HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


HRVATSKI ŠAH

Hrvatski šah, set


zastave-stalci-koplja

zastava na stalku04.listopada 2021.
"PANDORA PAPERS" ISTRAGA OTKRUILA
Kako su se svjetski čelnici, političi i bogataši bogatili na nelegalan način


novčanice dolari

Brojni čelnici, među kojima su češki premijer, jordanski kralj i predsjednici Kenije i Ekvadora, skrivali su imovinu u offshore tvrtkama kako bi utajili porez, pokazala je istraga koju je u nedjelju objavio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Istraga u kojoj je sudjelovalo 600 novinara nazvana "Pandora Papers" i temelji se na oko 11,9 milijuna dokumenata iz 14 tvrtki za financijske usluge, razotkrila je više od 29.000 offshore tvrtki.

Prema tim dokumentima, jordanski kralj Abdulah II. osnovao je najmanje tridesetak takvih kompanija u poreznim oazama i preko njih kupio 14 luksuznih nekretnina u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji za više od 106 milijuna dolara.

Češki premijer Andrej Babiš uložio je 22 milijuna dolara u tvrtke koje su poslužile za financiranje kupnje dvorca Bigaud na jugu Francuske.

Ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso uložio je sredstva u dva trusta, čije se sjedište nalazi u Južnoj Dakoti.

ICIJ je otkrio veze između offshore imovine i 336 čelnika i politička dužnosnika koji su osnovali 1000 tvrtki, od kojih više od dvije trećine na britanskim Djevičanskim otocima.

Među njima su i kolumbijska pjevačica Shakira, njemačka manekenka Claudia Schiffer i indijski igrač kriketa Sachin Tendulkar.

Pojavljuju se i imena bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, koji je kupio nekretninu u Londonu preko tvrtke u inozemstvu te bivšeg francuskog ministra i nekadašnjeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Kahna. Dokumenti povezuju ruskog predsjednika Vladimira Putina s nekretninama u Monaku.

U većini zemalja ti se postupci ne mogu procesuirati, ali je ICIJ usporedio govore političara protiv korupcije s njihovim ulaganjem u porezne oaze.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta je više puta izjavio da je spreman boriti se protiv korupcije i obvezao državne dužnosnike na transparentnost u vezi s njihovom imovinom. Ali "Pandora Papers" otkriva da kenijski predsjednik posjeduje zakladu u Panami, a nekoliko članova njegove obitelji više od 30 milijuna dolara na offshore računima.

Američki centar za javni integritet osnovao je 1997. ICIJ koji je postao neovisan entitet 2017. godine.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara neovisna je međunarodna mreža sa sjedištem u Washingtonu, s više od 200 novinara i 100 medijskih organizacija u više od 70 zemalja.

ICIJ je postao poznat u travnju 2016. nakon objave "Panama Papers", istrage na temelju oko 11,5 milijuna dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke.

Tada su otkrili skrivenu imovinu tisuća klijenata Mossack Fonsece, među kojima su neke slavne osobe. Objava je izazvala ostavku islandskog premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona i šefa pakistanske vlade Nawaza Sharifa.

U studenom 2017. ICIJ je objavio "Paradise Papers", koji se temelji na novom nizu dokumenata iz druge financijske tvrtke, Appleby.

Među poznatim imenima te istrage o potezima skrivanja imovine i izbjegavanja poreza su princ Charles, prvak Formule 1 Lewis Hamilton i tvrtka Nike.

 

HIC.hr
foto: arhiv

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre