HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


 


ZDRAVA HRANA
Zašto biste čim prije trebali početi jesti suhe šljive?

suhe šljive

Suhe šljive u vašoj smočnici mogu trajati oko šest mjeseci i pružaju tonu svestranosti gotovo svakom obroku. Osim toga, prepune su korisnih nutrijenata.

“Suhe šljive imaju mnogo različitih zdravstvenih blagodati, od toga da pomažu gastrointestinalnom zdravlju do očuvanja kostiju, moduliranja imunološkog odgovora, kontroliranja dijabetesa, ateroskleroze i sitosti”, kaže dr. Shirin Hooshmand, profesorica nutricionizma sveučilištu San Diego.

Iako ovo ukusno suho voće nudi neke ozbiljne zdravstvene beneficije, pripazite na popis sastojaka i kupite sorte u kojima je suha šljiva jedini sastojak (pokušajte izbjegavati opcije s dodanim šećerima ili uljima). Evo svega što trebate znati o suhim šljivama.

Jedna porcija obično uključuje četiri suhe šljive i sadrži 90 kalorija, a uopće ne sadrže masti, zasićene masnoće, kolesterol i natrij. Imaju 24 g ugljikohidrata, 3 grama vlakana, 14 grama prirodnog šećera i nimalo dodanog. Prepune su i minerala poput kalcija, željeza, kalija…

Pomažu kod zdravlja kostiju

Doktor Hooshmand provodi istraživanja na području zdravlja kostiju i suhih šljiva posljednjih 15 godina. U nedavnom kliničkom ispitivanju, dr. Hooshmand i njezin tim otkrili su da su osteopenične žene u postmenopauzi koje su jele 5-6 suhih šljiva dnevno tijekom šest mjeseci bile učinkovite u sprečavanju gubitka kostiju.

“Prethodna istraživanja također su otkrila da je jedenje 10-12 suhih šljiva dnevno tijekom jedne godine povezano s povećanom mineralnom gustoćom kostiju i poboljšanim pokazateljima prometa kostiju u žena u postmenopauzi”, kaže ona.

Uz to, dr. Hooshmand dodaje kako zanimljiva nova istraživanja na životinjama sugeriraju da suhe šljive mogu spriječiti gubitak kostiju kod ljudi izloženih zračenju, poput astronauta u svemiru.

Mogu pomoći i zdravlju srca

Porcija suhih šljiva zadovoljava 11% dnevne vrijednosti vlakana, koja igra ulogu u snižavanju kolesterola u krvi. Prvo istraživanje sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da su muškarci s umjereno povišenim kolesterolom uspjeli smanjiti i ukupni i “loši” LDL kolesterol nakon što su dnevno jeli oko 12 suhih šljiva.

Poboljšavaju probavu

Zahvaljujući vlaknima suhe šljive imaju i laksativno djelovanje, ali znanstvenici ukazuju na kombinaciju vlakana, fenolnih spojeva i sorbitola unutar suhih šljiva koje su vjerojatno ono u čemu je trik. Istraživanje podupire da suhe šljive mogu značajno povećati učestalost stolice, što ih čini izvrsnom prirodnom alternativom za promicanje zdravog rada crijeva.

Protuupalna svojstva

Budući da su suhe šljive bogate polifenolima, ovi antioksidanti mogu pomoći u smanjenju upale i zaštiti od oštećenja DNA. U usporedbi sa svježim šljivama, suhe šljive sušene na 60 i 85 ° C mogu zapravo imati veće antioksidativno djelovanje.

Sok od suhih šljivaZa razliku od drugih voćnih sokova dokazano je da sok od suhih šljiva sadrži veliku količinu vlakana. Topli sok od suhih šljiva već se koristi kao prirodni lijek za zatvor. Inače, trenutno je preporučeno da se dnevno pojede oko 50 grama suhih šljiva što je 5 ili 6 komada. Ipak, ako ih već ne jedete i organizam vam nije navikao na tu količinu vlakana, važno je da počnete s jednom do dvije suhe šljive dnevno i pomalo s vremenom povećavate količinu koju pojedete u danu, piše Good Housekeeping

hr.n1info.com/ HIC.hr
foto:

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre