HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
25.travnja 2021.
MJERE ZAŠTITE OD COVIDA
Njemačka uvela policijski sat u vremenu od 22 do 5 sati ujutro

angela merkel

 

U Njemačkoj je od subote na snazi novi zakon o zaštiti od zaraznih bolesti i to u gradovima i općinama
sa sedmodnevnom incidencijom višom od 100 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika.
Nove mjere vrijede za cijelu zemlju, što se dosad moralo dogovarati s pokrajinskim vlastima. Nijemci neće smjeti napuštati domove od 22 sata do 5 ujutro. Zatvaraju se kulturne i sportske ustanove, a u trgovine koje ne prodaju hranu i u frizerske salone - smije se ulaziti samo uz predočenje negativnog
testa na koronavirus. 

Njemačka vlada je uoči stupanja na snagu promjena zakona apelirala na građane da se pridržavaju mjera, posebice onih koje se odnose na smanjenje kontakata u koje spada i zabrana kretanja u razdoblju između 22 i 5 sati.

- Znam da je teško, da to pada teško svakom od nas ali to je nužno za jedno prijelazno razdoblje - rekao
je ministar zdravstva Jens Spahn.

Posebno je sporna mjera zabrane noćnog kretanja protiv koje su pred Ustavnim sudom u Karlsruheu
podnesene mnogobrojne tužbe.Sporni policijski sat

U mjere koje su po brzom postupku prihvatili donji i gornji dom parlamenta, Bundestag i Bundesrat,
osim zabrane noćnog kretanja spadaju i mjere smanjenja kontakata koje omogućavaju susret jednog kućanstva sa samo još jednom osobom iz nekog drugog kućanstva.

Maloprodaja, s izuzetkom trgovina za živežne namirnice i dnevne potrepštine, ljekarne i drogerije, smije primati samo kupce s negativnim testom na koronavirus i uz prethodni termin.

Iznad sedmodnevne incidencije od 165 u potpunosti se prelazi na internetsku nastavu u školama.

Od 22 do 5 sati je zabranjeno kretanja s izuzetkom trčanja ili šetnje za pojedince što je dozvoljeno do ponoći. Od ponoći pa do 5 ujutro izlazak na ulice je dozvoljen samo osobama s vrlo jakim razlogom
poput odlaska na posao ili liječniku.

Kako je priopćilo ministarstvo unutarnjih poslova, zabrana kretanja se odnosi i na putovanja. Izuzetak
su poslovna putovanja.

hrvatski šah, komplet


Smanjenje nadležnosti saveznih pokrajina

Sve ove mjere automatski stupaju na snagu u onim gradovima i okruzima u kojima je sedmodnevna incidencija tri dana zaredom iznad vrijednosti od 100. Prema podacima državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch danas se odnosi na 345 od 412 okruga u Njemačkoj.

Nadalje na snazi ostaju mjere uvedene još početkom studenog prošle godine a koje se odnose na zabranu rada kulturnih, sportskih i ugostiteljskih objekata.

Zakonske promjene koje pridonose jedinstvenom pristupu na području cijele zemlje su uvedene nakon što se savezne i pokrajinske vlasti nisu mogle dogovoriti oko jedinstvene primjene mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. Sada središnje vlasti mogu same uvoditi mjere što je do sada bilo u nadležnosti saveznih pokrajina. Zakonske promjene su za sada ograničene do kraja lipnja.


Broj zaraženih

U Njemačkoj je broj slučajeva koronavirusa porastao za 18.773, na ukupno 3.287.418, pokazali su podaci Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti. Izvješteni broj žrtava porastao je za 120 na 81.564, pokazalo je istraživanje.

 

hrt.hr/ HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre