HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
hrvatski šah

Hrvatski šah, set10.lipnja 2022.
DAO NEMJERLJIV DOPRINOSU U OBRANI HRVATSKE

Preminuo je vukovarski heroj Danijel Rehak


Danijel Rehak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preminuo je Danijel Rehak - višegodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje za ratne zločine.

Rehak je prije više od mjesec dana operiran kada mu je srce prestalo raditi i pao je u komu.
Od tada traje borba liječnika za njegov život. Prije Domovinskog rata Rehak je radio kao profesor tjelesnog odgoja, a u Domovinski rat uključio se u srpnju 1991.godine kad je preuzeo tadašnji Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. I pad grada dočekao je u Vukovaru kada je završio u srbijanskim logorima gdje je proveo devet mjeseci.


Aktivno se zalagao i borio za očuvanje istine o Domovinskom ratu, a bio je i jedan je od inicijatora
izgradnje Spomen doma Ovčara.

- Danijel Rehak bio je zadnjih desetljeća, nakon Domovinskog rata, najprepoznatljiviji čovjek po aktivnostima vezanim za logoraše. Dao je velik doprinos na strani borbe za ostvarivanje prava hrvatskih branitelja, ali i cijeli svoj život i radni vijek je posvetio Vukovaru i Vukovarcima. Ostavio je dubok trak i njegov odlazak predstavlja veliki gubitak, izjavio je danas povodom smrti Danijela Rehaka vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

 

 

 

 Sućut predsjednika Vlade Plenkovića u povodu smrti Danijela Rehaka

Izraze sućuti u povodu smrti Danijela Rehaka uputio je premijer Andrej Plenković.

- S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Danijela Rehaka, pukovnika Hrvatske vojske, dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Gospodin Rehak dao je nemjerljiv doprinos u obrani naše zemlje, a zatočeništvom u srpskom logoru podnio je i veliku osobnu žrtvu, što hrvatski narod nikad neće zaboraviti.

Nije stao ni u miru, nastavljajući borbu za sve one stradale u Domovinskom ratu, a posebno logoraše srpskih koncentracijskih logora, i dalje se nesebično zalažući za njihovu dobrobit.

Zahvalni smo na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske, koja je danas ostala bez još jednog vukovarskog heroja.

Molim Vas, da u ime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja, poručio je premijer Plenković.


Sućut predsjednika Sabora u povodu smrti Danijela Rehaka

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u petak je u izrazima sućuti u povodu smrti predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka istaknuo njegov doprinos u obrani Vukovara i u borbi za istinu o Domovinskom ratu.


- Gospodina Rehaka pamtit ćemo kao hrvatskog branitelja, pukovnika Hrvatske vojske i dragovoljca Domovinskog rata koji je odigrao veliku ulogu i dao nemjerljiv doprinos u obrani grada heroja Vukovara. Svoju borbu za istinu o Domovinskom ratu nastavio je i kao dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora predano se zauzimajući za dostojanstvo hrvatskih branitelja, istaknuo je predsjednik Sabora u sućuti obitelji Rehak.

Njegova osobna žrtva i patnje iz srpskih logora nisu ga, naglasio je Jandroković, pokolebale da svoj daljnji život i rad posveti bivšim logorašima i pokaže plemenito srce pomažući drugima.

Danijel Rehak zaslužuje našu trajnu zahvalnost i sjećanje. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je branio i toliko volio, poručio je Jandroković u brzojavu sućuti koji je obitelji Rehak poslao uime Hrvatskoga sabora i osobno.Sućut Tome Medveda u povodu smrti Danijela Rehaka

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved povodom smrti dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka uputio je brzojav sućuti obitelji i članovima HDLSKL, u kojem između ostaloga stoji:

- Nakon herojske obrane Vukovara i pakla logora, Danijel Rehak nastavio se bespoštedno boriti za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, zatočenike srpskih koncentracijskih logora. Nastavit ćemo ustrajno tim putem, ne zaboravljajući njegov lik i djelo. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i svoje osobno izražavam vam najdublju sućut.

 


HIC.hr
foto:arhiv


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre