HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
HIC-vijesti EUhrvatski šah

Hrvatski šah, set17.svibnja 2022.
NATO ČLANSTVO
Finski i Švedska će zatražiti ulazak u NATO članstvo


Finska , Švedska i NATO

 

 

Finska i Švedska bliže se odluci o njihovoj najvjerojatnijojkandidaturi za članstvo u NATO-u, a službena se objava očekuje u narednim danima, potvrdila je u utorak finska strana.

Manje od tri mjeseca od početka invazije na Ukrajinu dvije nordijske zemlje suočene s ruskom prijetnjom nalaze se na vratima zapadnog vojnog saveza u potrazi za sigurnosnim kišobranom, posebice SAD-a, piše francuska novinska agencija Afp.Švedska

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je zahtjev za pridruživanje NATO-u. Time je Švedska nakon desetljeća neutralnosti učinila i formalni korak prema Sjevernoatlantskom vojnom savezu. Prijavu će predati ovaj tjedan zajedno s Finskom, najavila je Linde. Izrazila je očekivanje da na pristup Savezu neće čekati više od godinu dana, s obzirom na potrebnu ratifikaciju svih 30 članica NATO-a.

Švedski kralj Karlo XVI. Gustav rekao je u utorak da Švedska namjerava pristupiti NATO-u "paralelno i u dogovoru s Finskom".
- Činimo povijesni izbor zajedno s našom bratskom zemljom, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s finskim predsjednikom u Stockholmu.

Finski predsjednik Sauli Niinistö doputovao je u državni posjet Švedskoj.
- Izazovi pred objema zemljama u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu znače "prilike za konsenzus i dublju suradnju kako bismo zajedno bili još jači", rekao je kralj.

Niinistö je za suradnju sa Švedskom rekao: "Naša sigurnosna politika slična je dugo vremena i sada također, kada situacija nalaže, poteze poduzimamo zajedno". Finski predsjednik trebao bi tijekom posjeta potpisati zahtjev za članstvom u NATO-u. 


U međuvremenu su Norveška, Danska i Island u zajedničkoj izjavi poručili da su spremni podržati Finsku i Švedsku ukoliko bi te dvije zemlje bile napadnute.

- Zajedno s Danskom i Islandom, Norveška je spremna pomoći svojim nordijskim susjedima svim neophodnim sredstvima u slučaju da prije nego postanu članice NATO-a postanu žrtva agresije na svom teritoriju, rekao je premijer Gahr Stoere.

Švedski ministar obrane Peter Hultqvist rekao je ranije u ponedjeljak da će Švedska poslati diplomate u Tursku kako bi pokušali prevladati prigovore Ankare na njezin plan pridruživanja NATO-u.

U Švedskoj, vladajući socijaldemokrati, čije bi zeleno svjetlo za pristupanje NATO-u osiguralo jasnu većinu
u parlamentu, dali su do znanja da će svoju odluku obznaniti ove nedjelje.

Iako se čini da je Stockholm oprezniji od Helsinkija po tom pitanju, Elisabeth Braw, vojna stručnjakinja za nordijske zemlje pri Američkom poduzetničkom institutu (AEI) smatra da će Švedska "vrlo vjerojatnu" odluku donijeti zajedno s Finskom.Finska

Finski parlament izjasnio se za priključivanje NATO-u s golemom većinom od više od 95 posto glasova, čime je omogućeno da Helsinki pošalje u sjedište Sjevernoatlantskog saveza formalni zahtjev za članstvo. Na kraju dvodnevne parlamentarne sjednice, nacrt zahtjeva za pristupanje usvojen je sa 188 glasova za, 8 protiv i nijednim suzdržanim.

Finska izvršna vlast, predsjednik države Sauli Niinisto i vlada, odlučili su da će Finska poslati zahtjev da se priključi Sjevernoatlantskom savezu pod uvjetom da to prihvati i zakonodavna vlast, odnosno parlament.


Finski predsjednik i premijerka suglasni: Finska bez odgađanja mora podnijeti zahtijev za članstvo u NATO


12.svibnja 2022: Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u "bez odgađanja", objavili su finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin u zajedničkoj izjavi, što je veliki zaokret u politici koji je potaknula ruska invazija na Ukrajinu.

- Finska mora bez odgađanja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, rekli su Niinisto i Marin u zajedničkoj izjavi. Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske. Kao članica NATO-a, Finska bi ojačala cijeli obrambeni savez, istaknuli su, te dodali: Nadamo se da će nacionalni koraci koji su još potrebni za donošenje ove odluke biti poduzeti brzo u sljedećih nekoliko dana.
Iako su predsjednik i premijerka izašli sa službenim stavom, država Finska će to učiniti u nedjelju, svoje trebaju reći i čelnici parlamentarnih stranaka. (HRT.hr)


Pristupanjem Finske bi se udvostručila kopnena granica između NATO-a i Rusije, na oko 2600 kilometara.

Moskva je upozorila na "političke i vojne" posljedice tog čina, uključujući i raspoređivanje nuklearnog oružja uz Baltičko more.

Sljedeći tjedan Finska i Švedska održavaju godišnje vojne vježbe na Gotlandu, švedskom otoku strateški smještenom usred Baltika.

S 12.000 profesionalnih vojnika i 21.000 ročnika godišnje te vojskom koja bi u slučaju rata narasla na 280.000 vojnika kao i moćnim topništvom i 60 borbenih zrakoplova, Finska je snažna vojna sila za zemlju od samo 5,5 milijuna stanovnika.

Švedska također raspolaže modernom vojskom koja ispunjava standarde NATO-a te vrhunskom vojnom industrijom. (dnevnik.hr)

 

 

 

Turska se protivi ulasku Finske i Švedskeu NATO

Turska je iznenadila svoje saveznike u NATO-u rekavši da neće pozitivno gledati na zahtjeve Finske i Švedske, a predsjednik Tayyip Erdogan je poručio da su "skandinavske zemlje utočišta za terorističke organizacije". Turska je rekla da želi da skandinavske zemlje zaustave potporu kurdskim militantnim skupinama prisutnim na njihovom teritoriju i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata, ali diplomati su rekli da će Erdogan biti pod pritiskom da popusti jer bi Finska i Švedska uvelike ojačale NATO
u Baltičkom moru. (HRT.hr)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović članstvo Finske i Švedske u NATO uvjetuje donošenjem Izbornog zakona u BiH.

 

HIC.hr
foto:
 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama