HIC grbovi-500-100
Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama
vijesti-aktualno

HRVATSKI ŠAH

komplet hrvatski šah


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku

20.lipnja 2022.
VLADA PONOVO INTERVENIRALA
Plenković: Cijene goriva će rasti samo na autocestama

benzinska pumpaVlada je na jutrošnjoj telefonskoj sjednici donijela nove mjere vezano za cijene goriva. O njima od 8.30 na konferenciji za novinare govorili su premijer Andrej Plenković te ministri Zdravko Marić i Davor Filipović.

Premijer Andrej Plenković je rekao:
- Izmijenili smo uredbu tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, rekao je Plenković.

- Da nije bilo svih Vladinih mjera cijena dizela bila bi 16.64 kune, benzin 15.95, plavi dizel 11.83, dodao je. 

- Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14.57, a za benzin na 14.06 kuna, rekao je Andrej Plenković dodajući da su na takav način zaštitili standard građana.

Očekuje turističku sezonu koja će biti bolja nego rekordna 2019.

- Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stoga je važno da ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda građana i gospodarstva te omogućuje intenzivnu turističku sezonu. Mislim da ćemo s ovakvom mjerom omogućiti jedno i drugo. Ono što raduje jest porast broja fiskaliziranih računa, koji su sada za 25,8% veći nego u istom razdoblju lani. Broj izdanih računa je 15,3% većin nego lani. Imamo porast broja vozila na autocesta, sada je za dva milijuna veći nego u istom razdoblju 2019.

Dodaje da će nova odluka biti na snazi iduća dva tjedna, stupa na snagu u utorak.

- Prateći situaciju na tržištu, donosit ćemo nove odluke. 

Dodaje da Vlada još ima prostora za intervenciju dođe li do novih povećanja cijena goriva. 

- Imamo prostora. Naš prostor je velik, u smislu fiksiranja cijena. To radimo danas za sve one postaje koje nisu na autocestama. Imamo prostora u vidu trošarina i za benzin i za dizel. S ovakvom kombinacijom mjera postižemo efekte, vidite da se ljudi voze, mislim da je to svakome jasno tko sudjeluje u prometu. 

Odgovorio je na pitanje hoće li sada stranci možda izbjegavati putovanje autocestama.

- Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, vi ili ja da idemo na autocestu, platili bi jednako kao i strani turisti. Nije upitno da bi oni koji dolaze u Hrvatsku sada silazili u grad, pa negdje točili... To nije realno, to će biti manji broj ljudi. Ne vidim da će biti bilo kakvih gužvi, mislim da je ovo mjera koja je dobro kalibrirana i korisna za sve. A s obzirom na rast cijena nafte na mediteranskom tržištu. (HRT.hr)

 
RANIJA OBJAVA
Vlada dodatno smanjuje trošarine i ograničava marže, od srijede pad cijena goriva


06.lipnja 2022.: Vlada je u ponedjeljak dodatno smanjila trošarine na gorivo i ograničila marže trgovaca i distributera te se od srijede očekuju nešto niže cijene na benzinskim pumpama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na konferenciji za medije objavio i da se uvodi dvotjedno obračunsko razdoblje.

Vlada je na telefonskoj sjednici odlučila izmijeniti uredbu o visini trošarina na energente i električnu energiju te uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kako bi smanjila odnosno ublažila rast cijena goriva i time spriječila dodatni udar na građane, rekao je premijer Andrej Plenković na početku.

Trošarine se smanjuju na dizel i benzinsko gorivo.

“Odlučili smo dodatno smanjiti trošarine na benzinsko i na dizelsko gorivo. Ukupno sniženje trošarina sada iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Do sada smo već jedno intervenirali i smanjili
trošarinu za 40 lipa, sada ju smanjujemo za dodatnih 40 lipa po litri motornog benzina.
Za dizelsko gorivo smo smanjili već ranije za 20 lipa i sada je smanjujemo za dodatnih 20 lipa”, kaže premijer dodajući da je država ukupno do sada smanjila trošarine s 3,86 kn na 3,06 kn za litru benzinskog goriva te s 3,06 kn na 2,66 kn za litru dizela.

Premijer je istaknuo i kako se uredbom dodatno ograničava i marža proizvođačima i distributerima, i to za dodatnih 10 lipa.  Tako se marža za benzinska i dizelska goriva smanjuje sa 75 lipa na 65 lipa po liti, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri.

Cijene naftnih derivata mijenjat će se svakih 14 dana, rekao je premijer.

Uredba će biti na snazi 30 dana. Nove cijene ne benzinskim pumpama će biti od srijede. Premijer kaže zbog pravnih propisa.

“Kao što smo rekli, dok god budu ovakve okolnosti, više nego neuobičajene, mi ćemo koristiti mehanizme na raspolaganju i intervenirati u korist hrvatskih građana”, rekao je premijer.

Nove cijene od srijede

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao kako smatra da su ove mjere Vlade, što se tiče naftnih derivata, samo mali dio onoga što je Vlada učinila. Nabrojao je i sve potpore koje je Vlada dodijelila ribarima, poljoprivrednicima, umirovljenicima… “Bili smo izrazito osjetljivi na skupine u drutšvu koje su najosjetljivije”, kaže premijer dodajući kako smatra da je ova intervencija bila “vrlo dobra, vrlo odgovorna prema trenutku i građanima”.

Plenković je pojasnio i da će sutra na crpkama ostati ista cijena kao danas, a od srijede će biti istaknute nove cijene. Naime, sadašnja uredba o trošarinama vrijedi još danas, a zbog pravnih razloga potreban je dan pauze kako bi na snagu stupila nova, rekao je Plenković.

Uštede

Bez vladinih mjera dizel bi sutra koštao 15,80 kuna po litri, dok bi za litru benzina građani morali izdvojiti
15,78 kuna po litri, a za plavi dizel 10,87 kuna, dok će stupanjem na snagu uredba dizel koštati 13,08 kuna, benzin 13,50 kuna, a plavi dizel 9,45 kuna, podatci su koji je iznio premijer.

Dodao je da bi bez svih dosadašnjih vladinih mjera prosječni spremnik benzina od 50 litara bio skuplji za 113,93 kune, dizela 135,85 kuna, a plavog dizela 71,22 kune.

Kada se gledaju samo najnovije vladine uredbe i potezi, oni donose uštedu na litri benzina od 1,06 kuna odnosno 52,93 kune po rezervoaru, 90 lipa po litri dizela (44,85 kuna po rezervoaru od 50 litara) te 64
lipe za litru plavog dizela tj. 32,22 kune po rezervoaru.

Nije isključeno subvencioniranje javnog prijevoza

Trošak vladinih mjera za ublažavanje rasta cijena goriva procjenjuje se na 130 milijuna kuna mjesečno, rekao je Plenković te ustvrdio da se novim okolnostima trebaju prilagoditi svi, pa i trgovci i distributeri.

Premijer je najavio da će vlada reagirati dokle god to bude potrebno, koristeći mehanizme koji su joj na raspolaganju. Nije isključio ni mogućnost subvencioniranja javnog prijevoza kao dijela pomoći građanima u borbi s poskupljenjima.

Podsjetio je i na Vladin “energetski paket” težak 5 milijardi kuna i njegov široki obuhvat.

Istječu dosadašnje uredbe

Inače, vlada je reagirala izmjenama odnosno novom uredbom s obzirom da ovih dana istječe važenje uredbama koje su na snazi od prve polovice ožujka.

Naime, na sjednici održanoj 7. ožujka Vlada je na rast cijena goriva reagirala dvama uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Tako je početkom ožujka marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri, a na rok od 90 dana su smanjene trošarine, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Uz to, Vlada je sredinom ožujka donijela uredbu kojom se distributerima do kraja ove godine smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na jednu lipa do megadžulu (MJ), s procijenjenim učinkom od 50 lipa nižom cijenom goriva po litri.

Premijer Andrej Plenković je krajem prošloga tjedna najavio da će vlada danas donijeti odluke kojima će biti ublažen najavljeni snažni rast cijena goriva.

Trenutno se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj litra osnovnog benzina eurosuper 95 prodaje po 13,86 kuna dok je litra osnovnog eurodizela 13,14 kuna. (N1)

 

HIC.hr


RANIJA OBJAVA
Vlada fiksirala marže i trošarine na gorivo


07.ožujka 2022.: Kako bi ublažila rast cijena goriva Vlada je na današnjoj sjednici donijela dvije uredbe kojima se fiksira marža trgovaca naftnim derivatima i privremeno smanjuje trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo. 

Ukupna marža za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo fiksira se na 0,75 lipa po litri i 0,50 kuna za plavi dizel. Izmjenama uredbe o trošarinama na rok od 90 dana smanjuju se iznosi trošarina, 40 lipa za benzin i 20 lipa za dizel, odlučila je Vlada. 

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune, a da bi bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28; dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu.

- Da danas ne donesemo nove uredbe, sutra bi cijena dizelskog goriva iznosila 13,71 kn, a za benzinsko 13,28 kn. Vlada će danas dovesti nove uredbe kojima će se uvesti novi koncept u smislu fiksiranja marži trgovaca naftnim derivatima i snižavanja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo. Cilj nam je osgurati sigurnu i potpunu opskrbu derivatima i smanjiti rast cijena, poručio je Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade.Cijena dizela od sutra 12,53 kn, cijena benzina 12,19 kn

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune, a da bi bez Vladine intervencije benzin stajao 13,28, dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu, rekao je Plenković. Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, a što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, dodao je.

- Kako bismo izbjegli takvu situaciju, omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kn po litri za plavi dizel, rekao je Plenković. Uz to će, kako je dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Prema Vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna.

- Na taj način želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kuna, rekao je Plenković. Najavio je da će Vlada nastaviti pratiti cijene goriva na mediteranskom ržištu i po potrebi reagirati. 

Premijer je na početku sjednice izvijestio i o boravku članova Vlade u Dubaiju, hrvatskom danu na EXPO-u i održanom gospodarskom forumu. 


HRT.hr/HIC-hr
foto: arhiv


Vijesti | Turizam | Oglasnik | Hrvati izvan domovine | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre