HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/ 

03.rujna 2021.
IZVANREDNO STANJE U SAD-U
U poplavama koje su pogodile New York i regiju, smrtno stradalo 46 osoba

New York, Queens
NewYork, Queens

Olujne kiše i poplave koje su u srijedu navečer pogodile New York i okolnu regiju odnijele su 46 žrtva objavili su tamošnji dužnosnici. U pet glavnih okruga New Yorka palo je 132.5 milijardi litara vode u roku od pet sati što je ekvivalent oko 50.000 olimpijskih bazena. Američki predsjednik Joe Biden odobrio proglašenje izvanrednog stanja u saveznim državama New York i New Yersey.


Diljem velikih dijelova New Yorka, New Jerseya, Connecticuta i Pennsylvanije, stanovnici su proveli dan suočavajući se s poplavljenim podrumima, nestankom struje, oštećenim krovovima i pozivima za pomoć od prijatelja i članova obitelji, izvijestio je Reuters.

Najmanje 13 stanovnika New Yorka izgubilo je živote, dok je guverner New Jerseya Phil Murphy objavio na Twitteru da su od posljedica oluje u toj saveznoj državi smrtno stradale najmanje 23 osobe.

U srijedu navečer, uslijed snažnih bujičnih kiša koje su izazvali ostaci uragana Ida, jednog od najsnažnijih koji je pogodio američku zaljevsku obalu, prometnice su već u nekoliko minuta nalikovale riječnim bujicama, a u New Jerseyu poginula su najmanje četiri vozača, dok su u New Yorku između ostalog potopljene linije podzemne željeznice te prizemljeni zračni letovi.


Guverneri New Yorka i New Jerseya u srijedu su proglasili izvanredno stanje, a u četvrtak ga je odobrio i američki predsjednik Joe Biden te naložio pružanje savezne pomoći, kako bi se nadopunili napori lokalnog odgovora zbog uvjeta koji su posljedica ostataka uragana Ida, priopćila je Bijela kuća kasno u četvrtak. (vecernji.hr)


ŽRTVE POPLAVE

Prema podacima policije , najmanje 7 ljudi poginulo je u noći na četvrtak zbog nevremena u New Yorku, dok je u New Jerseyju smrtno stradala 1 osoba.Među poginulima je i dvogodišnje dijete, javlja CNN.

Ostale žrtve uključuju 48-godišnju ženu, čije tijelo su policajci našli u poplavljenom stanu u Queensu nakon što je zbog poplave uputila poziv hitnoj službi.

U Queensu su pronađene još dvije žrtve - 45-godišnja žena koja je preminula u bolnici i 22-godišnjak čija je smrt proglašena na licu mjesta.

Tijelo dvogodišnjeg djeteta pronađeno je beživotno u stanu u 64. ulici zajedno s tijelima 50-godišnjeg muškarca i 48-godišnje žene. I oni su prije toga nazvali 911 i zatražili pomoć zbog plavljenja prostora u kojem su živjeli.

U Brooklynu je policija pronašla tijelo 66-godišnjeg muškarca u njegovom domu na Aveniji Ridgewood.

Sve žrtve pronađene su tijekom noći, između 22 sata i ponoći.

Muškarac koji je poginuo u gradu Passaic u New Jerseyju je 70-godišnjak koji je automobilom zapeo u poplavi te ga vatrogasci nisu uspjeli spasiti. (jutarnji.hr)

 

Društvenim mrežama kruže gotovo nevjerojatni prizori potpoljeni metroi a ulice su poput rijeka i jezera, potpoljeni objekti i auta.HIC.hr
foto:Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre