HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


07.siječnja 2022.
JUBILARNI 75.
Hrvatski bal gradiščanskih Hrvata u Beču i ove godine ide u online izdanju

Petar Tyran
Petar Tyran


Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata u Beču, unatoč toga što je 75. jubilarni, i ove će se godine, zbog neizvjesne situacije zbog pandemije koronavirusa i zantnog širenja njegovog omikron soja, ipak morati, kao i prošle godine, održati online, rekao je za Večernji list glavni koordinator ove balske svečanosti Petar Tyran. “Bal će biti emitiran na YouTube kanalu 29. siječnja s početkom u 20 sati, pod oznakom HRVATSKI BAL / WIENER KROATENBALL.


Dakle tjedan dana nakon što se je trebao održati uživo 22. siječnja u bečkom Park Hotelu Schönbrunn”, istakao je Tyran, pozvavši sve zainteresirane da svojom nazočnošću uveličaju proslavu 75. Bala. “ Balski program će se u konceptu razlikovati od prošloga, ali sadržajno će se nadovezivati”, napomenuo je Tyran dodavši:
“Biti će puno i plesne glazbe, jer organizatori su i ove godine u program uključili glazbene priloge poznatih i omiljenih muzičkih sastava i pjevača. Ali, biti će i tematizirana povijest samoga bala, koji se ove godine, jer je jubilarni, održava pod geslom „Draguljasti bal“. Stoga je, kako je bilo najavljeno i na predstavljanju Hrvatskoga bala u Beču, velika želja balskoga tima bila, ne prekinuti ovu tradiciju koju gradišćanski Hrvati njeguju već tri četvrtine stoljeća”. Tyran je u nastavku rekao kako će “otvaranje bala oblikovati Folklorni ansambl Kolo Slavuj iz Beča, koji je lani također slavio jubilej, a to je 50 godina postojanja Ansambla, čija je povijest usko podvezana i s Hrvatskim balom”. “Kolo Slavuj će u okviru bala predstaviti i svoju novu produkciju, koja odvodi folklor i tradicijsku glazbu u sasvim nove i do sada i kod nas nepoznate sfere”, ustvrdio je Tyran. Dakle prema svemu iznesenome, biti će očito zanimljivih novina. Kako će se Hrvatski bal održati virtualno, organizatori bala i Hrvatski centar pripremili su i ove godine “za doma” balske pakete, koji su postali stalna ponuda, kako bi se i preko YouTuba moglo uživati u balskoj atmosferi.


“Balski paket 2022. sadržavati će kao i kod Hrvatskog bala uživo, Szigeti pjenušac. U paketu će biti i ovogodišnje balsko vino, zeleni veltlinac Zdolinsko iz vinarije Remuševi dvori, obitelji Jagšić u Uzlopu i prigodna vinska čaša. Budući da je već tradicija da se nakon svakog bala u Hrvatskom centru u ranim jutarnjim satima jede gulaš, ove je godine u balski paket upakiran i fino izbalansiran začin za gulaš iz Safranoleuma Hanesa Pinterića. Uz to, ima još i nekoliko zanimljivih proizvoda i poklona. Među njima su poklon za dame, a to je narukvica Lovely Jubbly koju je dizajnirala Maja Janjiš, jedna Zotter čokolada “Balska edicija”, te bon s dvije rezervacije mjesta za Hrvatski bal sljedeće godine, kao i srećka za tombolu, čije će se nagrade izvlačiti 29. siječnja 2022. u sklopu virtualnog Hrvatskog bala”, otkrio je glavni koordinator ove balske priredbe.


Cijena balskog paketa, koji se može naručiti mailom (kontakt@hrvatskibal.at ili ured@hrvatskicentar.at), telefonski (01 504 63 54), ili putem internetske stranice (www.hrvatskibal.at), iznosi 75 eura. “Proslavite 75. jubilarni Hrvatski bal, naš krunski dragulja, zajedno s nama!, Tyranov je poziv upućen svim Hrvatima i njihovim prijateljima, ma gdje oni bili. Na kraju također treba spomenuti da je team mladih gradišćanskih Hrvata za virtualni Hrvatski bal 2021. godine nagrađen “Večernjakovom domovnicom” po odluci stručnog žirija, kao “Događaj 2021. godine”. (tekst Snježana Herek, mojahrvatska.vecernji.hr)

vecernji.hr/HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre