HIC


zlatnici i srebrnjaci

04.siječnja 2021.
HUMANITARNA AKCIJA ZA STRADALE U POTRESU
Pomozimo stanovništvu Petrinje, Gline, Siska i okolnih područja

Porušena Petrinja

U ponedjeljak 28.prosinca Petrinju,Sisak i Glinu je pogodio snažan potres. A nedugo nakon prvog u utorak 29.prosinca uslijedio je još snažniji i razorniji potres jačine 6,2 stupnja po Richteru. Osjetio se i u Zagrebu i na širem području , čak se osjetio u BiH, Srbiji, Austriji. Bio je to jedan od najtežih dana u novijoj hrvatskoj povijesti.

U potresu na području Sisačko-Moslovačke županije i okolice brojni su ostali bez svojih domova. Porušene su brojne crkve i kultirni i gospodarski objekti . Uništena je i važna infrastruktura. A od svega najteže je saznanje da je smrtno stradalo 7 osoba od kojih je najmlađa imala samo 12 godina. U nedjelju je dodatno smrtno stradao i 1 volonter. Više desetaka osoba u potresu je povrijeđeno.

Epicentri potresa

Potres 28. prosinca, magnitude 5 po Richteru, pogodio je područje Sisačko-moslavačke županije. Epicentar je bio kod Petrinje. Isti dan uslijedilo je još nekoliko jačih potresa, a sutradan u utorak 29.prosinca u 12.19 se dogodio razorni potres od 6,2 po Richteru.

Nakon potresa 29. prosinca uslijedili su i brojni naknadni, a 2.siječnja u 19 sati bio je prilično jak s epicentrom 6 km zapadno od Petrinje, magnitude 3.5 prema Richteru. Petrinjsko epicentralno područje pogodilo je od 28. prosinca 374 potresa, a čak 109 u posljednja 4 dana, pokazuju preliminarni podaci Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.


Procjenjuje se da je u potresu oštećeno oko 17000 objekata. U tijeku je prijava šteta. Po riječima ministra graditeljstva Darka Horvata, do 21 sat u nedjelju zaprimljeno je 13.686 prijava za pregled stambenih objekata. Pregledano ih je 4055 i zaključeno kako 1801 zgrada nije za uporabu, od čega je 800 trajno neupotrebljivih.
Oštećeno je 825 obrta, 700 gospodarskih objekata, 11 škola, gotovo sve crkve su oštećene.

Prvi preliminarni podaci o procjeni štete očekuju se u utorak 5.siječnja a njih će Ministarstvo koristiti u zahtjevima za povrat dijela štete od Europske komisije.Humanost na djelu

Hrvatska je i ovaj put pokazala svoju humanost kada to treba. Brojni volonteri diljem Hrvatske stigli su na pogođena područja kako bi pritekli u pomoć nastradalima. Pomoć svakodnevno stiže u odjeći, hrani, lijekovim, i drugim potrepštimana.

Prema podacima civilne zaštite trenutno su najpotrebniji kontejneri, kamp prikolice , montažni objekti i slično kako bi se nastradali stanovnici mogli privremeno smjestiti i zaštititi od hladnoće i padalina.

Pomoć stradalima stiže od susjednih zemalja , iz Eeurope a nesebićna pomoč stiže i od hrvatske dijaspore koja je uvijek bila tu kada ju Hrvatska treba.

Svi oni koji žele uključiti se u humanitarnu akciju i donirati svoj novčani prilog otvoreni su žiro računi.
Ovdje su vidljivi a prije toga pogledajte ovaj VIDEO na Majskim poljanama
UPLATA NOVČANIH DONACIJA NA OTVORENE RAČUNE

Iz Crvenog križa mole sve one koji žele donirati da prije donacije provjere kojih potrepština nedostaje i da doniraju sukladno popisu koji se nalazi na mrežnoj stranici u sklopu uputa za doniranje. Ostavio je detaljne upute za donacije i pomoć pogođenima potresom u Petrinji i Sisku te popis kontakata za objekte Crvenog križa u cijeloj Hrvatskoj
Ponude za opremom, mehanizacijom možete poslati na mail adresu potres.petrinja@mup.hr .

Moguća je i novčana pomoć, a Crveni križ u tom slučaju moli građane da doniraju na sljedeći račun:

Za uplata iz Hrvatske:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516 , Poziv na broj: 770


Za uplate iz inozemstva
Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
račun: HR6923400091511555516 / SWIFT CODE: PBZGHR2XUplata donacija posredstvom zaklade Solidarna

Uplatiti se može na račun koji je otvorila Zaklada Solidarna, od ranije poznata po humanitarnim akcijama i to na idući račun.

Račun za hitne i krizne akcije: HR2424020061500078406
Svrha: SOLIDARNO S PETRINJOM & SMŽ
Poziv na broj: 01-2021
SWIFT SWIFT/BIC: ESBCHR22 

Na Facebooku je otvoreno već nekoliko grupa za sve koji traže i nude pomoć, a pokrivaju područje gotovo cijele zemlje. Tako su nastale grupe poput Dubrovnik za Petrinju i Sisak te Pomoć Petrinji Splitsko dalmatinska županija.

Facebook stranica Geekovi za Petrinju i Sisak prilagodila je svoje objave novonastaloj situaciji.Vladin žiro račun za donacije nastradalom području


Vlada je otvorili smo službeni račun Državne riznice za pomoć, objavio je premijer Andrej Plenković na twitteru. Na račun državnog proračuna primaju se financijske donacije namijenjene sanaciji šteta u Sisaško-moslavačkoj županiji te drugim  područjima pogođenim  razornim potresima.

Broj računa: HR12 1001 0051 8630 0016 0
Državni proračun Republike Hrvatske
s pozivom na broj odobrenja 5444-OIB uplatitelja.

Earthquake relief:

Account nuber: HR12 1001 0051 8630 0016 0
Bank: Croatian National Bank, Trg hrvatskih velikana3, Zagreb 10000, Croatia
Bic (swift) code: NBHRHR2XXXX
Beneficiary: Republic of Croatia - Ministry of Fiance, Katanciceva 5, 10000 Zagreb, Croatia
Remittance info - Remarks: Earthquakes aid  HIC.hrVijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre