HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
hrvatski šah


Hrvatski šah, set
22. rujna 2021.
TKO ĆE PLAĆATI VEĆU CIJENU STRUJE ?
Umirujuća poruka, cijena struje građanima neće rasti do kraja godine

sat za struju

Cijena električne energije na europskom tržištu gotovo se udvostručila u odnosu na lani. Hoće li, kada i koliko poskupjeti struja poduzetnicima i građanima u Hrvatskoj ?

Prema medijskim napisima, poduzetnicima će struja poskupjeti za 40 posto, piše N1.


Iz ministarstva gospodarstva šalju umirujuću poruku

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić poslao je u srijedu iz Hrvatskog sabora umirujuće poruke u vezi s cijenom električne energije za kućanstva, kazavši da do kraja godine neće rasti.
- Ako bi i došlo do korekcija u idućoj godini, neće biti onakve kakve će biti na susjednim tržištima, kazao je Milatić složivši se s mišljenjem da ovih mjeseci cijena struje "prilično divlja" na susjednim i svjetskim tržištima.
- Ako se tako nastavi, vjerojatno će morati doći do nekih korekcija, ali napominjem - Hrvatska je u drukčijoj poziciji nego ostale zemlje, naglasio je i objasnio da u Hrvatskoj postoji "energetski miks", odnosno da je 60 posto ukupne proizvodnje energije obnovljivo, od čega je pola iz hidropotencijala, pa su ulazni parametri manji.


Što kažu iz HEP-a? Njihov odgovor prenosimo u nastavku:

“Za kupce kategorije poduzetništvo, korisnike javne usluge u okviru zajamčene opskrbe koju pruža HEP Elektra, odluku o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu električnom energijom za svako nadolazeće tromjesečno razdoblje donosi HERA na temelju propisane metodologije.

Tržišna opskrba poduzetništva

Što se tiče tržišne opskrbe poduzetništva, HEP Opskrba je u kontinuiranom kontaktu sa svim svojim velikim kupcima, te svoje ponude i ugovore prilagođava zahtjevima i specifičnostima svakog pojedinog kupca, poglavito u dijelu vrste proizvoda i termina ugovaranja. Tako je kupac opskrbu električnom energijom za 2021. godinu mogao ugovoriti i u 2018. ili u 2019. godini. S većinom kupaca koji su imali isteke tijekom i do kraja ove godine, ugovori su sklopljeni već ranije.

Nema korekcije cijene struje za građane

Sve je češći trend na tržištu da kupci biraju povoljne trenutke ugovaranja na tržištu i u tim trenucima ugovaraju isporuku električne energije za 1-3 godine unaprijed. Trenutne visoke cijene ugovaranja na tržištu odrazit će se na cijenu struje koja će se konzumirati u 2022-2023 pa i 2024. godini.

Jedan od ključnih pokazatelja stanja ugovaranja i cijene na tržištu električne energije je cijena električne energije na veleprodajnom tržištu.

Na mađarskoj burzi HUDEX cijena isporuke za 2021./2022 porasla je s oko 50 EUR/MWh u 2020. na preko 90 EUR/MWh početkom rujna 2021. (porast od 80 posto). U ovom trenutku HEP ne razmatra korekcije cijene električne energije za kućanstva”, poručili su iz HEP-a.

Poduzetnik: Kome ističe ugovor, jako će osjetiti udar. Nikola Požgaj iz drvne industrije Požgaj Grupa, kaže za N1 kako će oni dugoročnim ugovorom amortizirati sadašnje poskupljenje.

“Mi imamo ugovor dugoročni s HEP opskrbom, tim ćemo ugovorom amortizirati ovo poskupljenje. Nažalost, oni kojima će isteći ugovor u ovom razdoblju, jako će osjetiti ovaj udar”, prenosi izjavu Požgaja za N1 web portal poslovni.hr.


Čorić: trenutno nema potrebe za povećanja cijene struje i plina za građane

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u srijedu kako ne vidi razlog koji bi trenutno doveo do poskupljenja struje i plina za građanstvo.

Upitan prije sjednice užeg kabineta Vlade hoće li struja i plin za građane poskupjeti, rekao je kako ne vidi razlog zašto bi se to u ovom trenutku dogodilo.

"Ne postoji apsolutna sigurnost da do toga neće doći, no ne vidim razloga zašto bi se to dogodilo", rekao je Ćorić.

Vezano uz poskupljenje struje za poduzetnike naveo je kako treba biti svjestan činjenice da je domaće tržište električne energije liberalizirano i funkcionira u skladu s europskim odnosno svjetskim tržištima.

"One pravne osobe koje su išle u smjeru ugovaranja dugoročnijih, višegodišnjih ugovora prošle godine, to poskupljenje neće ni na koji način osjetiti u narednom razdoblju. Međutim, oni koji će tek sada ugovarati, osjetit će korekciju na tržištu", naglasio je.

Pretpostavlja da su se mnogi zaštitili od iznenadnih promjena i ne vjeruje da će cijena struje biti i 40 posto veća, kako su zadnjih dana pisali mediji i upozoravale poduzetničke udruge, ali dodaje kako će doći do određene korekcije cijene.

"Ovo nas upućuje da uvjete poslovanja na sve moguće načine treba stabilizirati, odnosno izbjeći određene rizike, a to se postiže tako da se cijene ugovaraju u nešto duljem vremenskom razdoblju", kaže Ćorić.

Upitan očekuje li da će poduzetnici koji nisu uspjeli sklopiti dugoročnije ugovore svoje veće troškove preliti na potrošače, odnosno povećati cijene svojih proizvoda, odgovorio je kako cijena električne energije kao jednog od ključnih inputa za proizvodnju dovode izravno do povećanja troškova proizvodnje.

"Ili ćete u konačnici smanjiti maržu ili povećati cijenu svojeg proizvoda. Međutim, to je tržište", zaključio je dodavši da će oni koji su bili dovoljno agilni i ugovorili cijenu struje moći ponuditi konkurentnije proizvode.(jutarnji.hr)

 

 


HIC.hr
foto:arhiv

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre