HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


Hrvatski šah, set


zlatnici i srebrnjaci
12.siječnja 2021.
CJEPIVO PROTIV COVID-a
U Hrvatsku stigla prva tranša Moderninog cjepiva

cjepivo


U Hrvatsku je danas stigla prva pošiljka 3600 doza meričke biotehnološke tvrtke Moderna, koju je odobrila Europska unija. Cijela prva tranša ide u Sisačko-moslavačku županiju, izvijestio je glasnogovornik Vlade RH Marko Milić putem twittera.Cijepljenje tim cjepivom počinje u srijedu u 12 sati, a najprije će se u Petrinji cijepiti kronični bolesnici i starije osobe, vatrogasci i djelatnici drugih službi na terenu. Potom će se cijepiti i zdravstveni djelatnici u Popovači, izvjestio je Milić.


Cjepivo je u pionedjeljak najavio šef HZJZ-a Krunoslav Capak: 

- Sutra stiže 3600 od 4000 planiranih doza. Ukupno je u 1. i 2. mjesecu planirana isporuka 52.000 doza Moderninog cjepiva. Od prve isporuke 2000 ide odmah u Sisačko-moslavačku županiju, od čega 1600 za žurne službe. 

Upitan kolika procjepljenost stanovništva Hrvatske se očekuje do ljeta, Capak je rekao:
Ako se registrira cjepivo AstraZenece i ako dobijemo potrebne količine, sigurno će se do tada cijepiti 50% stanovništva RH. Toliko će nam cjepiva biti na raspolaganju, rekao je Capak. 

Ministar Beroš je rekao da je Hrvatska zatražila nešto više doza cjepiva s obzirom na okolnosti s potresom, jer je u Sisačko-moslavačku županiju poslano više doza od onoga što je bilo planirano.

- S obzirom na zbivanja u Sisačko-moslavačkoj županiji zatražili smo nešto više doza. Te doze bismo mi nakon nekog vremena vratili. Upućen je dopis svim ministrima zdravlja zemalja članica EU. Ne mogu vam reći točne količine ali se radi o 100-200 tisuća doza koje bi ranije bile upućene u RH s obzirom na ovo zbivanje. Do kraja tjedna ćemo vjerojatno imati odgovor hoće li nam to biti odobreno, poručio je ministar Beroš.

Kampanja za cijepljenje će, dodaje Capak, obuhvatiti sve medije, a cijepit će se i neke poznate osobe. Planirano je da se cijepei saborski zastupnici. 

- Upućen je dopis predsjedniku Sabora da se dogovori tko bi se sve htio cijepiti i gdje, a to će biti vjerojatno krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna.

Ministar Davor Božinović je izjavio da bez problema trošimo sve količine koje su došle u RH.


hrvatski šah, komplet


U Hrvatskoj počelo cjepljenje, stigla i nova pošiljka Pfizerovog cjepiva

HRT/ HIC.hr
foto:
arhivVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre