacno nam se obratilo nekoliko desetina Hrvata i Muslimana koji su kazali da novopridosle srpske izbjeglice traze od njih da odu", rekao je Janowski izrazivsi bojazan da bi takvih slucajeva uskoro moglo biti znatno vise.

Djelatnici UNHCR-a u Banjoj Luci izvijestili su kako su im srpske izbjeglice koje su pristigle s novooslobodenih hrvatskih podrucja kazale da su u ponedjeljak poslijepodne na cesti od Bosanskog Petrovca prema Kljucu dospjele pod vatru, rekao je Janowski.

"Nasi djelatnici, koji su pomogli prevesti tri ranjenika do bolnice, rekli su da su vidjeli dva tijela na cesti te nekoliko izgorjelih vozila", napomenuo je Janowski.

Prema njegovim rijecima, sada je glavni cilj osigurati prolaz onima koji zele napustiti nekadasnje sektore sjever i jug. Istodobno, dodao je, UNHCR se priprema za pomoc pri prihvatu tih ljudi na podrucju Banje Luke.

Prema procjenama koje smo dobili od tamosnjih srpskih vlasti, u banjalucku regiju vec je pristiglo oko 30 tisuca ljudi, a ocekuju jos oko 120 tisuca, rekao je glasnogovornik UNHCR-a. Pozivajuci se na informacije koje je UNHCR dobio od Jugoslavenskoga Crvenog kriza, Janowski je iznio podatak da je dio izbjeglica hrvatskih Srba - oko 13 tisuca - u posljednjih nekoliko dana usao na teritorij Srbije.
(Hina)

08/08/95 19:00

VIJECE EUROPE PODRZAVA OSLOBODENJE OKUPIRANIH PODRUCJA HRVATSKE

HRVATSKA-EU-AKCIJA+PV,FR 42 HR


STRASBOURG, 8. kolovoza (Hina) - Predsjednik Parlamentarne skupstine Vijeca Europe, Miguel Angel Martinez, podrzao je u utorak Hrvatsku u ponovnom oslobadanju svojih okupiranih teritorija, ali je naglasio kako ce njezini postupci prema Srbima biti presudni za njezin ulazak u Vijece Europe, kaze se u priopcenju.

Martinez je izrazio "razumijevanje za odluku Hrvatske da provede svoje pravo kao suverena drzava da povovo uspostavi vladinu kontrolu nad onim sto je, na kraju, dio njezinog teritorija priznat od svih drzava i medunarodne zajednice".

"O Hrvatskoj, o cijem primanju u Vijece Europe upravo raspravlja Parlamentarna skupstina, sudit ce se na nacin na koji se to pravo primjenjuje na svaku suverenu drzavu, a posebno prema njenom postivanju ljudskih prava i vladavine zakona na ponovno oslobodenom dijelu njeznog teritorija, kao i na ostalim dijelovima zemlje. Naravno, vrlo nas brinu prava nacionalnih manjina", rekao je predsjednik Martinez.

"Rjesavanje humanitarnog problema tisuca izbjeglica koje traze utociste u Bosni i drugdje mora biti prioritet za nase vlade koje bi morale dati maksimalnu podrusku medunarodnim organizacijama. Sve izbjeglice i raseljene osobe morale bi imati mogucnost vratiti se svojim domovima", naglasio je Martinez.

On je takoder izrazio nadu da ce razultati hrvatske vojne akcije stvoriti uvjete pod kojima ce politicki dijalog biti moguc kako bi se doslo do mirovnog rjesenja.
(Hina) mas dh

08/08/95 19:22

VIJECE SIGURNOSTI: KONZULTACIJE O STANJU U HRVATSKOJ

HRVATSKA-UN +PV


NEW YORK, 8. kolovoza (Hina) - Vijece sigurnosti UN u utorak je na konzultacijama u New Yorku razmatralo stanje u Hrvatskoj.

Predsjedatelj Vijeca, indonezijski veleposlanik Nagroho Wisnumurti (Visnumurti) rekao je kako je Vijece zabrinuto zato sto su u BiH iz Hrvatske presle uniformirane osobe i tesko oruzje srpskih snaga, te zbog humanitarnog stanja na terenu.

Na konzultacijama je istaknuta potreba zastite pripadnika UN-a i izbjegla stanovnistva. Prema njegovim rijecima, Vijece ce nastaviti konzultacje o nacrtima rezolucija, a nesluzbeno se saznaje da se radi o dva nacrta - jednom o stanju u Hrvatskoj i drugom o problemu nestalih osoba u Srebrenici i Zepi.

Glasnogovrnik glavnoga tajnika UN Joe Sills najavio je u utorak na redovitoj konferenciji za novinstvo da ce glavni tajnik UN Butros Gali za dan ili dva predati Vijecu sigurnosti svoje preporuke glede buducnosti UNCRO-a u Hrvatskoj. O tome se trenutacno raspravlja s hrvatskom Vladom, dodao je Sills.

Glasnogovornik UN Fred Echard na istoj je konferenciji dodao kako lokalni zapovjednici UN u bivsem sjevernome sektoru pregovaraju s predstavnicima hrvatske Vlade i hrvatskih Srba o sigurnom prolasku srpskih vojnika i civila u BiH. Na pitanje o sudbini pripadnika UN, odgovrio je kako su svi na sigurnom.
(Hina) ps fp

 

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | Nekretnine | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre