Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicuOluja: Hrvatska vojna operacija- Vijesti

Oluja: Hrvatska vojna operacija
Vijesti 06.08.95
 

 

AKASHI I SARINIC O POTPISANOM DOKUMETNU O SURADNJI UNCRO-A I HRVATSKE VLADE

AKCIJA "OLUJA" U ZAVRSNOJ FAZI

BOSANSKI SRBI NAPALI RAJEVO SELO

CESTITKA GENERALA RASIMA DELICA GENERALU ZVONIMIRU CERVENKU

CESTITKE I PISMA POTPORE (I)

CHRISTOPHER: "HRVATSKA VOJNA AKCIJA MOGLA BI DONIJETI PREDNOSTI"

CHRISTOPHER: "HRVATSKA VOJNA AKCIJA MOGLA BI DONIJETI PREDNOSTI" (II)

DR. TUDMAN POSJETIO MINISTARSTVO OBRANE RH

HRVATSKA VLADA JAMCI SIGURAN PROLAZ ZA IZBJEGLICE IZ BIVSEG SEKTORA SJEVER

HRVATSKI BARJAK U HRVATSKOJ PETRINJI

HRVATSKI RADIO KNIN POCEO EMITIRATI

JARNJAK USPOSTAVIO POLICIJSKU UPRAVU KNINSKOG KOTARA


KONFERENCIJA ZA NOVINSTVO GENERAL BOJNIKA IVANA TOLJA

MINISTAR JARNJAK OTVORIO POLICIJSKU POSTAJU U GRACACU

OSLOBODEN MEDAK

OSLOBODEN NOVI LICKI OSIK

OSLOBODENA HRVATSKA KOSTAJNICA - GLINA PRED OSLOBADANJEM

OSLOBODENA KORENICA, CETINGRAD, SLUNJ, PLITVICE...

OSLOBODENA PETRINJA

PETI KORPUS ARMIJE BIH NAPREDUJE - OSLOBODEN TRZAC

PREDSJEDNIK TUDMAN U KNINU

TEKST SPORAZUMA IZMEDU VLADE RH I UNCRO-A

U PETRINJI SE USPOSTAVLJA CIVILNA VLAST

VESNA SKARE OZBOLT O RAZGOVORU SARINICA I AKASHIA

06/08/95 19:15

AKASHI I SARINIC O POTPISANOM DOKUMETNU O SURADNJI UNCRO-A I HRVATSKE VLADE

HRVATSKA-UN+PV 41 HRZAGREB, 6. kolovoza (Hina) - Potpisali smo dokument u kojem je hrvatska Vlada zajamcila zastitu ljudskih prava te mogucnost da UNCRO, UHCR i ICRC imaju uvida u postovanje tih prava u bivsim sektorima Sjever i Jug, izjavio je u nedjelju posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Yasushi Akashi nakon sto je s predstojnikom Ureda Predsjednika Republike inz. Hrvojem Sarinicem potpisao sporazum o suradnji s UNCRO-om.

Hrvatska je Vlada dala jamstva stanovnistvu da moze ostati tamo gdje jest, a onima koji to ne zele da mogu otici slobodno, rekao je Akashi dodavsi da "hrvatska Vlada i UN imaju zajednicku zelju da ostane sto je moguce vise ljudi".

Inz. Sarinic je izrazio nadu u "transparentnu suradnju" s UNCRO-om kako se ne bi ponovili slucajevi tijekom operacije u zapadnoj Slavoniji kada su izlazile "ruzne informacije koje su se kasnije pokazele krivima, sto je nanijelo stetu ugledu Hrvatske". Dogovorili smo se da u nacelu moramo provjeriti sve informacije prije nego sto se s njima ide u javnost, rekao je Sarinic i naveo najnoviji slucaj sedmorice danskih vojnika koji su navodno sluzili kao zivi stit. "Prema nasim informacijama to nije istina. Mi cemo provesti vrlo ostru istragu i ako se to pokaze tocnim krivci ce biti ostro kaznjeni", rekao je Sarinic.

Akashi je najavio da je unutar UNCRO-a vec formirana krizna ekipa koja ce uskoro posjetiti novooslobodena podrucja kako bi provjerila postuju li se ljudska prava. Posebni izaslanik glavnog tajnika je takoder najavio da ce vjerojatno u ponedjeljak sa svojim suradnicima posjetiti Knin. Akashi je rekao da je sa Sarinicem razgovrao o slanju humanitarne pomoci u novooslobodena podrucja te izrazio zadovoljstvo zbog pozitovnog odgovorna s hrvatske strane.
(Hina) sv mm

 

06/08/95 08:10

AKCIJA "OLUJA" U ZAVRSNOJ FAZI

+PU


ZAGREB, 6. kolovoza (Hina) - Akcija "Oluja" Hrvatske vojske i redarstva u zavrsnoj je fazi. U ovim trenucima hrvatske postrojbe ulaze u Petrinju, a napreduju i drze u okruzenju i preostali neoslobodeni dio okupiranih podrucja Republike Hrvatske, priopcio je nacelnik Politicke uprave Ministarstva obrane Republike Hrvatske general bojnik Ivan Tolj.
(Hina) pp mc

 

06/08/95 14:25

BOSANSKI SRBI NAPALI RAJEVO SELO

+PU


VINKOVCI, 6. kolovoza (Hina) - Srpska je vojska s okupiranog podrucja BiH danas izvela topnicki napad na Rajevo Selo sa 12 granata, kaze se u izvanrednom izvjescu Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Policijske ekipe strucnjaka utvrduju na terenu materijalnu stetu.
(Hina) rud mc

 

06/08/95 19:26

CESTITKA GENERALA RASIMA DELICA GENERALU ZVONIMIRU CERVENKU

"OLUJA"-REAKCIJE+PU,FR 15/BA HR


ZAGREB, 6. kolovoza (Hina) - Zapovjednik Generalstaba Armije Bosne i Hercegovine armijski general Rasim Delic poslao je danas cestitku nacelniku Glavnog stozera Hrvatske vojske generalu zbora Zvonimiru Cervenku, priopceno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske. #L#

"Vojnike Armije Bosne i Hercegovine i citav nas narod obradovale su vijesti o velikim uspjesima koje postizete u oslobadanju teritorija Republike Hrvatske", istice se u cestitki.

General Delic je takoder izrazio uvjerenje da ce "nasi zajednicki napori u borbi protiv srbijansko-crnogorskog agresora ubrzo dovesti do oslobodenja svih podrucja Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine". "Time cemo konacno poraziti srbijansko-crnogorski fasizam i cetnistvo te donijeti slobodu i sretniji zivot svim gradanima koji zive u nasim dvjema drzavama", istice se na kraju danasnje cestitke zapovjednika Generalstaba Armije BiH armijskoga generala Rasima Delica nacelniku Glavnog stozera Hrvatske vojske generalu zbora Zvonimiru Cervenku.

(Hina) ip gk

 

06/08/95 14:55

CESTITKE I PISMA POTPORE (I)

POTPORA-OLUJA+PU,FR 12/HR,15/HR,16/HR,13/HR HR


ZAGREB, 6. kolovoza (Hina) - U povodu vojno-redarstvene akcije "Oluja" predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tudamanu, duznosnicima RH, vojnicima i casnicima hrvatskih oruzanih snaga stizu brojne cestitke i pisma potore. #L#

Hrvatska seljacka stranka, isticuci da s velikom pozornoscu i odusevljenjem prate pobjediteljski razvitak akcije 'Oluja', uputila je iskrene cestitke na "mudrom vodenju i viteskoj hrabrosti svih sudionika akcije".

"U svom dosadasnjem tijeku akcija je pokazala visoku organiziranost i moral hrvatskih oruzanih snaga, hrvatske mladosti i svekolikog pucanstva, kao i potpunuo zajednistvo na ostvarenju najuzvisenijeg cilja - pune hrvatske slobode", istice HSS.

SDP, uz iskrene cestitke HV, policiji, hrvatskom drzavnom vodstvu i Predsjedniku Republike Hravatske, iskazuje uvjerenje da je ucinjen presudan korak u uspostavi hrvatske cjelovitosti, te da su stvorene pretpostavke za mirnu reintegraciju i preostalih okupiranih podrucja, te za obnovu i cjelokupni gospodarski, socijalni i demokratski razvitak nase domovine. "Vjerujemo da su stvorene i stvarne pretpostavke za kvalitetno rjesenje krize u BiH i drugim podrucjima, za pravedan mir na dobrobit svih naroda koji zive na ovim prostorima", istice SDP.

Krscanski demokrati Medimurja (KDM) uputili su najsrdacnije cestitke ukupnom politickom i vojnom vodstvu hrvatske drzave na izuzetnoj politickoj i vojnoj procjeni situacije te vojnicki savrsenoj provedbi oslobadanja okupiranih podrucja Hrvatske". Vojna operacija "Oluja" vraca dostojanstvo hrvatskom narodu i dignitet hrvatskoj drzavi, navodi, uz ostalo, KDM.

Upucujuci cestitke Predsjedniku Republike Hrvatske na "uspjesnom ukljucivanju privremeno okupiranih krajeva u ustavno-pravni i gospodarski prostor RH", Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) iskazala je uvjerenje "da se tim cinom stvaraju dobri temelji za novu etapu intenzivnog i uspjesnog drustvenog razvoja i gospodarskog rasta".

Zupanijsko vijece HSLS Krapinsko-zagorske zupanije cestitalo je predsjedniku dr. Franji Tudmanu na "odlicno osmisljenoj taktici i strategiji" i pripadnicima hrvatskih oruzanih snaga na odlucnosti i hrabrosti te briljantnom i munjevitom izvodenju operacije "Oluja". U pismu podrske najostrije se osuduje izjava supredsjedatelja Carla Bildta, "koja je tipican primjer sljepila i licemjerja medunarodne zajednice".

"Spajanjem postrojbi HVO-a i 5. korpusa sa hrvatskim vojnoredarstvenim postrojbama, grad Bihac i unsko-sanska velezupa se oslobada cetnickog obruca, u kojem se nalazi vec cetiri godine. Neizmjeran je doprinos poduzete akcije na spasavanju cjelokupnog pucanstva od gladi i pogibelji. Cjelokupno pucanstvo zivi za trenutak kada ce ugledati hrvatski stijeg na lickoj Pljesivici", stoji, uz ostalo, u cestitki i zahvali Glavnog stozera HVO Bihaca i HDZ-a Bihac predsjedniku dr. Franji Tudmanu.

Punu podrsku na odluci o reintegraciji privremeno okupiranih podrucja RH predsjedniku Tudmanu, hrvatskoj Vladi, vojnim i redarstvenim snagama i citavom hrvatskom narodu, uputio je i Hrvatski svjetski kongres Australije. "Australski Hrvati pozdravljaju ovu jedinu preostalu mjeru koja se morala poduzeti nakon potpunog neuspjaha UN-a da ispuni svoj mandat u RH", navodi se u upucenoj potpori i dodaje da su "australski Hrvati dozivjeli ove dogadaje kao posljednji cin u slomu imperijalisticke velikosrpske ideje".

"Neizmjerno sretni, ovih dana, kada hrvatski vojnici vracaju okupirana domovinska podrucja, pridruzujemo se opcem slavlju naseg naroda i cestitamo svima koji su sebe darovali domovini", istice Izvrsni odbor Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata za Primorsko-goransku zupaniju.
(Hina - moguc nastavak) mb ds

 

06/08/95 18:34

CHRISTOPHER: "HRVATSKA VOJNA AKCIJA MOGLA BI DONIJETI PREDNOSTI"

SAD-HRVATSKA +PV F 13/US US,HR


WASHINGTON, 6. kolovoza (Hina/Reuter) - Americki drzavni tajnik Warren Christopher izjavio je u nedjelju da bi hrvatska ofenziva protiv pobunjenih Srba mogla donijeti odredene prednosti u rjesavanju krize, napominjuci da Sjedinjene Drzave nisu ohrabrivale Hrvatsku da poduzme takvu akciju.

"Mi svakako nismo zeljeli da se to dogodi, mi nismo na to pozivali, no cinjenice bi mozda mogle dovesti do pojave nove strategijske situacije koja se moze pokazati kao nasa prednost", kazao je Christopher u interviewu koji je americkoj TV-mrezi ABC dao iz Hanoja.

"Mozda ce nove okolnosti, ma kako bile tragicne, dati temelj za sporazumno rjesenje. Mi cemo na tome nastojati", rekao je Christopher.
(Hina) dh fp

 

06/08/95 21:40

CHRISTOPHER: "HRVATSKA VOJNA AKCIJA MOGLA BI DONIJETI PREDNOSTI" (II)

SAD-HRVATSKA+PV,FR 13/US US,HR


WASHINGTON, 6. kolovoza (Hina/Reuter) - Americki drzavni tajnik Warren Christopher (Uoren Kristofer) izjavio je u nedjelju da bi hrvatska ofenziva protiv pobunjenih Srba mogla donijeti odredene prednosti u rjesavanju krize, napominjuci da Sjedinjene Drzave nisu ohrabrivale Hrvatsku da poduzme takvu akciju.

"Mi svakako nismo zeljeli da se to dogodi, mi nismo na to pozivali, no cinjenice bi mozda mogle dovesti do pojave nove strategijske situacije koja se moze pokazati kao nasa prednost", kazao je Christopher u interviewu americkoj TV-mrezi ABC iz Hanoja.

Iako problem nece moci "biti rijesen na bojnom polju", hrvatska ofenziva mogla bi otvoriti novi krug pregovora.

"Ono sto trebamo je sporazum postignut pregovorima. Mozda ce nove okolnosti, ma kako bile tragicne, dati temelj za sporazumno rjesenje. Mi cemo na tome nastojati", rekao je Christopher.

Dok su europske zemlje, posebno Rusija i Velika Britanija, pokazale vecu suzdrzanost prema hrvatskoj akciji, Washington joj je, navodno, ranije dao zeleno svjetlo.

Christopher, suzdrzavajuci se od odgovora o zelenom svjetlu, rekao je da je "cinjenica da su SAD preporucuile Hrvatima da se uzdrze od samog pocetka".

Ipak, naglasio je, "oni koji su sada krenuli s ofenzivom jesu Hrvati, ali mi se sjecamo kako je to zapocelo ... zapocelo je sa srpskom ofenzivom na Bihac".
(Hina) mas mm

06/08/95 00:26

DR. TUDMAN POSJETIO MINISTARSTVO OBRANE RH

TUDMAN-VOJNO-REDARSTVENA OPERACIJA+PU,FR 12/HR HR21


ZAGREB, 6. kolovoza (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudman posjetio je sinoc Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, gdje se, prvi put od pocetka vojno-redarstvene akcije hrvatskih oruzanih snaga za oslobadanje okupiranih hrvatskih podrucja, obratio novinarima. #L#

Odgovarajuci na upit je li iscrpljen i kako se osjeca, Predsjednik Republike je odgovorio: "Uvijek kad imam pred sobom zadace, a imam ih vec podosta dugo, nikad nisam iscrpljen i dobro se osjecam. Kao i svi normalni hrvatski ljudi, dijelim srecu cijelog hrvatskog naroda", kazao je dr. Tudman u trecem Dnevniku HTV-a.

Upitan je li zadovoljan brzinom operacije, koja je tekla brze nego se ocekivalo, predsjednik Tudman odgovorio je potvrdno. "Kao sto ste culi, ja sam svojim vojnim zapovjednicima - kad smo razmatrali to na posebnom sastanku - kazao i predvidao da ce to ici i brze nego sto su to i oni sami planirali".

"Nase prosudbe su se ponovno pokazale ispravnima, i sto se tice neprijatelja, konkretno, na okupiranim podrucjima i isto tako sto se tice medunarodne situacije. Mi smo polazili od toga da mozemo poci u oslobadanje okupiranih podrucja. Da necemo time, kao sto su se i neki nasi prijatelji u svijetu bojali, izazvati prosirenje sukoba, pa i u europskim i svjetskim razmjerima", istaknuo je Predsjednik Republike.

Komentirajuci da gradani Hrvatske bezrezervno i jednodusno s odusevljenjem prihvacaju sve njegove odgovore, dr. Tudman je rekao:

"Gradani Hrvatske s odusevljenjem prihvacaju, ali cujem veoma cesto od obicnih ljudi, zena, pa i nekih profesora koji cestitaju i pozdravljaju takav uspjeh, ali napominju da je to trebalo i prije uciniti. Da se moglo prije uciniti bili bismo ucinili. Ali se nije moglo prije uciniti i zbog politickih i medunarodnih i unutarnjih razloga. Osobito zbog vojne snage. Trebalo je stvoriti vojsku da bude spremna da tako nesto ucini i isto tako imati medunarodne okolnosti povoljne za to. Kao sto znate i sad su nam prijetili da ne smijemo poduzimati takvu operaciju".

Komentirajuci novinarsku tvrdnju da ce vojno-redarstvena operacije koja je jos u tijeku uci u sve udzbenike po svojoj briljantnosti i kratkoci, te da je ocito da je za cetiti godine stvorena vojska koja je respektabilna, Predsjednik Republike je istaknuo:

"To je jedan od onih uspjeha koji je citav narod kostao, jer smo morali izdvajati velika sredstva iz drzavnog proracuna, ali smo ucinili nesto sto je takoder zadivljujuce i sto svijet nije ocekivao".

"Treba se, medutim, podsjetiti i toga da je to opet ucinio hrvatski covjek pod vodstvom i da su vojni izaslanici, pa i oni diplomate koji se djelomice razumiju u vojno umijece kazali - kad su gledali mimohod nase vojske na Dan drzavnosti, na petu obljetnicu, da se ta tehnika - makar smo bili pod embargom, ipak moze kupiti - ali se takvi ljudi ne mogu kupiti. I to je ono bitno. Prema tome, taj hrvatski covjek koji je dozivio nacionalni preporod i koji je bio spreman da svoju slobodu utvrdi i da brani. To je nesto sto je doslo do ocitovanja i u vodstvu armije, zapovjednicima - od najnizih pa do najvisih. Malo smo imali propusta u tom pogledu, a razumije se da je pred nama zadaca da nadalje izgradujemo svoju obrambenu silu".

Potom je Predsjednik Republike, u pratnji predsjednika Vlade Nikice Valentica, potpredsjednika Vlade, ministra vanjskih poslova Mate Granica i ministra obrane Gojka Suska, te drugih drzavnih duznosnika, posjetio Trg bana Jelacica gdje su ga, uz neskriveno odusevljenje i klicanje docekali mnogobrojni Zagrepcaani.
(Hina) sm do

 

06/08/95 19:24

HRVATSKA VLADA JAMCI SIGURAN PROLAZ ZA IZBJEGLICE IZ BIVSEG SEKTORA SJEVER

HRVATSKA-UN+PV 41 HRZAGREB, 6. kolovoza (Hina) - Hrvatska je vlada obecala siguran prolaz za veliki broj izbjeglica koji zele napustiti bivsi sektor Sjever, izjavio je u nedjelju posebni izaslanik glavnog tajnika UN Yasushi Akashi.

"Na zahtjev zapovjednika snaga UN, hrvatska je Vlada dala jamstvo za siguran i dostojenstven prolaz" tih ljudi, rekao je Akashi i dodao: "Vojnici ce naravno morati otici bez naoruzanja".

Predstojnik Ureda Predsjednika Republike Hrvatske inz. Hrvoje Sarinic koji je u nedjelju zajedno s Akashijem potpisao sporazum o suradnji izmedu hrvatske Vlade i UNCRO-a, rekao je da je rijec o oko 80.000 ljudi, iako osobno smatra da je "taj broj malo pretjeran". Oni se krecu iz pravca Vrginmosta preko Gline prema Dvoru na Uni.

"Mi smo zajamcili da oni mogu potpuno sigurno otici, naravno bez oruzja i ratne tehnike", rekao je Sarinic.
(Hina) sv mm

 

06/08/95 09:57

HRVATSKI BARJAK U HRVATSKOJ PETRINJI

+PU


PETRINJA, 6. kolovoza (Hina) - Od jutros nesto poslije 8 sati na zgradi Gradskog poglavarstva Petrinje i Policijske postaje Petrinje vijori se hrvatski barjak.

Danas je povijesni dan za sve petrinjske Hrvate, jer je ostvaren njihov gotovo cetverogodisnji san o povratku u svoj grad i u svoje domove, rekao je gradonacelnik Petrinje Josip Dolenec, dodavsi da ce petrinjski Hrvati obnoviti grad i da ce biti ljepsi nego prije.

Vec sada imamo planove za obnovu komunalne infrastrukture i za funkcioniranje svih sluzbi i djelatnosti potrebnih za uspostavu civilne vlasti i zivot u gradu, istaknuo je petrinjski gradonacelnik Josip Dolenec.
(Hina) zm mc

 

06/08/95 19:43

HRVATSKI RADIO KNIN POCEO EMITIRATI


KNIN, 6. kolovoza (Hina) - U 17 sati poceo je emitirati Hrvatski radio - Radio Knin na frekvencijama od 90,2 i 104,5 megaherca, javio je veceras Hrvatski radio. #L#

Uz obavijesti, receno je, u programu ce se pratiti uspostava civilnog zivota na kninskom podrucju.

(Hina) ip gk

 

06/08/95 21:02

JARNJAK USPOSTAVIO POLICIJSKU UPRAVU KNINSKOG KOTARA

+PU


KNIN, 6. kolovoza (Hina) - U nazocnosti pomocnika ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Joska Morica, Smiljana Reljica i Mladena Markaca, predstavnika Policijskih uprava Sibenske i Zadarsko-kninske zupanije, saborskih zastupnika iz tih zupanija, sibenskog zupana Paska Bubala i clanova Poglavarstva Sibenske zupanije, hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak utemeljio je danas u Kninu Policijsku upravu Kninskog kotara koju ce se do prvih izbora voditi nacelnik Cedo Romanic. #L#

"Dajem vam u zadacu da Knin bude hrvatski kao sto je uvijek i bio", rekao je ministar Jarnjak clanovima novoutemeljene kninske Policijske uprave prigodom postavljanja ploce s natpisom na policijsku zgradu.

"Osjecam se ponosno, ali osjecam i veliku odgovornost za ono sto sada stoji pred nama. Oslobodenje je bilo prvi korak, a drugi je korak uspostava civilne vlasti u Kninu i pravne drzave. Treba stvoriti uvjete da se ljudi vrate. Ima tu posla za vatrogasce, za civilnu zastitu, policiju i sudstvo, jer prognanici jedva cekaju da se vrate u svoje domove", rekao je ministar Jarnjak.

(Hina) df gk

 

 

06/08/95 20:31

KONFERENCIJA ZA NOVINSTVO GENERAL BOJNIKA IVANA TOLJA

+PU


ZAGREB, 6. kolovoza (Hina) - Hrvatske oruzane snage oslobodile su Hrvatsku Kostajnicu, a Glina je pred padom. Dvadeset prvi korpus protivnickih snaga u kojem se bore pobunjenici iz Hrvatske, ali i iz BiH i iz Srbije, neorganizirano pokusava probiti obruc, izjavio je general bojnik Ivan Tolj na vecerasnjoj konferenciji za novinstvo, na kojoj je strane i domace novinare izvijestio o daljnjem uspjesnom nastavku operacije "Oluja". Priopcio je da su hrvatske oruzane snage operativno-takticki zavrsile svoj posao. General bojnik Ivan Tolj ocekuje da ce sutra, a najkasnije prekosutra, Hrvatska vojska obaviti zadacu koja joj je zadana. #L#

"Zelim konstatirati jednu politicku cinjenicu zato sto ima i vojnicko znacenje, a to je da tzv. "krajine" vise nema", rekao je general Tolj. Ustvrdio je da je oslobodeno deset puta vise teritorija nego u operaciji "Bljesak".

Tolj je takoder rekao kako postoje indicije da ce apel za predajom preostalih pobunjenickih postrojba mozda uroditi plodom. U tom bi im slucaju Hrvatska vojska, u krajnjoj liniji, mogla dopustiti da napuste hrvatski drzavni teritorij, dodao je Tolj, napominjuci kako bi se na taj nacin sprijecilo prolijevanje krvi. U suprotnom Hrvatsku vojsku sutra ceka obracun s tim skupinama, a to je i osnovni razlog zasto novinarima jos nije u potpunosti dopusten pristup bojistu. Prijeti vam opasnost od nagaznih mina i snajpera, rekao je general Ivan Tolj.

Na novinarski upit mogu li se uspjesi pripisati snazi Hrvatske vojske ili slabosti pobunjenickih postrojba, general Tolj je ustvrdio da je rijec o snazi Hrvatske vojske, jer je pobunjenicka vojska bila temeljito ojacana, reorganizirana i popunjena kadrovima i ljudstvom iz tzv. "SRJ". Tolj je pritom istaknuo primjer pobunjenickog zapovjednika Mile Mrksica, koji je dosao iz "SRJ".

Tolj je izvijestio da je pobunjenicki elitni tzv. "korpus specijalnih snaga" pobjegao s Korduna, a pobjegli su i njihovi casnici, kao primjerice srpski zapovjednik na bihackom bojistu pukovnik Bozovic.

(Hina) as gk

 

06/08/95 00:11

MINISTAR JARNJAK OTVORIO POLICIJSKU POSTAJU U GRACACU

POLICIJA-POSTAJA+PV 16 HR9


ZAGREB, 5. kolovoza (Hina) - Oslobodeni Gracac danas je medu prvima posjetio ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, koji je u ovom gradu otvorio prvu policijsku postaju na oslobodenom teritoriju, javio je Hrvatski radio.

Odmah potom ministar je prosao Gracacem i cestitao pripadnicima specijalnih postrojbi na sjajno izvedenoj akciji. U Gracacu su ostali i civili, a i zgrade su ocuvane, sto se ne moze reci za Lovinac koji je ministar i novinari obisli nesto kasnije.

(Hina) pp do

06/08/95 09:13

OSLOBODEN MEDAK

+PU


MEDAK, 6. kolovoza (Hina) - Hrvatski branitelji oslobodili su i podrucje Medaka do jucer najzlogasnijeg cetnickog uporista, odakle su tijekom rata granatirani Gospic, Bilaj, Ribnik i druga naselja. Vec danas tu ce se ustrojiti, kao i u Novom Lickom Osiku civilna vlast.

Medak je jutros posjetio zupan licko-senjski Ante Frkovic koji je cestitao bojovnicima, a zatim prosao i kroz Papucu, gdje se nalazi asfaltna baza i vodocrpiliste iz kojega se prije rata vodom opskrbljivao Gospic i okolna naselja.
(Hina) kp mc

 

06/08/95 09:11

OSLOBODEN NOVI LICKI OSIK

+PU


NOVI LICKI OSIK, 6. kolovoza (Hina) - Vojne i redarstvene snage RH oslobodile su Novi Licki Osik, cetnicko uporiste iz kojeg su granatirani Stari Licki Osik, Musaluk, Vuksic, Budak, Gospic, Perusic i druga naselja. #L#

Sinoc u 19,15 teski stroj uklonio je barikade i prokrcio cestu preko Balatina sto su s odusevljenjem i radoscu docekali mnogi stanovnici Starog Lickog Osika i prognanici s kojima su radost dijelili zupan i dozupan licko-senjski Ante Frkovic i dr. Drazen Jurkovic.
(Hina) kp mc

 

 

06/08/95 18:48

OSLOBODENA HRVATSKA KOSTAJNICA - GLINA PRED OSLOBADANJEM

MORH+PU/FR,15, HR


ZAGREB, 6. kolovoza (Hina) - "Hrvatska Kostajnica je oslobodena, a Glina je pred oslobadanjem", izvijestio je na popodnevnoj konferenciji za novinare nacelnik Politicke uprave Ministarstva obrane Republike Hrvatske general bojnik Ivan Tolj.

"Takozvane krajine vise nema", ustvrdio je general bojnik Tolj, dodavsi da su hrvatske oruzane snage u operativno-taktickom zavrsile svoj posao.

(Hina) dm gk


 

 

06/08/95 14:49

OSLOBODENA KORENICA, CETINGRAD, SLUNJ, PLITVICE...

HRVATSKA-OLUJA +PUZAGREB, 6. kolovoza (Hina) - Tijekom prijepodneva i ranih poslijepodnevnih sati operacija pod nazivom "Oluja" s ciljem oslobadanja i reintegracije okupiranih podrucja u bivsim sektorima "sjever" i "jug", privodi se kraju. Hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su Korenicu, Slunju, Cetingrad, Otric, Bruvno, Plitvice i Plitvicka jezera - poznati hrvatski nacionalni park pod zastitom UNESCO-a. #L#

Operativno takticki provedena je zapovijed koja je stavljena pred Hrvatske oruzane snage. Razbijene neprijateljske postrojbe, korpusi, brigade i druge, svedene su na manje skupine, ocito ekstremista, koji ne prihvacaju poziv na predaju. Ponavljamo da hrvatska vlast po Zakonu o oprostu jamci sva prava, osim onim osobama koje su pocinile ratne zlocine. U svim oslobodenim mjestima uspostavlja se civilna hrvatska vlast i normalizacija zivota, stoji u priopcenju koje je potpisao nacelnik Politicke uprave Ministarstva obrane RH general bojnik Ivan Tolj.
(Hina) pp mc

 

06/08/95 09:06

OSLOBODENA PETRINJA

HRVATSKA-PETRINJA-OSLOBODENJE +PU


SISAK, 6. kolovoza (Hina) - Hrvatske oruzane snage oslobodile su jutros Petrinju. Petrinja je nakon 37 mjeseci okupacije ponovno pod nadzorom hrvatske vlasti.#L#

Oslobodenu Petrinju jutros oko 8 sati posjetili su gradonacelnik Petrinje Josip Dolenec i sisacko-moslavacki zupan Duro Brodarac. Petrinjski gradonacelnik Josip Dolenec uputio je poziv srpskom pucanstvu na podrucju grada i na podrucju opcine Jabukovac, da ostanu u svojim domovima. Gradonacelnik Petrinje Josip Dolenec istaknuo je da je sve spremno za uspostavu civilne vlasti u tom gradu.

Petrinju su srpski pobunjenici, uz pomoc bivse JNA okupirali 21. rujna 1991. godine. Za vrijeme okupacije srpske su vlasti pobile vise stotina civila hrvatske narodnosti, a oko 10.000 Hrvata i nesrba protjerali su u progonstvo.
(Hina) zm mc

 

06/08/95 09:45

PETI KORPUS ARMIJE BIH NAPREDUJE - OSLOBODEN TRZAC

+PV


BIHAC, 6. kolovoza (Hina) - Borci Petog korpusa Armije BiH oslobodili su selo Trzac, u cazinskoj opcini, javljaju izvori Petog korpusa. #L#

Takovzani autonomasi bjeze prema Velikoj Kladusi ili se predaju. Isti izvor potvrduje da se ostaci paravojske Fikreta Abdica jos od jucer masovno predaju Petom korpusu ili Hrvatskom vijecu obrane, a neki su i na svoju ruku poceli obracune s bivsim saveznicima, srpskom paravojskom.
(Hina) pp mc

 

06/08/95 18:54

PREDSJEDNIK TUDMAN U KNINU

KNIN-PREDSJEDNIK TUDMAN+PU,FR HR13,HR

 

KNIN, 6. kolovoza (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudman stigao je danas u 16 sati i 30 minuta u stari hrvatski grad Knin, nakon nesto vise od 24 sata koliko je proslo od velicanstvena ulaska hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga u srediste Knina, izvijestila je Hrvatska televizija (HTV) u vijestima u 18 sati. #L#

Predsjednik Tudman pozdravio je i nakratko porazgovarao s pripadnicima svecano postrojenih postrojba 7. i 4. brigade Hrvatske vojske koje su prve usle u Knin. Prije nego se zaputio u obilazak grada Knina, predsjednik Tudman je, komentirajuci velicanstvenu pobjedu Hrvatske vojske, izjavio: "Oslobadanje Knina znaci vise negoli samo osvajanje hrvatskoga podrucja i hrvatskoga grada. Znaci stvaranje uvjeta za stabilnost hrvatske drzave za stoljeca unaprijed."

U Predsjednikovoj pratnji su, javljeno je, njegova supruga Ankica Tudman, ministar obrane Gojko Susak, potpredsjednici hrvatske Vlade dr. Mate Granic, Borislav Skegro i dr. Ivica Kostovic, predsjednik hrvatskoga Sabora dr. Nedjeljko Mihanovic te brojni drugi hrvatski duznosnici. Hrvatskoga Predsjednika docekali su u Kninu ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, ministar pomorstva, prometa i veza Ivica Mudrinic.

Ministar Mudrinic izvijestio je predsjednika Tudmana da ce pruga Zagreb-Knin-Split biti pustena u promet za tjedan dana do dva tjedna. Predsjednika Tudmana docekali su, uz ostale, receno je, i general pukovnik Ante Gotovina te zapovjednik kninskoga Zbornog mjesta general pukovnik Ivan Cermak, pomocnici ministra unutarnjih poslova Smiljan Reljic i Josko Moric te celnici Zadarsko-kninske i Sibenske zupanije s gradonacelnicima.
(Hina) ip vkn

 

 

06/08/95 18:36

TEKST SPORAZUMA IZMEDU VLADE RH I UNCRO-A

HRVATSKA-UN+PV


ZAGREB, 6. kolovoza (Hina) - Objavljujemo cjelovit tekst danas potpisanog "Sporazuma izmedu Vlade Republike Hrvatske i mirovnih snaga Ujedinjenih naroda - UNCRO o privremenim mjerama u podrucjima ranije poznatima kao 'sektor sjever' i 'sektor jug'".

"Mi, nize potpisani
Zabrinuti zbog djelovanja neprijateljstava na zivote civila u podrucjima ranije poznatima pod nazivom "Sektor sjever" i "Sektor jug" (u daljnjem tekstu Podrucja).
Opredijeljeni na svodenje civilnih zrtava nastalih zbog neprijateljstava na najmanju mogucu mjeru.
Posvecujuci se u najvecoj mogucoj mjeri osiguranju potpune zastite civila i njihovih ljudskih prava.
Obvezujuci se da cemo se pobrinuti za humanitarne potrebe civilnog stanovnistva pogodenog neprijateljstvima u Podrucjima.
Uvidajuci potrebu za osiguranjem punog postovanja medunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava.

Suglasni smo kako slijedi:
1. Da Hrvatska izrazava svoje potpuno i nedvosmisleno opredjeljenje da ce u potpunosti postovati ljudska prava svih pojedinaca u odnosnim Podrucjima i jamci da ce sve hrvatske vlasti postovati ta prava.
2. Da je, u vezi s gornjom tockom 1. Hrvatska suglasna da UNCRO, zajedno s UNHCR-om i ICRC-om gdje to bude primjereno, prati i izvjestava o situaciji u vezi s ljudskim pravima u Podrucjima, te intervenira u vezi s pitanjima povezanima s ljudskim pravima kod hrvatskih vlasti gdje to bude primjereno.
3. Da u vezi s gornjom tockom 1. Hrvatska potice sve one ranije stanovnike Republike Hrvatske koji to zele da mirno ostanu u podrucjima pod hrvatskom vlascu. Medutim, Hrvatska ce dopustiti, uz puno jamcenje sigurnosti, odlazak iz tih podrucja svih onih koji izraze zelju da to ucine, osim onih koji su prekrsili medunarodno krivicno pravo. U slucaju takvih odlazaka, Hrvatska se obvezuje da ce dopustiti UNCRO-u i humanitarnim organizacijama, osobito UNHCR-u i ICRC-u, da pomogne i koordinira takve odlaske u skladu s priznatim medunarodnim normama.
4. Da ce vlasti Hrvatske, u mjeri u kojoj to dopustaju sigurnosni razlozi, osigurati UNCRO-u i humanitarnim organizacijama, osobito UNHCR-u i ICRC-u, potpun pristup civilnom stanovnistvu radi podmirenja humanitarnih potreba civilnog stanovnistva.
5. Da ce vojni promatraci UN-a i elementi za pracenje ljudskih prava UNCRO-a odmah obavljati nadzor u svim podrucjima osim u onima u kojima - po misljenju lokalnih zapovjednika UNCRO-a poslije konzultacije s Hrvatskom vojskom - sigurnosna situacija ne dopusta takav nadzor.
6. Da ce Hrvatska, osobito njezine vojne vlasti, uloziti sve napore kako bi se osiguralo da civilna podrucja ne budu ciljem izravne ili neizravne vojne vatre sve dok traju neprijateljstva.
7. Da ce, ako zapovjednici UNCRO-a primijete da je lokalno vojno osoblje napustilo odredenu lokaciju na kojoj su prisutne samo neboracke osobe, te da je ta lokacija pod vatrom hrvatskih snaga, te informacije biti odmah proslijedene Stozeru Hrvatske vojske radi poduzimanja odgovarajucih mjera.
8. Da Hrvatska, sukladno svojim medunarodnim obvezama, ponovno potvrduje nepovredivost prostorija i objekata Ujedinjenih naroda, te njihovih vozila i osoba u njima, i time obvezuje sve hrvatske vlasti da potpuno postuju navedenu nepovredivost. Hrvatska nadalje naglasava da nijedna njezina vlast nece nastojati odstraniti nijednu osobu ili osobe iz navedenih prostorija, objekata ili vozila Ujedinjenih naroda.
9. Da ce se buduci odnosi dviju strana u vezi s ovim pitanjem definirati sto prije.
Hrvoje Sarinic Yasushi Akashi Republika Hrvatska Mirovne snage UN-a"

(Hina) pp fp

 

 

 

06/08/95 18:51

U PETRINJI SE USPOSTAVLJA CIVILNA VLAST

+PU


PETRINJA, 6. kolovoza (Hina) - U oslobodenoj Petrinji, u koju su jutros poslije 8 sati usli pripadnici Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, te postrojbe petrinjske 12. domobranske pukovnije i petrinjske Policijske postaje MUP-a, tijekom poslijepodneva se uspostavlja civilna vlast. #L#

Petrinjski gradonacelnik Josip Dolenec u oslobodenom je gradu pozdravio i docekao sisacko-moslavackog zupana Duru Brodarca, nacelnika Policijske uprave sisacko-moslavacke Vladimira Milankovica, saborske zastupnike Borislava Beslica, Josipa Brajkovica i zagrebackoga gradonacelnika Branka Miksu.

Zupan Duro Brodarac cestitao je petrinjskim postrojbama i ostalim postrojbama Hrvatske vojske i MUP-a na uspjesnom oslobadanju okupirane Petrinje, koju su ekstremni srpski pobunjenici zauzeli jos 21. rujna 1991.

Pobunjeni petrinjski Srbi napustili su Petrinju u strahu i pobjegli prema Dvoru, pod utjecajem velikosrpske propagande koja im je govorila da ce ih hrvatske vlasti "likvidirati". Skupina srpskih stanovnika koja je ostala u gradu i docekala hrvatsku vlast istaknula je da su napokon docekali oslobodenje i da im je to najsretniji dan u zivotu, jer nisu mogli podnijeti teror srpskih pobunjenickih vlasti.

Hrvatske su snage oslobodile i nekoliko desetaka Hrvata koji su u vrlo teskim uvjetima zivjeli u Petrinji.

Od poslijepodneva je u Petrinji uspostavljen Ured gradonacelnika, a veceras ce iz oslobodenoga grada poceti emitirati i Hrvatski radio Petrinje na 96,5 megaherca.

(Hina) zm gk

 

06/08/95 02:54

VESNA SKARE OZBOLT O RAZGOVORU SARINICA I AKASHIA

HRVATSKA-UNCRO +PV


ZAGREB, 6. kolovoza (Hina) - Status civilnog pucanstva na oslobodenom podrucju bivseg juznog i sjevernog sektora, buduci status snaga UNCRO-a na tim podrucjima te polozaj i sudbina pripadnika UNCRO-a koji se nalaze u podrucjima pod ratnim djelovanjima bile su, prema rijecima pomocnice predstojnika Ureda Predsjednika Republike Hrvatske Vesne Skare Ozbolt, teme sastanka kojega je predstojnik Ureda Predsjednika Hrvoje Sarinic u subotu navecer vodio s posebnim izaslanikom glavnog tajnika UN-a za prostor bivse Jugoslavije Yasushiem Akashiem.

Akashi je sa zadovoljstvom primio informaciju o hrvatskim jamstvima za zastitu civilnog pucanstva na oslobodenim podrucjima, istaknula je u sinocnjoj emisiji HTV-a "Slikom na sliku" Vesna Skare Ozbolt. Ona je napomenula da je Hrvatska vec nekoliko puta dala garancije, od predsjednika Tudmana koji je pozvao srpsko pucanstvo, koje se nije ogrijesilo o hrvatske zakone i nije pocinilo ratne zlocine, da ostane na hrvatskom podrucju i prihvati Ustav i Ustavni zakon RH te da se ukljuci u normalan civilni zivot uz punu zastitu svih prava i imovine.

Status UNCRO-a na oslobodenim podrucjima bivseg juznog i sjevernog sektora bit ce tema buducih pregovora izmedu Vijeca sigurnosti i Hrvatske, kazala je pomocnica predstojnika Ureda Predsjednika. Prema njenim rijecima, najvjerojatnije ce te snage imati ulogu promatranja, zastite ljudskih prava, nadgledanja, a u nekim slucajevima, u ovim prvim navratima, i dostave humanitarne pomoci.

Govoreci o sudbini vojnika UNCRO-a na podrucjima djelovanja hrvatskih vojno-redarstvenih snaga, Skare Ozbolt je rekla da su zasad poginula cetiri vojnika mirovnih snaga - dva Ceha, jedan Poljak i jedan Danac - kojima su pruzanje pomoci onemogucili pobunjeni Srbi.

Hrvatska, dodala je, nijednog pripadnika UNCRO-a ne drzi u zarobljenistvu. UNCRO je pravodobno izvijescen o akciji HV-a, a hrvatska je strana imala tocan raspored postrojbi UNCRO-a.

"Kako smo osvajali podrucje, tako smo ih zaobilazili i nastojali ih sacuvati da ne dodu pod unakrsnu vatru. Tamo gdje se to nije moglo izbjeci, nastojali smo ih izvuci" - objasnila je Skare Ozbolt.

Na kraju je napomenula da ce UNCRO imati priliku da do isteka mandata obavi svoju zadacu i stane na granicu izmedu Hrvatske i Jugoslavije, odnosno Srbije, na podrucju Baranje i istocne Slavonije. "Ako u tome uspije, tada ce UNCRO ispuniti svoj mandat. Ako ne, Hrvatska je pokazala da je vrlo uspjesna kada ostvaruje svoj integritet i na drugi nacin" - istaknula je na kraju u emisiji "Slikom na sliku" Vesna Skare Ozbolt.
(Hina) ii

 

 

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | Nekretnine | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre