HIC
HIC-aktualno

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
Atena extra djevičansko maslinovo ulje

 

 

20.travnja 2021.
OSUĐENI U HRVATSKOJ
Oba brata Zoran i Zdravko Mamić pobjegli u BiH

Zdravko i Zoran MaMIĆ


Zoran Mamić prebjegao je u Bosnu i Hercegovinu, poslao je priopćenje da se neće vratiti. Županijskom sudu u Zagrebu jučer je zaprimljena njegova molba da zatvorsku kaznu odsluži u BiH.


U Zoranovoj molbi stoji:

“U želji da izbjegnem bilo kakve medijske spekulacije i neprovjerene informacije koje se mogu pojaviti vezane za moj pravni status želim izvijestiti javnost o sljedećem:

1. Danas, 19.04.2021 godine nadležnom Županijskom sudu Zagreb, kao sudu izvršenja, podnio sam putem svojih branitelja Molbu za ustupanje izvršenja kazne Bosni i Hercegovini čiji sam državljanin. Ovaj moj zahtjev-molba utemeljena je na zakonima RH, BiH kao i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje.

Konkretno svoju molbu pravno zasnivam na Sporazumu zaključenom između Vlada RH i BIH u Splitu dana 26.02.1996 godine koji je u više navrata a zadnji put 10.02.2010 godine mijenjan i dopunjavan zatim Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima RH te Konvencije o transferu osuđenih osoba Vijeća Europe od 21.03.1983 godine koja je ratificirana u RH kao i u BIH.
Također, danas, nakon što sam Molbu dostavio Županijskom sudu Zagreb, o istom sam izvijestio i nadležno Ministarstvo pravde BIH. Nadležnom Ministarstvu BIH sam dostavio sve potrebne podatke o svom prebivalištu kao i moju nedvojbenu spremnost da se podvrgnem zakonima BIH kao i da se odazovem na sve pozive nadležnim organa u BIH kao i nadležnih sudova nakon što se pokrene potrebna pravna procedura”, navodi u priopćenju Mamić.

“2. Posebno želim istaknuti da svi zakoni i međunarodne konvencije koja sam pobrojao u ovom priopćenju, a na temelju kojih se zasniva Molba za ustupanje izvršenja pravomoćne presude jasno prave distinkciju između mog trenutnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu. Osobno želim naglasiti niti sam u bjekstvu, niti bi ikada bio, već se samo koristim svojim zakonskim pravima koje mi je omogućio Sporazum zaključen između dvije države čiji sam državljanin kao i drugim već navedenim zakonima. Želim još jednom ukazati da je zaključenje sporazuma i konvencija na koje se pozivam rezultat međudržavnih, bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji su prepoznati u pravnim sustavima kao sredstvo za unapređenje i razvijanje daljnje suradnje u području pravnog prometa, cijeneći načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije osuđenih osoba, smatrajući da se ovi ciljevi u najvećoj mjeri mogu postići izvršenjem krivičnih sankcija u domicilnoj državi osuđene osobe. Dakle, navedeni sporazumi nadilaze pojedinačne slučajeve i jesu dio pravne stečevine na čiju primjenu su se obvezale i Republika Hrvatska i BiH, a moja odluka da se koristim pravom koje mi omogućuju navedeni propisi nesumnjivo jesu motivirani i činjenicom da se za sudski postupak koji se vodi (o) protiv mene vežu kontroverze koje ukazuju na zaključak da je narušeno pravo na pravično, objektivno i nepristrano suđenje…
Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je DSV u Zagrebu suspendiralo suce koji su sudili u mom predmetu, pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje”, dodaje Mamić.

“3. Radi potpune informacije, želim istaknuti da sam putem svojih odvjetnika Ustavnom sudu RH podnio ustavnu tužbu i nadam se da će isti u nekom pravno razumnom roku donijeti svoju odluku. Moji odvjetnici su mišljenja da i navedena odluka DSV o suspendiranja sudaca koji su odlučivali u mom predmetu kao i eventualna i daljnja postupanja nadležnih organa po pitanju suspendiranih sudaca moguće i ubrzati odluku navedenog suda”, navodi.

“4. Iako shvaćam da je ovaj predmet od samog svog početka u središtu medijske pozornosti želim da iskažem svoj nedvojbeni stav da ubuduće a povodom ovih dešavanja neću istupati u javnosti kao niti moji odvjetnici kako u RH tako i u BIH.

Stoga, ujedno upućujem i molbu za medije i njihove predstavnike, da o ovom i o drugim događajima vezanim uz izvršenje pravomoćne presude putem institucija Bosne i Hercegovine objektivno i činjenično potkrijepljeno informiraju javnost, sukladno pravilima novinarske profesije i etike”, piše u svojem priopćenju Zoran Mamić.


 

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić objasnio je što sada slijedi.“Sudac izvršenja odlučit će kad razmotri molbu, cijelu popratnu dokumentaciju i uslijedit će odluka”, kazao je Devčić.

Rokovi za donošenje te odluke nisu zadani, no, kaže Devčić, “bit će donesena u razumnom roku”.

Na pitanje o tome koje su mogućnosti, Devčić kaže: “Da sudac prihvati takav prijedlog, ako smatra da je osnovan, pa će se obratiti nadležnim tijelima BiH putem našeg ministarstva pravosuđa. Također, dakako, može ne prihvatiti zahtjev. U tom slučaju ide se putem koji određuje naš zakon o izvršenju kazne zatvora”.

Je li se mogla spriječiti ovakva situacija?

“Uvijek je naknadna pamet “najbolja”, ali gledate individualno svakog optuženika. Ako vam se okrivljenik uredno odaziva na sudske pozive, javlja se, obavještava sud o izostancima… onda vi to i cijenite. U tom kontekstu unaprijed se ne može znati hoće li se ili neće dogoditi ovakva situacija”, kazao je za N1 glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.


Cijeli taj slučaj komentirao je Mišel Jakšić, predsjednik Odbora za pravosuđe (SDP). Nada se da je vrijeme za napraviti reformu pravosuđa. ''U šali sam rekao da ako ne možemo pokrenuti promjene u pravosuđu bi bilo najbolje da svi skupa idemo doma i ne bavimo se ovime jer smo pali na ispitu'', kaže.

Dodaje da se urušava povjerenje u pravosuđe i institucije. Priznaje da su za stanje u pravosuđu dijelom jednako krive i vlada SDP-a i HDZ-a.


Priopćenje Ministarstva pravosuđa

Iz Ministarstva pravosuđa se poslali priopćenje u kojem navode kako mjere opreza mogu trajati dok za to postoji potreba. Također, poručuju da je mjeru opreza do izvršnosti presude moglo predložiti nadležno državno odvjetništvo, a izreći nadležni prvostupanjski sud.

"Zakonom o kaznenom postupku propisana je mogućnost izricanja mjere opreza. Te mjere predstavljaju mjere osiguranja okrivljenika u kaznenom postupku. U skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku, mjere opreza mogu trajati dok za to postoji potreba, najdulje do izvršnosti presude kada postoji opasnost od bijega, opasnost od ponavljanja djela ili kada se postupak vodi za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora. O izricanju mjere sud odlučuje u konkretnom slučaju", navodi se u priopćenju ministarstva.

"Slijedom navedenog mjeru opreza, kada se radi o mjerama opreza koje su određene zbog postojanja okolnosti iz članka 123. stavka 1. točaka 1., 3. i 4. ZKP/08, do izvršnosti presude moglo je predložiti i nadležno državno odvjetništvo, a izreći nadležni prvostupanjski sud.

Vezano za zahtjev Zorana Mamića za ustupanjem izvršenja kazne zatvora u Bosni i Hercegovini, ističemo kako je presudu u tom predmetu potvrdio Vrhovni sud Republike Hrvatske čime je kazna zatvora postala pravomoćna", dodaje se u priopćenju ministarstva.

"Ističemo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku nije zaprimilo obavijest nadležnih tijela o zahtjevu Zorana Mamića, o čijem zahtjevu će odlučivati nadležni sudac izvršenja. Nakon što ovo ministarstvo zaprimi odgovor nadležnog suda o konkretnom predmetu, te ukoliko zaprimi svu potrebnu dokumentaciju, postupit će u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske", zaključuje se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.U Bosni i Hercegovini su sada oba brata Zoran i Zdravko Mamić. Zdravko koji je u Hrvatskoj osuđen u istiom procesu popbjegao je u BiH već ranije.Zoran Mamić se vratio u Hrvatsku nakon kratkgog putovanja u Dubai

8.travnja 2021.Zoran Mamić vratio se u Hrvatsku, potvrdio je sinoć medijima njegov odvjetnik Mijo Golub. Mamić, bivši trener Dinama, je prije desetak dana otputovao u Dubai nakon čega se počelo nagađati kako se možda neće vratiti na izdržavanje zatvorske kazne. O tome se govorilo i kada je prije toga otputovao u Bosnu i Hercegovinu u posjet bratu Zdravku.

Zoran Mamić je pravomoćnom odlukom Vrhovnog suda osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama, no rješenje o izdržavanju kazne još nije dobio, a njegov odvjetnik nije želio komentirati kada će se to dogoditi.
Otišao u BiH i vratio se u Hrvatsku

24.ožujka 2021.: Nakon jučerašnje sudske rasprave u Osijeku Zoran Mamić je otišao u Bosnu i Hercegovinu zbog čega su uslijedile spekulacije kako želi izbjeći služenje dosuđene mu zatvorske kazne u Hrvatskoj. Ipak, jutros se vratio u Hrvatsku, potvrdio je za HTV.

Na pitanje je li točno da se jutros vratio u Hrvatsku i gdje se trenutno nalazi, novinaru HTV-a Petru Vlahovu rekao je u telefonskoj izjavi da upravo prolazi kroz Dalmaciju.

- jesam ,vratio sam se. Jutros sam ušao, ne znam koliko je bilo točno sati , na granični prijelaz Bijača koji je najbliži Međugorju, rekao je u telefonskom razgovoru za HTV.

Rekao je i da je jučer iskoristio priliku da nakon ročišta koje je otkazano u Osijeku direktno iz Osijeka ode vidjeti brata Zdravka, kojeg nije vidio, kaže, više od sedam mjeseci.

- Naravno da se mi čujemo na svakodnevnoj bazi, ali nismo se fizički vidjeli. Ne trebam ja pričati o bratskoj ljubavi, ali želio sam ga vidjeti, želio sam s njim popričati o aktualnoj situaciji. Mislim da je to jedino normalno i mislim da tu nema ništa čudno ili neprikladno, kazao je.

Na pitanje jesu li ga iznenadile pretpostavke da će napustiti Hrvatsku, izbjeći služenje kazne, rekao je:

- Ma dobro, to je klasično naše hrvatsko, uvijek se traže nekakve teorije zavjera ili ne znam čega. Ja sam rekao i stojim kod toga da se ne osjećam krivim, da kaznu prihvaćam, da kad se ispune svi uvjeti za izvršenje kazne, ja ću kaznu služiti. I naravno da ću se boriti, kao što bi se borio i svaki drugi čovjek svim mogućim pravnim sredstvima. Da ne nabrajam, od Ustavnog pa Međunarodnog suda, da pokušamo učiniti što je moguće. To je ljudski i to je jedino normalno. Ne mislim se predati i ne mislim vegetirati. To je jednostavno borba, i ako bude, i kada bude služenje kazne, bit će služenje kazne, rekao je.

Na pitanje hoće li ono biti u Hrvatskoj, odgovara da ne želi prejudicirati.

- Još je otvorena situacija s obzirom na sadašnje događaje. Svi vidimo što se događa. Ja puno stvari znam. Ne mogu govoriti o detaljima, ali puno stvari znam. Znam da je ovo što se piše u medijima od strane mog brata istinito. Hoće li to sada uroditi plodom za nas, ili neće, o tom potom. Vidjet ćemo, poručio je.
Otišao u BiH u srijedu


Zoran Mamić koji je pravomoćno osuđen zbog izvlačenja novca iz Dinama - otišao je u Bosnu i Hercegovinu. Izlazak iz zemlje navodno je evidentiran u srijedu poslijepodne na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu. 

Osuđen je na četiri godine i osam mjeseci zatvora, pesuda mu je izrečena 15.ožujka. Istog dana i to
3 dana uoči uzvratne utakmice osmine finala Europske lige između Dinama i Tottenhama Zoran Mamić je podnio ostavku na sve funkcije u GNK-u Dinama.
- Iako se ne osjećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravomoćna ja je prihvaćam kao takvu i podnosim ostavku na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo, rekao je. Klubu želim puno sreće i sportskih uspjeha u daljnjem radu. Noć ranije na održanoj sjednici Uprave GNK Dinamo Mamićeva ostavka je prihvačena.

Za putovanje Mamić nije imao nikakvih zapreka, budući da je, unatoč pravomoćnoj presudi, još uvijek slobodan čovjek. Naime, Županijski sud u Zagrebu još mu nije poslao poziv za izdržavanje zatvorske kazne. To znači da nije imao bilo kakvu obvezu prema hrvatskom pravosuđu.

Tek kada ga sud pozove na izdržavanje kazne, Mamić će se morati odazvati.
Bivši odvjetnik Zdravka Mamića preporučio Zoranu odsluženje kazne u BiH

"Sramotnija presuda Vrhovnog suda nikada nije viđena u hrvatskom pravosuđu" - rekao je odvjetnik Mate Matić u HTV-ovu Studiju 4, komentirajući činjenicu da je Vrhovni sud potvrdio presudu osječkog Županijskog suda kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama.
Zoranu Mamiću smanjio je kaznu zatvora sa četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru sa četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca.


Sa Zdravkom Mamićem, čiji je odvjetnik bio, razišao se, rekao je, zbog koncepcije obrane.

Zdravko Mamić i Zoran Mamić bosanski su državljani, prema tome oni odlučuju gdje žele izdržavati kaznu. Oni će zatražiti da se predmet dostavi u BiH. Tamo će se pogledati je li to djelo kažnjivo prema njihovim propisima. Iza toga će vidjeti je li ta kazna koja je ovdje određena adekvatna. Ja sam uvjeren da će se ona bitno smanjiti, jer je treba bitno smanjiti, jer je ova sankcija koja je ovdje donesena rezultat nečega drugoga, a ne pravosuđa ili pravice, rekao je.

Na pitanje može li Zoran Mamić i nakon presude neometano prelaziti granicu, odgovara:
- Uvijek. Zoran Mamić nema nikakvih zapreka.

Ako i on poželi svoju kaznu odslužiti u BiH, isto to može učiniti, nastavlja.

- I ja mu preporučujem da to tamo učini, jer je tamo puno veća pravica nego ovdje. To mu javno preporučujem. Jer ovo što se ovdje događa je zastrašujuće, rekao je.Braća Mamić, Vrbanović i Pernar idu u zatvor


HRT/HIC.hr
Snimio: Milivoj Mijošek
 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre