HIC

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
zlatnici i srebrnjaci05.svibanj 2021.
IZNENADNO PREMINUO
Preminuo hrvatski glumac Saša Anočić

Saša AnočićNoćas je u 53. godini iznenada umro hrvatski filmski i kazališni glumac i redatelj, te pedagog Saša Anočić, objavio je portal Teatar.hr. Iza sebe je ostavio kćer Miu Anočić Valentić, koju ima iz prvog braka i koja je također profesionalna glumica, te troje djece koje ima iz drugog braka, Izabelu, Rafaela i Angelu.

Svojom predstavom Kauboji, postavljenom 2008. godine u Teatru Exit, napravio je svojevrsnu prekretnicu u kazalištu - ulaznice su se rasprodavale u rekordnom broju, već 2014. godine predstava je brojala 400. , a 2020. 500. izvedbu. 

Rođen je u Osijeku 1968. godine. Glumu je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.
Nakon studija kao glumac se zapošljava u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, zatim prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a potom u Kazalište Trešnja gdje je ostvario mnogobrojne zapažene uloge: Strašilo u Čarobnjaku iz Oza, Otac u Mami kao priči, Lumiere u Ljepotici i Zvijeri, Fagin u Oliveru Twistu...


Neko vrijeme bio je i ravnatelj Kazališta Trešnja gdje je i režirao predstave Alisa, Pinocchio i Frankenstein, za koje je uz režiju napravio i dramatizaciju.


Važna dionica Anočićeva rada i ona je u zagrebačkom Teatru Exit gdje glumi i režira niz popularnih predstava poput glasovitih Kauboja, te SHAKEspeare na exit.

Kao redatelj postavio i komade Komšiluk naglavačke, Noževi u kokošima, To samo Bog zna i Kauboje.
Među 30-ak redateljskih ostvarenja posebno se ističe režija Kauboja za koju je dobio je Nagradu hrvatskog glumišta, Plaketu Grada Zagreba, Vjesnikovu nagradu "Dubravko Dujšin" te  Marula za najbolje redateljsko ostvarenje, a sama predstava je osvojila još mnogo nagrada.
Osim u Kaubojima, kao glumac je nastupio i u mnogim drugim filmovima - Koko i duhovi, Libertango, Crnci, Zapamtite Vukovar, Armin, Mrtvi kutovi, Leti, leti, Prezimiti u Riju, Chico i Anđele moj dragi.

Uz redateljsko i glumačko djelovanje, Anočić je često bio i autor tekstova za projekte na kojima je radio - među njima zasigurno je jedan od najpoznatijih nagrađivani Smisao života gospodina Lojtrice.

U GDK Gavelli postavio je predstave Osmi povjerenik te Kiklop koja je 2019. godine osvojila Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje te za najbolju sporednu ulogu Živku Anočiću; Grand prix za najbolju predstavu u cjelini 36. Susreta kazališta Bosne i Hercegovine 2019., te na 30. Marulićevim danima 2020. nagrade za predstavu u cjelini, za najbolju režiju, za najbolju adaptaciju teksta (Saša Anočić), za glumačko ostvarenje (Franjo Dijak) te za dizajn svjetla (Zdravko Stolnik).

U najgledanijoj dramskoj seriji "Kud puklo da puklo", u kojoj je glumio od 2015. do 2016. godine, Saša je utjelovio lik kriminalca Srećka Barbote koji nakon povratka u Oštrovac poslije više od dvadeset godina doznaje da ima kćer Dijanu koju glumi Tijana Pečenčić. Od 2017. do 2018. godine u seriji "Čista ljubav" glumio je Milana Lončara.

 

Od 2016. godine predavao je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.


Od Anočića se opraštaju se kolege i prijatelji...


hrt.hr/HIC.hr
foto: kazaliste-tresnja

 Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre