HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
HIC-vijesti


zastave-stalci-koplja


zastava na stalku
29.travnja 2021.
MJESTO OKUPLJANJA TAMOŠNJIH HRVATA
U Subotici položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću

U Subotici položen kamen temeljac za Hrvatsku kuću

U Subotici je u srijedu, 28.travnja hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana položio kamen temeljac za izgradnju Hrvatske kuće. Polaganju kamena temeljca nazočili sdu i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Hidajet Biščević, a u ime Republike Srbije prisustvovala je izaslanica predsjednika Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević, biskup Subotičke biskupije mons. Slavko Večerin i nadbiskup Beogradske nadbiskupije mons. Stanislav Hočevar.


Objekt od 900 četvornih metara, čiju je gradnju s 1,3 milijuna kuna podržala Vlada Hrvatske, bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačke ustanove Hrvatska riječ. Hrvati u bunjevačkoj, šokačkoj i srijemskoj nošnji prinijeli su tri kamena koja simboliziraju tri velike skupine ovdašnjih Hrvata - Srijemce, Bunjevce i Šokce. Ministar Grlić Radman položio ih je kao kamen temeljac za izgradnju Hrvatske kuće. Očekuje se da će do kraja godine biti gotova prva faza radova. 

„Hrvatsku kuću vidim kao simbol stoljetnog življenja i opstanka Hrvata u Srbiji, ali i kao simbol želje Hrvata da čuvajući i razvijajući svoj identitet i kulturu nastave pridonositi kulturnom, društvenom, gospodarskom i svekolikom napretku zemlje u kojoj žive i čiji su lojalni građani“, rekao je ministar Grlić Radman na svečanosti postavljanja kamena temeljca za Hrvatsku kuću čija je izgradnja financirana sredstvima Vlade Republike Hrvatske.

Naglasio je potom stratešku važnost izgradnje Hrvatske kuće za aktivnosti i položaj hrvatske manjine u Republici Srbiji te da Republika Hrvatska pruža snažnu potporu hrvatskoj zajednici da ostvari svoja prava kako bi aktivno sudjelovala u političkom i društvenom životu. „Republika Hrvatska nastavit će podupirati Hrvate u Srbiji i ukazivati na važnost poštivanja i promicanja prava manjina, pa tako i prava Hrvata u Srbiji, na važnost načela uključivosti kao i na važnost stvaranja ozračja u kojemu će manjine moći razvijati svoj identitet te ravnopravno i učinkovito sudjelovati u životu zemlje“.

„Na stvaranju okružja u kojem će manjine moći ostvarivati svoja prava, čuvati svoj identitet i kulturu i aktivno pridonositi životu zemlje u kojoj žive trebamo svi dati svoj doprinos i ne dozvoliti da predrasude, negativni stereotipi i govor mržnje određuju nas i naše odnose. Manjine su poveznica naših država i s pravom očekuju punu potporu kako od države u kojoj žive tako i od države porijekla”, istaknuo je ministar govoreći o važnosti dobrog položaja manjina u bilateralnim odnosima s Republikom Srbijom, sukladno međudržavnim sporazumom iz 2004. godine.

Naime, danas su simbolično položena tri kamena temeljca s područja iz kojih su tri velike skupine Hrvata došle na današnje područje Republike Srbije – s rijeke Bune u Bosni i Hercegovini, iz Središnje Bosne i Republike Hrvatske, a položena je i vremenska kapsula u kojoj je zapisano tko i kada je položio kamen temeljac, rekao je Grlić-Radman.


Početak gradnje Hrvatske kuće u Subotici pozdravio je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas koji je rekao kako to pokazuje da se može mnogo postići kada postoji jasno postavljen cilj, i kada smo zajedno, čak i u trenucima kada su okolnosti nepovoljne.


„Danas je za našu zajednicu posebno važan dan jer ovim simboličnim činom započinjemo realizaciju jednog od prioritetnih projekata IV. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća. Ovaj projekt, jednako kao i rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, prostor u Beogradu i šokačke kuće u Monoštoru i Vajskoj, uspjeh je svih nas. Uspjeh je i institucija naše zajednice i pojedinaca, a zahvaljujući potpori u prethodnim projektima naše domicilne države Republike Srbije, a ovoga puta matične nam domovine Republike Hrvatske.“, rekla je u svom govoru predsjednica HNVa Jasna Vojnić. (hnl.org.rs)Grlić Radman održao sastanak s predstavnicima Hrvata


Sastanak na kojemu su bili predstavnici Hrvata u Republici Srbiji s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova, bio je zatvoren za javnost. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića, prozvao za nebrigu prema Hrvatima u Vojvodini rekao je da nije bilo ni vrijeme ni mjesto da o tome razgovaraju, ali da nesporazumi nažalost postoje te da će biti vremena za to. 

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman ističe da nema nesporazuma i nesuglasica i da hrvatska diplomacija u Srbiji štiti interese i svoje države i Hrvata koji ovdje žive te da su radili na motiviranju i ohrabrivanju te poticanju suradnje. Veleposlanik Biščević nije želio ništa komentirati.Žigmanov o nesuglasicama s veleposlanikom Biščevićem

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je u Subotici da s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom nije razgovarao o njegovim nesuglasicama s veleposlanikom Hrvatske u Srbiji Hidajetom Biščevićem, ali je potvrdio da one postoje.

- Nije bilo ni mjesto ni vrijeme da razgovaramo o nesuglasicama, izjavio je Žigmanov poslije svečanosti polaganja kamena temeljca Hrvatske kuće u Subotici kojoj je prisustvovao i hrvatski ministar. Mi smo visokim predstavnicima matične domovine predočili razumijevanje našega društvenog položaja u Srbiji i zahvalili na onome što Hrvatska čini za našu zajednicu, naveo je.

Bit će vremena da razgovaramo i o onome što smatramo manje važnim, a to su nesporazumi koji nažalost postoje, zaključio je Žigmanov. (HRT.hr)

 

HIC.hr
foto:hrt

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre