Odaberite knjigu!


cijena 150 Kn

 Ovaj banner možete
postaviti na
svoju stranicuOluja: Hrvatska vojna operacija- Vijesti

Vijesti 03.08.95

CETNICKI TOPNICKI NAPAD NA DUBROVACKO PODRUCJE PRIPREMLJEN

GENERAL TOLJ: AKCIJA HRVATSKE VOJSKE I REDARSTVENIH SNAGA TECE PO PLANU

GENERAL BOJNIK IVAN TOLJ: AKCIJA HRVATSKE VOJSKE I REDARSTVENIH SNAGA TECE PO PLANU (SIRA VERZIJA)

PISMO DR. MATE GRANICA HRVATSKA-GRANIC

PORUKA DR. FRANJE TUDMANA HRVATSKIM GRADANIMA SRPSKE NACIONALNOSTI

PRIOPCENJE INFORMATIVNOG STOZERA PU MINISTARSTVA OBRANE RH

SJEDNICA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

U VISE GRADOVA HR HB OGLASENA OPCA OPASNOST SRPSKA AGRESIJA

 

 

CETNICKI TOPNICKI NAPAD NA DUBROVACKO PODRUCJE PRIPREMLJEN
--------------------------------------------------------------------------------
DUBROVNIK, 3. kolovoza (Hina) - U povodu topnickog napada Srba iz istocne Hercegovine na sire podrucje Dubrovnika Sluzba za politicku djelatnost HV za juzno bojiste u priopcenju za javnost istice da su Vucurevicevi cetnici u cetvrtak, 3. kolovoza u ranim vecernjim satima napali sire podrucje Dubrovnika. U ovom nicim izazvanom napadu cetnici su ispalili vise od 40 dalekometnih projektila velikog kalibra, pri cemu su smrtno stradale tri civilne osobe, a tri su teze ranjene.

U priopcenje se istice da su cetnici u 18 sati oglasili opcu opasnost za podrucje Trebinja, da bi u 18 sati i 45 minuta otpoceli s podmuklim granatiranjem sireg dubrovackog podrucja, sto jasno ukazuje da je ovaj podmukli napad pomno pripremljen.

Srpski teroristi su i ovom prigodom iskljucivo gadali civilne ciljeve, kaze se u priopcenju i dodaje da se to dogada u tijeku pojacanih napora Republike Hrvatske i medunarodne zajednice za mirnom reintegracijom okupiranih hrvatskih drzavnih podrucja.

Hrvatska vojska na cetnicki napad nije uzvratila, uputivsi ostar prosvjed predstavnicima mirovnih snaga UN u Republici Hrvatskoj, stoji na kraju priopcenja Sluzbe za politicku djelatnost HV za juzno bojiste.

(Hina) sh gk

 

 

04/08/95 19:47

GENERAL TOLJ: AKCIJA HRVATSKE VOJSKE I REDARSTVENIH SNAGA TECE PO PLANU

(KRACA VERZIJA) +PU

 

ZAGREB, 4. kolovoza (Hina) - Akcija Hrvatske vojske i redarstvenih snaga s ciljem uspostave ustavnopravnog poretka na okupiranim hrvatskim podrucjem i izbijanja hrvatskih snaga na medunarodno priznate hrvatske granice tece po planu. Duzina prodora na svih 30 tocaka je od 5 do 15 kilometara na linijama koje su drzali pobunjeni Srbi. To je na vecerasnjoj prvoj konferenciji za novinare Informativnog stozera Ministarstva obrane Republike Hrvatske kazao general bojnik Ivan Tolj. #L#

Nakon cetiri godine srpske okupacije danas su Hrvatska vojska i redarstvene snage oslobodile Sveti Rok. Pritom je zarobljeno pet tenkova. Ostali hrvatski gradovi na okupiranim hrvatskim podrucjima su u poluokruzenju ili u potpunom okruzenju. Pitanje je trenutka kada ce biti oslobodena Petrinja. Postrojbe Hrvatske vojske i redarstvenih snaga na samo su nekoliko kilometara od Knina koji je u okruzenju, izvijestio je Tolj. Dodao je kako za sada ne moze iznositi detaljnije podatke o polozajima hrvatskih snaga.

Hrvatska vojska unistila je i odasiljac Celavac te jedno zapovjedno mjesto jednog korpusa srpskih pobunjenika. Snage srpskih pobunjenika su potpuno isprekidane a 760 vojnika, casnika i docasnika pobunjenicke vojske tzv. srpske krajine izbaceno je iz stroja. Neprijatelj je na svim crtama primoran uvoditi pricuvu. Zarobljeno je ogroman dio vojne tehnike i streljiva a paravojne formacije i tzv. civilna vlast su u panici, rekao je general Tolj.

Tolj je najenergicnije odbacio navode srpske propagande kako hrvatske snage gadaju civilne ciljeve. Svim je zapovjednicima i vojnicima Hrvatske vojske izdana posebna zapovjed da se posebice pazi na civilne objekte i civile, naglasio je Tolj istaknuvsi jos jednom da je danas zapoceta akcija omedena tom zapovijedi. Naglasio je da "Hrvatska vojska oslobada svoj teritorij", te da raspolaze specijalnim kartama i zna sto radi. Takoder je izjavio kako su predstavnici UNCRO-a dva sata prije akcije bili obavijesteni o pocetku akcije, a neki su uz pomoc Hrvatske vojske i izvuceni.

(Hina) ssh ds

 

04/08/95 21:49

GENERAL BOJNIK IVAN TOLJ: AKCIJA HRVATSKE VOJSKE I REDARSTVENIH SNAGA TECE PO PLANU (SIRA VERZIJA)

+PU

ZAGREB, 4. kolovoza (Hina) - "U pismu predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tudmana upucenog hrvatskim gradanima srpske nacionalnosti vrlo ja jasno izrecen razlog i izdana zapovijed da hrvatske oruzane snage, Hrvatska vojska i policija na pravcu sjeverni i juzni sektor okupiranog teritorija Republike Hrvatske uspostave ustavno-pravni poredak RH i da hrvatske snage izbiju na medunarodno priznatu hrvatsku granicu". To je na pocetku danasnje prve konferencije Informativnog stozera Ministarstva obrane RH kazao nacelnik Politicke uprave MO general-bojnik Ivan Tolj. #L#

Tolj je naglasio da je posebna zapovjed izdana svakom zapovjedniku Hrvatske vojske i policije a preko njih i svakom hrvatskom vojniku da se u ovoj operaciji bas kao i u prijasnjima posebice pazi na civile. Danasnja operativna djelovanja Hrvatske vojske bila su omedena i tom naredbom.

Legitimnom, vrlo odlucnom i energicnom akcijom Hrvatska vojska i redarstvene snage probile su prve crte neprijatelja na 30 taktickih pravaca, na pojasu odgovornosti svih zbornih podrucja (Bjelovar, Zagreb, Karlovac, Gospic i Split). Djelovanjem hrvatskog ratnog zrakoplovstva unistena su radijsko-relejno srediste Celavac i zapovjedna mjesta jednog korpusa i jedne brigade srpskih pobunjenika. Dubina prodora hrvatskih oruzanih snaga je izmedu 5 i 15 km na liniji pobunjenih terorista. Neprijatelj je potpomognut topnicko-raketnim sustavom stalno prijetio hrvatskim gradovima. Oni su sada potpuno isprekidani i prisiljeni su na svim crtama uvoditi pricuvu, kazao je Tolj.

Akcija hrvatskih snaga tece po planu, rekao je Ivan Tolj isticuci da je 760 vojnika vojske tzv. srpske krajine izbaceno iz stroja. Paravojne formacije i tzv. civilne vlasti su u panici. Zarobljena su velika vojna sredstva, vojno-tehnicka oprema i velika kolicina streljiva.

Sveti Rok, kazao je general Tolj, danas je osloboden nakon cetverogodisnje okupacije srpskih pobunjenika. Ostali gradovi na okupiranim hrvatskim drzavnim podrucjima su u poluokruzenju ili u potpunom okruzenju. Pitanje je samo trenutka, naglasio je general Tolj, kada ce Petrinja biti oslobodena, da ne spominjem ostala mjesta. Knin, srediste cetverogodisnje pobune, takoder je u okruzenju a nase se postrojbe nalaze nekoliko kilometara od Knina, napomenuo je general bojnik Tolj.

Navodeci da je srpska pobunjenicka propaganda danas inzistirala na tome da su hrvatske oruzane snage djelovale po civilnim ciljevima, Tolj je to izricito demantirao. "To nije tocno, a cak i njihov zapovjednik Mrksic tvrdi da je pogodena vojarna u Kninu i Petrinji. Hrvatske oruzane snage potpuno su svjesne zadace koja je pred njih postavljena i svijesni smo da je svaka ispaljena raketa raketa na nasu zemlju, a nama nije do rusenja, ni do kakvog ubijanja civila", kazao je Tolj. Naglasio je da je predsjednik drzave i vrhovnik dr. Tudman zamolio i zatrazio od svih pobunjenika, od kojih je vecina ipak zavedena, da poloze oruzje, podu svojim kucama, prihvate aboliciju i sva prava koja im nudi hrvatska drzava temeljem Ustava i Ustavnog zakona o pravima manjina.

Na danasnjoj konferenciji za novinare Informativnog stozera Ministarstva obrane govorio je i pomocnik ministra unutarnjih poslova Mladen Lackovic. Hrvatska policija, kazao je, bas kao i u zapadnoj Slavoniji bit ce spremna izvrsiti zadacu uspostave civilne vlasti na oslobodenom hrvatskom podrucju. Lackovic je potom procitao dva clanka iz Ustavnog zakona o zastiti ljudskih prava i prava etnickih i nacionalnih zajednica ili manjina kojima se predvida i uspostava dva kotara s posebnim statusom, odnosno kotareva Knin i Glina. Tim se zakonom predvida i osnivanje policijskih uprava u tim kotarevima, a nacionalni sastav zaposlenih u policijskim upravama mora odgovarati nacionalnom sastavu ukupnog broja stanovnika kotara s posebnim statusom.

Osvrcuci se na diplomatski aspekt najnovijih zbivanja zamjenik ministra vanjskih poslova Ivo Sanader na danasnjoj je konferenciji za novinare kazao da je Ministarstvo danas imalo niz diplomatskih kontakata, a ministar Granic odrzao je i sastanak s predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranih u RH.

Odgovarajuci na pitanje zasto dio medunarodne zajednice pa i mirovni posrednici optuzuju Hrvatsku za poduzetu akciju, te i za to da Hrvatska napada i predstavnike UNCRO-a, general bojnik Ivan Tolj je kazao da su srpski pobunjenici lagali i 1991. a kamoli ne bi sada. Ponovio je kako civilni ciljevi nisu vojarna u Kninu ili Petrinji. Hrvatska vojska oslobada svoju zemlju i raspolaze specijalnim kartama i zna sto radi. Tolj je izricito naveo da su dva sata prije pocetka akcije pirpadnici UNCRO-a obavijesteni, a neki su, kazao je, i izvuceni uz pomoc hrvatskih snaga. Tolj je naveo kako raspolaze s informacijama da su Srbi "privezivali pripadnike UNCRO-a za tenkove iz kojih su pucali po hrvatskim snagama."

Savjetnica za odnose s javnoscu Predsjednika Republike Natasa Rajakovic, isticuci izricitu naredbu dr. Tudmana da se stite predstavnici plavih kaciga, naglasila je kako se nikako ne moze reci da su hrvatske snage namjerno gadale polozaje pripadnika plavih kaciga poljskog bataljuna te da su skrivile smrt danskog vojnika pripadnika UNCRO-a. Istaknula je da ce o ranjavanju poljskih vojnika i smrti danaskog pripadnika UNCRO-a biti provedena istraga.

(Hina) ssh ds
04/08/95 18:33

-PISMO DR. MATE GRANICA HRVATSKA-GRANIC+PU,FR 19/HR


ZAGREB, 4. kolovoza (Hina) - Podpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova dr. Mate Granic uputio je danas pismo predsjedavjucem Vijeca sigurnosti UN-a Nugrohu Wisnumurtiju, ministrima vanjskih poslova zemalja clanica Kontaktne skupine Warrenu Christopheru, Herveu de Charettu, Klausu Kinkelu, Malcolmu Rifkindu, Andreju Kozirevu, predsjedavajucem ministarske konferencije EU-a Javieru Solani i predsjedavajucem ministarske konferencije OESS-a Laszlu Kovacsu.

Pismo prenosimo u cjelosti (nesluzbeni prijevod s engleskog):
"Ekselencijo,

Imam cast izvijestiti Vas da su hrvatske vojne i policijske snage danas, u cetvrtak 4. kolovoza 1995. u 5,00 sati po srednjeeuropskom vremenu, zapocele odlucne operacije kako bi ponovno uspsotvile ustavno-pravni poredak i sigurnost na okupiranim podrucjima Republike Hrvatske, kako je to odredeno Rezolucijom 49/43 Opce skupstine UN, te kako bi pomogle obrani Bihaca koji je proglasen zasticenom zonom UN.

Dopustite da podsjetim da je nakon pada zasticenih zona Srebrenica i Zepa i zajednicke srpske ofenzive na bihacko podrucje, kako i nakon jasnih povreda medunarodnih granica Hrvatske, hrvatska Vlada u pismu u VS UN od 20. srpnja 1995., upozorila da ako bihacko podrucje bude ozbiljno ugrozeno i neposredno u opasnosti da padne, vitalni strateski interesi Republike Hrvatske bili bi ugrozeni i Hrvatska bi bila primorana poduzeti odlucnu akciju u skladu s medunarodnim obvezama prema BiH i clanom 51 Povelje UN.

Hrvatska Vlada primorana je poduzeti odlucne mjere zbog nekoliko razloga. Dopustite mi da naglasim samo one vaznije:

1) potpuni neuspjeh pregovora u Zenevi pod okriljem MKBJ, izmedu predtavnika hrvatskih vlasti i hrvatskih Srba, tijekom kojih su predstavnici pobunjenih hrvatskih Srba glatko odbili ponudu hrvatskih vlasti da odmah zapocnu proces mirne reintegracije okupiranih hrvatskih podrucja;

2) nastavak napada na hrvatska gradska sredista s okupiranih hrvatskih podrucja kao i s podrucja Bosne i Hercegovine pod srpskom kontrolom, cak i u vrijeme odvijanja zenevskih razgovora ali i nakon toga;

3) neprekidna ofenziva i ponovljeni napadi na bihacko podrucje kao i javne izjave vodstva bosanskih Srba, ukljucujuci i samoga Radovana Karadzica, koje su nesumnjivo govorile o njihovoj namjeri da odmah poduzmu opci napad i slome obranu prije spomenutog zasticenog podrucja UN;

4) neuspjeh u primjeni UNCRO mandata koji se pokazao potpuno nesposobnim, osobito u kontroli medunarodnih granica Republike Hrvatske, da sprijeci mijesanje i rasporedivanje Armije Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) i zajednickih i koordiniranih napada bosanskih Srba i pobunjenih hrvatskih Srba, protiv Hrvatske i BiH.

5) nezadovoljstvo Vlade Federacije i Republike BiH zbog nesposobnosti UNPROFOR-a u BiH da provede svoj mandat; zbog neispunjenih obveza medunarodne zajednice da sprijeci opci napad i gusenje UN zasticenih zona; zbog stalnog uzimanja osoblja UN za taoce; i zbog poznatog genocida velikih razmjera pocinjenog protiv civila iz zasticenih zona Srebrenice i Zepa.

6) duznosnosti hrvatske Vlade da odgovori svojim obvezama iz Splitske deklaracije od 22. srpnja glede zajednicke obrane dviju drzava protiv srpske agresije i zahtjeva Vlade Federacije i Republike BiH za vojnom pomoci, temeljenom na prijasnjim bilateralnim dogovorima o vojnoj suradnji i Washingtonskim sporazumima, kao i na legitimnom pravu na samoobranu zemlje clanice UN.

7) politika stalnog popustanja medunarodne zajednice prema beogradskim vlastima, koje stoje iza okupacije dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ekselencijo,

Od samoga pocetka, prije cetiri godine, Hrvatska nije stedjela napora u potrazi za mirnom reintegracijom svojih okupiranih podrucja i normalizacijom odnosa medu drzavama u tom podrucju. Nas pristanak da obnovimo pregovore s hrvatskim Srbima nedavno u Zenevi bio je sastavnim dijelom te politike. Ali umjesto iskazivanja spremnosti na pregovore i prihvacanja hrvatske suverenosti i teritorijalne cjelovitosti kao Ustava i Ustavnog zakona koji odreduje najvise standarde osobnih i kolektivnih prava srpske zajednice u Hrvatskoj, kao osnove za pregovore, srpsko vodstvo ponovno se pokazalo dvolicnim: sudjelujuci na razgovorima u Zenevi i konacno odbacujuci prijedloge, dok su u isto vrijeme hrvatski gradovi, medu kojima i povijesni grad Dubrovnik, izlagani dalekometnom topnistvu i granatiranju. S druge strane pak, pristajuci na predlozenih sedam tocaka sto ih je veleposlanik SAD Peter Galbraith iznio u Beogradu, gospodin Milan Babic javno je izjavio suprotno, odnosno promijenio je samu bit prijedloga g. Galbraitha i time ga ucinio za Hrvatsku neprihvatljivim.

Suocena s udruzenim i tijesno koordiniranim ofenzivnim vojnim djelovanjima hrvatskih i bosanskih Srba, i sve vecim mijesanjem SRJ (Srbije i Crne Gore), Republika Hrvatska postavile ja vodama hrvatskih Srba jasan izbor: odmah prihvatiti nacela mirne reintegracije ili suociti se s redarstvenim i vojnim djelovanjem usmjerenim na uspsotavljanje hrvatskog suvereniteta na svim okupiranim podrucjima. U tom smislu, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tudman obratio se srpskom stanovnistvu na okupiranim podrucjima s pozivom da odlozi oruzje, te ponudio amnestiju srpskim paravojnim mobiliziranim snagama, jos jednom zajamcivsi sigurnost i ustavna prava srpske zajednice u Hrvatskoj.

Tijekom svoje legitimne policijske i vone akcije, Republika Hrvatska zeli suradivati s medunarodnom zajednicom, kao sto je to cinila i u prethodnim brojnim prigodama, u nadgledanju i pomaganju pri uspsotavi hrvatske vlasti nakon okoncanja borbi, postovanju ljudskih prava, pomirbi i obnovi na okupiranim podrucjima.

Hrvatska vlada u potpunosti cijeni zabrinutost Vijeca sigurnosti UN, napose zemalja ciji su vojnici u sastavu trupa UN, za sigurnost osoblja Ujedinjenih naroda. Hrvatska ce uciniti sve sto je u njezinoj moci da zajamci sigurnost i zastitu tih postrojbi u postojecim oklnostima. Mi smo ih vec izvijestili o nasim nakanama i nastavit cemo to ciniti i ubuduce. U tom smislu, hrvatska Vlada drzi da je premjestanje tih trupa izvan podrucja neposrednih borbenih djelovanja, kako bi se sprijecili poznati srpski postupci uzimanja osoblja UN za taoce, od iznimne vaznosti.

Ekselencijo,

Hrvatska Vlada nastavit ce obavjestavati o tijeku zbivanja i u potpunosti suradivati s Vijecem sigurnosti UN, Sekretarijatom UN, peteroclanom Kontaktnom skupinom za BiH, Europskom Unijom i OESS, u nastojanju da ovu oepraciju brzo i uspjesno okonca i sto prije moguce stabilizira stanje.

Cvrsta je nakana hrvatske Vlade da civilne zrtve svede na najmanju mogucu mjeru i da se tijekom operacije pridrzava svih nacela medunarodnog humanitarnog prava.

Hrvatska Vlada cini takoder sve sto je u njezinoj moci kako bi osigurala i zastitila sigurnost osoblja UN i UNCRO u postojecim uvjetima.

Koristim prigodu da Vam Ekselencijo, izrazimo svoje najdublje stovanje".
(Hina) bz dr


PORUKA DR. FRANJE TUDMANA HRVATSKIM GRADANIMA SRPSKE NACIONALNOSTI

4. Kolovoza 1995.

Buduci da su propali svi dosadasnji pokusaji, pa i jucerasnji pregovori u Zenevi, i hrvatskih vlasti i medunarodne zajednice za mirnu reintegraciju hrvatskih okupiranih krajeva;

Buduci da zacetnici pobune u Hrvatskoj, Martic i dr., umjesto da se odazovu pozivu za mirnu reintegraciju, nastavljaju rat protiv hrvatske drzave i zajedno sa kolovodama pobune u Bosni, Karadzicem i dr., kuju nove osvajacke planove za zajednicko osvajanje zasticene zone Bihac, sto Hrvatska ne moze dopustiti;

Buduci da hrvatski i bosanski Srbi ne samo da sprjecavaju povratak prognanika vec i nastavljaju s progonom nesrpskog stanovnistva;

Buduci da srpski ekstremisti od samih pocetaka pobune pa i sada, prizivlju u pomoc ostatke talijanskog fasizma, nudeci podjelu hrvatskog teritorija izmedu talijanskog i srpskog imperijalizma;

Buduci da razularene paravojne srpske postrojbe, i dalje vrse teroristicke napadaje na civilno pucanstvo od Slavonije do Dalmacije, granatiraju hrvatska podrucja i gradove Otocac, Gospic, Karlovac, pa i za vrijeme dok u Zenevi s hrvatskom delegacijom vode politicke razgovore o mirnoj reintegraciji, ponovno bombardiraju i podrucje Dubrovnika gdje su pale nove ljudske zrtve;

I buduci da su svi pokusaji, hrvatske drzave i medunarodne zajednice, da pobunom otudeni dijelovi hrvatskog teritorija budu na miran nacin vraceni pod hrvatski suverenitet bili odbaceni i izigrani, hrvatska je drzava prinudena da poduzme vojno-redarstvene korake za ponovno ukljucivanje navedenih okupiranih podrucja u svoj ustavno-pravni poredak.

Prisiljeni smo na takvu odluku da bismo, nakon cetiri godine uzaludnog pregovaranja stali na kraj daljem izigravanju hrvatske i medunarodne javnosti i da bismo osigurali pocetak vracanja prognanika na njihova ognjista.

Stoga u ime demokratske vlasti Hrvatske:

Pozivam pripadnike srpskih paravojnih postrojbi, koji su svojevoljno ili prisilno mobilizirani u paravojne srpske postrojbe da predaju oruzje hrvatskim vlastima uz jamstvo da ce im biti udijeljena amnestija prema vazecim hrvatskim zakonima.

Pozivam inicijatore pobune da shvate uzaludnost svoga pothvata i njegovu stetnost za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ako ustraju u pobuni, da se predaju hrvatskim vlastima i prihvate oprost ili pravicno sudenje za svoje prijestupe.

Pozivam hrvatske gradane srpske nacionalnosti, koji nisu aktivno sudjelovali u pobuni, da ostanu kod svojih kuca, i bez bojazni za svoj zivot i svoju imovinu, docekaju hrvatsku vlast, uz jamstvo da ce im se dati sva gradanska prava i omoguciti izbori za lokalnu samoupravu prema hrvatskom Ustavu i Ustavnom zakonu uz prisutnost medunarodnih promatraca.

Pozivam predstavnike Srbije i Crne Gore (i njihove SR Jugoslavije) da prestanu podupirati ekstremiste s okupiranih hrvatskih podrucja, sto se ocitovalo i na jucerasnjim zenevskim pregovorima na kojima je sudjelovao i jugoslavenski otpravnik poslova kad su hrvatski Srbi odbili prihvatiti mirnu reintegraciju okupiranih podrucja. To bi bio prvi korak prema opcem rjesenju hrvatsko-srpskih odnosa na citavom interesnom prostoru dva susjedna naroda, odnosno normalizacije odnosa na osnovama medunarodnog priznanja.

Odlucni smo da prekinemo patnje i neizvjesnost hrvatskih prognanika s okupiranih podrucja, a da hrvatskim Srbima zajamcimo ljudska i etnicka prava u ustavno-pravnom poretku demokratske Hrvatske

RealAudio snimka izvorne poruke procitane 4.8.1995. u sredisnjem Dnevniku HTV dodana je na ovu stranicu 6.8.1999.

stream / download

 

 

PRIOPCENJE INFORMATIVNOG STOZERA PU MINISTARSTVA OBRANE RH


ZAGREB, 4. kolovoza - Informativni stozer Politicke uprave Ministarstva obrane skrece pozornost gradanima na pojacan oprez i potrebu pridrzavanja svih uputa koje ce biti objavljene preko sredsava javnog priopcavanja, posebno radija i televizije. To se prije svega odnosi na izbjegavanje okupljanja vecih grupa ljudi na javnim mjestima. Isto tako preporucuje se gradanima da ne krecu na put bez izuzetne potrebe jer su ceste preopterecene te da se striktno pridrzavaju regulacije prometa koje provodi prometna policija, navodi se priopcenju Informativnog stozera PU Ministarstva obrane RH.

 

 

 

04/08/95 18:01

SJEDNICA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

+PU


ZAGREB, 4. kolovoza (Hina) - Vlada Republike Hrvatske, na danasnjoj sjednici, saslusala je informacije ministarstava obrane, unutrasnjih i vanjskih poslova o aktualnoj vojno-politickoj situaciji, priopceno je iz vladina Ureda za odnose s javnoscu.

Premijer Nikica Valentic istaknuo je znacenje i povijesnu odgovornost za ovu akciju koju su poduzele hrvatske vojno-redarstvene snage. "Hrvatska je drzava ucinila sve da se pregovorima rijesi integracija okupiranih podrucja" - istaknuo je premijer Valentic. "Medutim, nije se dolazilo do odgovora na drugoj strani i ova je odluka bila neophodna", dodao je Valentic.

Ministar obrane Gojko Susak je obavijestio Vladu da se vojno-redarstvene operacije uspjesno odvijaju na svim tockama proboja.

Ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak je rekao da temeljna policija preuzima odgovornost cuvanja javnog reda i mira, te zastitu gradana i imovine na oslobodenim podrucjima. "Promet je otezan na cestama, ali je pod kontrolom i zastoji se uspjesno otklanjaju" - istakao je ministar Jarnjak.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova dr. Mate Granic je priopcio kakav je odjek izazvala operacija u svijetu. "Mi smo obavijestili istaknute politicare i drzave o nuznosti poduzimanja ove vojno-redarstvene operacije, nakon sto su doista iscrpljena sva sredstva dogovornog rjesavanja krize, jer je i medunarodna javnost upoznata sa strpljenjem i nastojanjima Hrvatske da se na miran nacin ovi hrvatski krajevi uvedu u ustavno-pravni sustav Republike Hrvatske" - rekao je ministar Granic.

Vlada je na danasnjoj sjednici zaduzila sva ministarstva da djelatno ucine sve na uvodenju civilnih vlasti na oslobodenim podrucjima. Tako je Ministarstvo pravosuda zaduzeno da odmah uspostavi sudsku vlast, Ministarstvo uprave da sto prije organizira samoupravne i upravne organe u oslobodenim podrucjima i da u tom smislu sto prije preuzmu poslove vladini povjerenici. U skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Ustavnim zakonom vlast ce se ostvarivati sukladno s demokratskim nacelima i brigom o zastiti nacionalnih prava. Ministarstvu rada i socijalne skrbi nalozeno je da odmah uspostavi funkcioniranje svih institucija iz njegove nadleznosti kako bi se mogla ostvariti sva socijalna prava gradana na novooslobodenim podrucjima.

Ministarstva gospodarstva, poljoprivrede i turizma duzna su osigurati da se proizvodnja u industriji i energetici, poljoprivredi i turizmu odvija sto optimalnije i u skladu s novonastalim prilikama.

Vlada Republike Hrvatske ce neprekidno pratiti razvoj situacije i poduzimati sve potrebne mjere za funkcioniranje drzavne vlasti, navodi se na kraju pripcenja s danasnje sjednice hrvatske Vlade.

(Hina) pp gk

 

 

04/08/95 13:52

U VISE GRADOVA HR HB OGLASENA OPCA OPASNOST SRPSKA AGRESIJA +PV F BA


MOSTAR, 4. kolovoza (Hina/Habena) - Zbog srpskog topnickog napada na podrucju vise gradova Hrvatske Republika Herceg-Bosne oglasena je opca opasnost, priopceno je iz Politicke uprave Ministarstva obrane HR Herceg-Bosne. #L#

Opca opasnosti za Stolac oglasena je u 6,15 sati i u 12,15 sati, za grad Mostar u 6,47 sati, 7 sati, 7,50 sati i 11,36 sati, a za opcinu Citluk u 11,15 sati. Za gradove Glamoc, Grahovo, Tomislavgrad, Kupres i Livno u 8,41 sati oglasen je znak zracne opasnosti.

Nema dojava o stradalim i materijalnoj steti, priopcio je isti izvor.
(Hina) pp gk

 

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | Nekretnine | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre