HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija

zastave-stalci-koplja

zastava na stalkuzlanici-srebrnjaci


 

29.travnja 2021.
VRIJEDNA PALEONTOLOŠKA GRAĐA
Slovenac pokušao prokrijumčariti fosile stare 15 milijuna godina, otkriven na granici

fosili zaplijenjeni na granici
foto:screen


Hrvatska granična policija imala je nikad viđenu zapljenu. Pronašli su fosile stare 15 milijuna godina koje je 14.travnja na ulazu u Hrvatsku, granični prijelaz Stara Gradiška, u kasnim večernjim satima iz BiH pokušao prokrijumčariti 46 godišnji slovenski državljanin. Vrijednu paleontološku građu pokušao prokrijumčariti u autu pakiranu u kutijama za cipele, vijest je prenijeo portal ba.n1info.com.


Policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška, posumnjali su da se u unutrašnjosti automobila nalazi krijumčarena roba te su u suradnji sa službenicima carine, u prtljažnom prostoru automobila pronašli veću količinu fosila, raznih životinjskih ostataka, a za koje vlasnik nije imao nikakvu dokumentaciju.

Policijski službenici su od osumnjičenika privremeno oduzeli 82 okamenjena fosila raznih veličina i oblika te nastavljaju daljnji rad, kriminalističko istraživanje, kao i podnošenje odgovarajuće prijave mjerodavnom tijelu.

Predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Muzeja Brodskog Posavlja, nastavljaju s postupkom preuzimanja, odnosno preliminarnog determiniranja i fotografiranja uzoraka. Potom će stručne osobe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, privremeno do rješavanja pravnog statusa, preuzeti i pohraniti paleontološku građu u svoje nove, suvremene čuvaonice. Također će provesti nužne zahvate u skladu s pravilima struke, a u smislu preventivne zaštite i sprječavanja propadanja građe.


Velika vrijednost

Viši kustos, voditelj Geološko paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, Dražen Japundžić kazao je kako je nakon pregleda, potvrđeno da se radi o vrlo vrijednoj, dragocjenoj i za paleontologe fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti.


Građa predstavlja ostatke fosilne faune iz geološkog razdoblja srednjeg miocena (prije cca 15 mil. godina), a najzastupljeniji su ostaci (zubi, čeljusti) fosilnih praslonova (Gomphotherium i Prodienotherium), fosilnog nosoroga (Brachypotherium), fosilnih svinja (Conohyus), fosilnih dabrova, jelena, goveda itd. Također smo u građi razaznali 3-4 primjerka fosilnih vodozemaca (Salamander). Primjerci nisu očišćeni niti preparirani, tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se trenutno ne mogu determinirati. Ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa i zasigurno će nam dati nove znanstvene spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Europe”, naglasio je Japundžić.

Ja u svojoj karijeri još nisam vidio toliki broj nalaza s istog lokaliteta pred sobom. Na području Hrvatske inače nema takvih nalaza. Nešto slično bilo je u glinokopu Jelenska kod Kutine, kad je Ina-Naftaplin imao eksploataciju bentonitne gline koju je koristio za cementiranje svojih bušotina. No oni su s eksploatacijom prekinuli devedesetih godina prošlog stoljeća i od tada više nema sličnih nalaza u našoj zemlji – istaknuo je Japundžić.

Dodao je kako izuzeta građa ima i svoju veliku materijalnu vrijednost (u ovom slučaju nekoliko desetaka tisuća eura), te je zanimljiva ilegalnim trgovcima – “kolekcionarima”.Iz ugljenokopa u BiH

A da je riječ o uistinu velikom otkriću, potvrdio je viši kustos, voditelj Geološko-paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba Dražen Japundžić. Riječ je o fosilnim ostacima iz razdoblja srednjeg miocena, starim petnaestak milijuna godina, koji najvjerojatnije potječu s lokaliteta Gračanica,na području općine G.V-Uskoplje . Riječ je o aktivnom ugljenokopu lignita, gdje se tijekom eksploatacije u određenom trenutku uđe u stratigrafski sloj u kojem se pojavljuju očuvani fosilni ostaci životinja koje su
u to vrijeme živjele.

HIC.hr
foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre