HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
13.listopada 2022.
KATOLIČKI BLAGDAN
Blagdan je sv. Antuna Padovanskog, brojni vjernici diljem zemlje na svetim misama

 

 

sv-antun

 

 

Danas 13.lipnja katolici slave blagdan sv.Antuna Padovanskog. Na ovaj blagdan blagoslivljaju se ljiljani. Ljiljan je postao simbol sv. Antuna jer podsjeća na čistoću koju je posjedovao ovaj svetac, piše hkm.hr

“Često puta u našim životnim potrebama molimo se sv. Antunu, osobito u našim iskušenjima. Simbolika sv. Antuna je upravo ljiljan koji drži u desnoj ruci dok u lijevoj drži malo dijete Isusa koje je susreo u jednom viđenju nedaleko od Padove”, istaknuo je vlč. Sente u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Korijeni običaja da se ljiljani blagoslivljaju na blagdan sv. Antuna dosežu do 18. stoljeća nakon francuske revolucije. Franjevci su bili iseljeni s Korzike i njihova crkva ostala je napuštena. Ljudi su ipak posjećivali tu crkvu na blagdan sv. Antuna i jedne godine, iako je prošlo čak nekoliko mjeseci nakon Antunovog blagdana, jedan vjernik naišao je u crkvu i našao ljiljane još uvijek svježe. Običaj blagoslova ljiljana odobren je od pape Leona XIII.

U župama sv.Antuna danas će se održati misna slavlja . Na zagrebačkom Svetom Duhu u franjevačkoj crkvi sv. Antuna središnje misno slavlje u 19 sati predvoditi Roko Glasnović, biskup dubrovački.

Povodom proslave blagdana sv. Antuna Padovanskog, Svete mise u svetištu su od ranih jutarnjih sati.
U prigodi proslave sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu i ove godine fratri otvaraju
vrata svoga samostanskoga vrta u kojem će Pučka kuhinja ponuditi izvrsna jela. Sav prihod namijenjen je velikim potrebama Pučke kuhinje.

Tko je bio sv.Antun?
Sveti Antun zasigurno je jedan od najpopularnijih i najštovanijih katoličkih svetaca. Antun je rođen 1195. u Lisabonu u plemićkoj obitelji. Krsno mu je ime bilo Ferdinand. Kao mladić stupio je u poznatu opatiju augustinskih kanonika u Coimbri, gdje je nakon završenih studija i zaređen za svećenika.
S 25 godina, kada je postao franjevac, odabrao je ime Antun. Ovih 10 činjenica o njemu možda niste znali.

2. Bio je augustinac prije nego je postao franjevac

S 15 godina pristupio je regularnim kanonicima svetog Augustina. Deset godina kasnije pristupio je Redu manje braće – franjevcima.

3. Mogao je biti mučenik

Odlučio je pristupiti franjevcima kako bi propovijedao Saracenima i bio je spreman umrijeti za Kristovu ljubav. Otišao je u Maroko, no ozbiljna bolest ga je natjerala na povratak.

4. Bio je veliki propovjednik

Imao je jasan i snažan glas, upečatljivo držanje tijela, golemo pamćenje i veliko znanje, dar prorokovanja i poseban dar činjenja čuda.

5.
Prema viđenju nosi Dijete Isusa u rukama

Bio je svjedok pojave Djeteta Isusa kojeg je držao u rukama, a Crkva ga upravo tako prikazuje na slikama i kipovima.

6. Njegovo najpoznatije čudo omogućilo je da se čovjeku povrati odsječena noga

U Padovi je mladić imena Leonard u navali bijesa udario nogom vlastitu majku. Žalostan, priznao je svoj grijeh svetom Antunu koji mu je rekao: 'Noga onoga koji udara svoju vlastitu majku, zaslužuje biti odsječena.' Leonard je otrčao do kuće i odsjekao si nogu. Kada je saznao za to, sveti Antun je uzeo odsječenu nogu od mladića i čudesno ju spojio s tijelom.

7. Poznaju ga kao najčudesnijeg sveca

Glas da čini nevjerojatne stvari nikada nije utihnuo, a čak je i u današnje vrijeme poznat kao najveći čudotvorac svih vremena.

8. Poznat je kao 'Svetac cijelog svijeta'

Leon XII. ga je nazvao 'Svecem cijelog svijeta' zato što se na svim dijelovima svijeta može pronaći njegova slika i pobožnost. Zaštitnik je siromaha, putnika, zidara, pekara i pošte.

9. Utječu mu se u molbi za dobroga muža ili ženu

10. Njegova je kanonizacija bila najbrža u povijesti

Papa Grgur IX. kanonizirao ga je za manje od godinu dana nakon njegove smrti u Pentecostesu, 30. svibnja 1232.godine.
HIC.hr
foto: arhiv

 

 

 
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama