HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 


21.rujna 2019.
SASTANAK BEZ KINE, RUSIJE I FRANCUSKE
U New Yorku počelo zasijedanje 76. Opće skupštine Ujedinjenih naroda

sjedište UN-aViše od stotinu čelnika država i vlada doputovalo je u New York na 76. Opću skupštinu UN-a, no među njima nisu čelnici Kine, Rusije i Francuske. Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je i svoje videoobraćanje nakon što je Australija odustala od kupnje francuskih podmornica u korist novog sigurnosnog ugovora sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom.

Kraj pandemije i redefiniranje globalnog ekonomskog poretka glavne su teme zasjedanja. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, kojemu je u lipnju potvrđen drugi mandat, ovaj trenutak vidi kao priliku za zaokret, u kojem čelnici svjetskih država trebaju postići konsenzus da oporavak koji je pred nama bude pravedniji i ekološki održiv.


S govornice najvećeg globalnog diplomatskog foruma svjetskoj javnosti će se obratiti predsjednici SAD-a, Brazila, Turske, Njemačke, Indije.

Hrvatsku na East Riveru predstavlja predsjednik Zoran Milanović. U fokusu njegovih diplomatskih aktivnosti teme su važne za Hrvatsku, problemi u našem okružju, izjavio je nakon dolaska u New York.
Milanović će pred Općom skupštinom UN-a govoriti danas, kada će se sastati s turskim predsjednikom
Recepom Tayyipom Erdoganom.

Predsjednik je u ponedjeljak u Hrvatskom centru svetog Nikole Tavelića razgovarao s predstavnicima hrvatske zajednice, a bio je i na misi u crkvi svetog Ćirila i Metoda na Trgu kardinala Stepinca u New Yorku.

U New Yorku je s predsjednikom i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, a pozvao je i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

Danas počinje glavna rasprava na 76. Općoj skupštini UN-a. Ozračje na East Riveru oslikava i trenutak u kojem se nalazi svijet pogođen pandemijom. Za razliku od prošle godine, zasjedanje je hibridno, dio političara i diplomata će govore održati virtualno, a njih više od 100 ipak je doputovalo u Sjedinjene Države. No, restrikcije su stroge, a broj onih koji mogu ući u sjedište UN-a bitno ograničen.

Joe Biden
održat će svoj prvi predsjednički govor u UN-u u kojem će pozvati na "zatvaranje ratnog poglavlja dugog 20 godina i povratak snažnim diplomatskim aktivnostima“.

Bijela kuća govor vidi kao priliku da uvjerai globalnu javnost kako je Trumpova doktrina "Amerika prva“ uistinu zamijenjena Bidenovom strategijom "Amerika se vratila“. Sve se događa u trenutku narušenog povjerenja saveznika u odluke Washingtona o Afganistanu i zahlađenja odnosa između Amerike i Francuske.

Uoči zasjedanja, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres sastao se predsjednikom Bidenom, a prije toga je uputio poziv Sjedinjenim Državama i Kini da poprave odnose, kazavši kako je odnos dviju država bitan za rješavanje problema cijepljenja, klimatskih promjena i brojnih drugih globalnih izazova.

Prvog dana zasjedanja govore će, među ostalima, održati i čelnici država i vlada ili ministri vanjskih poslova Brazila, Irana, Turske, Francuske, Mađarske.

U 21 sat po hrvatskom vremenu pred Općom skupštinom govor će održati i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Prije toga Milanović će se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Sastanak s glavnim tajnikom UN-a predsjednik Milanović je otkazao uz kratko objašnjenje kako je imao iznenadan, važan sastanak. Po dolasku u New York Zoran Milanović poručio je kako se u svojim diplomatskim aktivnostima neće baviti veliki svjetskim temama, već onim što je važno za Hrvatsku u njezinu okruženju.


hrt/HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre