HIC grbovi-500-100
zagreb-vijestizastave-stalci-koplja

zastava na stalku


 

 

04.listopada 2021.
SAM IH JE IMENOVAO
Tomašević smjenio čelne ljude u Zagrebačkom holdingu

TomislavTomašević


Skupština Zagrebačkog holdinga na današnjoj je sjednici donijela odluku o opozivu predsjednika Uprave Nikole Vukovića i člana Ante Samodola, dok je predsjednikom imenovala Ivana Novakovića, stoji u obavijesti na Zagrebačkoj burzi. Vijest dolazi nakon nekoliko dana nagađanja o mogućim neslaganjima Uprave Zagrebačkog holdinga s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Vuković i Samodol na funkcijama su bili od 14. lipnja, kada je Skupština Holdinga razriješila dotadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog holdinga. 


Tomašević je dajući izjavu za medije u 12.30 izvijestio o razrješenju.

- Ne dovodeći u pitanje njihovo znanje i dobro poznavanje Holdinga otprije, i iako smo se dogovorili o strateškim ciljevima koji su bitni za stabilizaciju Holdinga, došlo je do sve teže suradnje, posebice zbog različitih koncepcija vezanih za upravljanje. Oni su teško surađivali s novoizabranim članovima Uprave, podsjećam, to je troje članova Uprave koje smo mi izabrali na javnom natječaju prije malo više od mjesec dana. Isto tako, oni su teško surađivali s članovima Nadzornog odbora koje smo izabrali, a onda u konačnici i s nama, rekao je Tomašević.

Dodao je da je za upravljanje Holdingom potreban velik i jak tim koji dobro surađuje, koji je posvećen zajedničkim ciljevima i zajedničkom načinu rada.

- O tome se nismo uspjeli usuglasiti s gospodinom Vukovićem i gospodinom Samodolom te im želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu, rekao je gradonačelnik.


Na novinarsko pitanje o razlozima, rekao je kako danas ne bi htio ići u detalje jer misli "da nikomu nije u interesu da se to sad pretvori u nekakav ping-pong".O Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Upitan o odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o pokretanju postupka protiv njega zbog imenovanja članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga bez prethodnog prijedloga Gradske skupštine, Tomašević je rekao da je Povjerenstvo tek donijelo odluku o otvaranju predmeta te da još nije odlučeno je li tu bilo ikakva kršenja zakona.

- Mi i dalje smatramo, što smatra i Povjerenstvo, da treba promijeniti zakon tako da se bilo kakve nesuglasice između dva zakona uklone. Oni su to zatražili, podsjećam, prije četiri mjeseca i ništa se još nije napravilo u Hrvatskom saboru ni u Vladi da se to riješi. Bez obzira na tu situaciju, mi smo iz naše perspektive, i današnje, donijeli dobru odluku. Mi smo trebali hitno smijeniti cijelu Upravu Holdinga i NO kad smo vidjeli u kakvu je stanju. Trebali su nam tada ljudi koji imaju upravljačkog iskustva i znanja i koji imaju iskustva konkretno vezano za upravljanje Holdingom. I njih smo i imenovali. To su gospodin Vuković i gospodin Samodol. I u tom smislu i dalje smatram da je to bila dobra odluka i bilo kakav postupak vezan za Povjerenstvo neće to promijeniti, rekao je Tomašević.

Na novinarsko pitanje rekao je kako tadašnju odluku o imenovanju nisu donijeli prerano te da je Holding apsolutno trebao promjenu cijele Uprave i NO-a. Dodao je kako su Vuković i Samodol u sto dana dali doprinos stabilizaciji Holdinga, a na potpitanje je li Holding sada stabilan, odgovorio je da će nastaviti stabilno funkcionirati te da tu ništa nije upitno.

Novinari su ga pitali i je li mu član NO-a Ratko Bajakić rekao da Vuković i Samodol ne rade dobro svoj posao te je li on njegov čovjek od povjerenja, na što je Tomašević rekao kako cijeli NO ima njihovo povjerenje.

Najavio je i novi javni natječaj za člana Uprave vezano za financije.

Pravo na otpremninu

- Mi smo svoju odluku donijeli, iza nje stojimo. Nama je prije svega interes da Holding posluje stabilno, da nemamo nikakve sukobe, posebice na najvišoj razini u Holdingu, i da zapravo idemo u ovu transformaciju upravljanja koju smo obećali građanima i podizanje kvalitete komunalnih usluga koje Holding pruža, poručio je Tomašević.

Rekao je i kako smijenjeni prema ugovoru imaju pravo na otpremninu te da mu se čini da se radi o tri plaće.


Klisović: Ovo nije pljuska Tomaševiću

Predsjednik Gradske skupštine Zagreba Joško Klisović (SDP) komentirao je odnos Uprave Zagrebačkog holdinga s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

- Ovo nije pljuska Tomaševiću jer je odluka o imenovanju gospodina Vukovića bila potrebna odluka kako bi se stvari u Holdingu počele mijenjati. Nakon tri mjeseca svaki vlasnik trgovačkog društva pa i Grad Zagreb ima pravo putem skupštine napraviti promjene ako smatra da su one potrebne. Očigledno je da gradonačelnik smatra da su nužne promjene jer je došlo do druge koncepcije i vizije razvoja Holdinga. Ja ne vidim ovo kao problem i da bi se moglo okarakterizirati kao pljuska gradonačelniku, rekao je Klisović.

Istaknuo je kako je Tomašević raspisao natječaj i tri člana Uprave koji su upravo članovi, odabrani su na javnom natječaju.

- Jedan od tih, upravo je odabran za predsjednika Uprave, gospodin Novaković. Tu ne vidim nikakav problem. Gradonačelnik je na početku mandata smatrao kako je potrebno hitno zamijeniti Upravu Holdinga kako bi Holding dobio priliku krenuti pravim putem. To ne znači da je netko tko je bio tri mjeseca na čelu Holdinga i pokazao različitu koncepciju daljnjeg razvoja tvrtke, da nije smjenjiv. Svatko je smjenjiv, rekao je.

Rekao je kako je važno da su tri člana Uprave odabrana na javnom natječaju i dalje članovi Uprave te da osoba koja je na javnom natječaju odabrana, imenovana je danas za predsjednika Uprave.    


HRT.hr/ HIC.hr
foto:
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre