HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
hic-aktualno
zlatnici i srebrnjaci


ATZENA maslinova ulja23.ožujka 2021.
BORBA PROTIV COVIDA
Hrvatska nabavila još 169 respiratora, stigli su u pravo vrijeme

respirator

Hrvatsko Ministarstvo zdravstvo je preko zajedničke javne nabave Europske komisije osiguralo 169 respiratora tvrtke GE Medical Systems Information Technologies GmbH, jednog od svjetski najpoznatijih proizvođača medicinske opreme GE HealthCare. Ukupne vrijednosti preko 38 milijuna kuna, a namijenjeni su ventilaciji pacijenata svih uzrasta, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva.

Novi respratori će biti raspoređeni u covid odjele 29 hrvatskih bolnica.

Namijenjeni su za ventilaciju pacijenata svih uzrasta, od novorođenčadi do odraslih, a mogu ventilirati pacijente invazivno i neinvazivno, putem maske, što je hvalevrijedna pomoć u zbrinjavanju pacijenata zaraženih COVID-19 virusom, navodi se u priopćenju Ministarstva. Riječ je o respiratorima nove generacije s alatima za pružanje potpore donošenju kliničkih odluka o određivanju parametara ventilacije.

Na taj način uređaji pomažu liječnicima da prilagode modus i parametre ventilacije u potpunosti kliničkoj slici pacijenta, te mehaničku ventilaciju maksimalno moguće skrate. Isto tako, po prvi put uz upotrebu ovih uređaja, moguće je mjeriti kalorijsku potrošnju pacijenata, što osigurava kvalitetniju nutricionističku potporu pacijentima te njihov brži oporavak.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da respiratori nisu mogli doći u bolje vrijeme s obzirom da posljednjih tjedana bilježimo porast novozaraženih, hospitaliziranih i oboljelih na respiratorima, pogotovo u mlađoj populaciji koja ne pati od kroničnih bolesti.

Uvjeren je da će ova nabava respiratora znatno smanjiti smrtnost pacijenata te pružiti kvalitetnu podršku zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti borbe protiv koronavirusa.

Tom je prigodom izrazio zahvalnost Europskoj komisiji i Vladi RH koje su pružile podršku na važnom putu prema još snažnijem i učinkovitijem hrvatskom zdravstvu.

Hrvatski šah, setdnevnikhr/ hic.hr
foto:arhiv

 

 

 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre