HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti-gospodarstvo


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


zlatnici i srebrnjaci

 

 


29.travnja 2021.
ENERGIJA ZA VIŠE OD 50 TISUĆA DOMAČINSTAVA
Vjetroelektrana "Korlat" kod Benkovca puštena u rad

vjetroelektranaVjetroelektrana Korlat kod Benkovca u srijedu, 28.travnja puštena je u rad. To je prva takva elektrana koja nema status povlaštenog proizvođača, u HEP-ovom je vlasdništvu.

Energija proizvedena u ovoj vjetroelektrani opskrbljivat će električnom energijom više od 50 tisuća kućanstava, što čini jedan posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Početak rada službeno je obavljen simbolično putem tv ekrana.

- Ono što je posebno važno to je da se ovo današnje puštanje u rad zbiva u tjednu u kojem se obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije, rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Vjetroelektrana je samo dio hibridnog energetskog parka.

- Za ovu lokaciju imamo još veće planove. Drago mi je što s vama mogu podijeliti izvrsnu vijest da smo ovih dana dobili lokacijsku dozvolu za izgradnju sunčane elektrane Korlat, poručio je direktor Uprave HEP-a Frane Barbarić

- Ovo što se danas događa, ovo je početak izvršavanja naših strateških ciljeva, a to je tri i pol tisuće megavata obnovljive struje do 2030., istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić.

Na Korlatu je ukupno 18 vjetroagregata, pojedinačne instalirane snage 3,6 megavata.

- Za kućanstvo konkretno znači, struja vam je u žici, struja proizvedena na Korlatu može ići u Vinkovce ili Istru, ali ono što privilegija za kućanstva, ova vjetroelektrana nije u poticajima i za nju ne dobivamo naknadu što znači da je tako proizvedena struja za građane jeftinija, dodao je Barbarić.

Profitirat će i lokalna zajednica.

- Grad Benkovac iz ove priče ima na godišnjoj razini uprihoduje između milijun i pol i dva milijuna kuna, naglasio je gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić.

Udvostručit će se taj iznos kad počne raditi solarna elektrana, a tada će Korlat biti jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije.

hrvatski šah, komplet
Na Ceesu se gradi najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj


HRT/ HIC.hr
foto:arhivCopyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre