HIC samo najbolje iz Hrvatske


zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja

08.veljače 2021.
BORBA PROTIV COVIDA U HRVATSKOJ
Sve više zemalja se okreče ruskom cjepivu

cjepivo protiv covida


AstraZeneca suočava se sa sve više problema. Mnoge zemlje, iako su kao i Hrvatska, upravo od britanskog proizvođača naručile najviše doza, zbog pitanja oko učinkovitosti i problema s distribucijom odgađaju cijepljenje i okreću se drugim proizvođačima. Sve više zemalja odobrava ruski Sputnjik.


Astra Zenecino cjepivo

Iako ga prate kontroverze, cjepivo koje proizvodi AstraZeneca i dalje se očekuje kao spas od zaustavljanja pandemije. Mnoge europske zemlje ovoga su vikenda dobile nove doze cjepiva i pozivaju stanovnike da se što prije cijepe.

- Primili smo više od 300 tisuća doza, i nadamo se da ćemo ih podijeliti u sljedećih tjedan dana. Razmak između dva cijepljenja ne bi smio biti veći od dva mjeseca, i mislim da ćemo sve uspješno obaviti, rekao je dr. Assen Baltov, ravnatelj Pirogov bolnice u Sofiji.

Gotovo ista priča stiže i iz Francuske, onamo je stigao sličan broj doza cjepiva, i one su namijenjene zdravstvenim djelatnicima koji su mlađi od 65 godina. U Poljskoj je dosad cijepljeno više od milijun ljudi, a sada je stiglo novih pola milijuna doza.


Rusko cjepivo Spunjik

Mađarska nema povjerenja u cjepivo koje nudi AstraZeneca pa se okreće drugim dobavljačima, onima koji dokazano imaju bolje specifikacije. Izbor je pao na Moskvu.

- Prema našim istraživanjima, rusko cjepivo Sputnjik V, iako još nije odobreno na razini Europske unije, pokazuje najbolje rezultate, i zato smo mu dali zeleno svjetlo za korištenje, ističe Cecilia Muller, ravnateljica Nacionalnog zavoda za zdravstvo.

Ruski proizvođač ne zamara se politikom, žele da se njihovim cjepivom - za koje tvrde da je najbolje - koriste u što više zemalja svijeta.

- Do danas je 19 zemalja odobrilo naše cjepivo. Do kraja tjedna imamo informacije kako će to učiniti još 25 zemalja, neke od njih i iz Europske unije, kaže Kiril Dmitriev, ravnatelj Ruskog razvojnog instituta.


Hrvatski šah, set

AstraZeneca je u sve većim problemima, osim spore distribucije, sumnja se da pruža manju zaštitu za starije, ali i za južnoafričku varijantu koronavirusa. Pa ne čudi vijest iz Pretorie.

- Donijeli smo odluku o privremenom prekidu cijepljenja cjepivom Astazeneca. Moramo napraviti dodatno istraživanje, kako bismo ispitali sve činjenice, rekao je dr. Zweli Mkhize, južnoafrički ministar zdravstva.

I dok se očekuje normalizacija distribucije cjepiva, neke od europskih zemalja od danas izlaze iz strogih mjera. Otvaraju se škole, trgovački centri, restorani, no sve je to daleko od života koji je vladao prije dolaska koronavirusa.

Distribucija cjepiva

Za danas je najavljena distribucija 25.200 doza cjepiva Moderne i AstraZenece. Cijepit će se stariji od 65 godina, kronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel (HZJZ) objasnila je da u ponedjeljak počinje distribucija prema Slavoniji i prema Dalmaciji, u srijedu u Istru i u centralnu Hrvatsku, a u petak u sjeverni dio Hrvatske. Količine cjepiva određene su proporcionalno broju stanovnika. 

Iako iz udruga umirovljenika traže odgodu cijepljenja starijih cjepivom AstraZenece, Pem Novosel poručuje da u Hrvatskoj nije situacija takva da bi se trebalo odgađati cijepljenje.
- Već nakon prve doze, kroz tri tjedna razvije se učinkovitost, a kada se prime pune dvije doze i to s onim maksimalnim razmakom od 12 tjedana, ta učinkovitost je čak oko 82%, kaže. 
Podaci o zaraženosti covidom u Hrvatskoj

Iako su strogo povjerljive u javnosti procurile cijene cjepiva


HRT/HIC.hr
foro:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre