HIC samo najbolje iz Hrvatskezlatnici i srebrnjaci


Atena extra djevičansko maslinovo ulje


03.ožujka 2021.
PROCJEPLJENJE STANOVNIŠTVA
Rusija spremna Hrvatskoj isporučiti cjepivo Sputnjik V, Hrvatska priprema dokumentaciju za dogovor

rusko cjepivo sputnjik V

Rusija može Hrvatskoj u roku od tjedan dana isporučiti milijun doza cjepiva Sputnjik V. piše u srijedu Večernji list, pozivajući se na neslužbene izbore.

S hrvatske strane pripremljena je dokumentacija za dogovor. O pregovorima se jučer oglasilo rusko veleposlanstvo u RH navodeći, među ostalim, da je “2. ožujka 2021. održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravlja RH Vilija Beroša, u kojem je potvrđeno da je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnjik V” u skladu sa svim propisima EU-a i odredbama zakona RH.

I dok Hrvatska pregovara o distribuciji i registraciji ruskog cjepiva, Austrija i Danska potpisuju sporazum s Izraelom o nabavi cjepiva protiv covid-19, Slovačka prima prve isporuke ruskog cjepiva, predsjednik Poljske u kontaktu je s predsjednikom Kine oko nabave kineskog cjepiva, navodi dnevnik.

Je li koncept zajedničke europske nabave pred kolapsom? U Europskoj komisiji jučer tvrde da nije, da su svi ovi potezi komplementarni, a ne usmjereni protiv zajedničke europske strategije cijepljenja, ali izvan Bruxellesa sve se glasnije čuje “ne možemo se više u ovom poslu oslanjati samo na EU”, donosi Večernji list. (Hina)18.veljače 2021.
Nakon što je u utorak objavljeno u medijima da Hrvatska nabavlja rusko cjepivo protiv Covida oglasio se i premijer Plenković. Na upit medija hoće li Hrvatska, poput Mađarske, interventno uvesti rusko cjepivo Sputnjik V protiv bolesti covid-19, potvrdio da je Vlada obavila inicijalne razgovore s ruskom stranom o cjepivu Sputnjik V. "Ako to cjepivo dobije odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA) , želimo biti u poziciji da popunimo sadašnji nedostatak cjepiva", istaknuo je.

Rusija trenutačno kontaktira s EMA-om na razini tzv. znanstvenog odbora, a u tom procesu će sudjelovati i HALMED.

"Pa ako se istodobno dogodi da Sputnjik dobije odobrenje EMA-e želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali određene doze kako bismo de facto popunili praznine koje trenutačno postoje, premda su najave, a o tome je u utorak govorio i Stožer, za kraj veljače i ožujak dobre - oko 600 tisuća doza cjepiva, i puno više u travnju i svibnju", istaknuo je premijer.

Ustvrdio je kako Vlada želi biti odgovorna u svim aspektima, naročito kada je riječ o zdravstvu i sigurnosti građana.

"Odnosno da budem sasvim precizan - razlika je kada neko cjepivo ili lijek odobri EMA tada kada je ono dostupno na hrvatskom tržištu, za njegovu kvalitetu ili eventualne nus-pojave odgovara proizvođač, a ako su lijekovi bez certifikata onda odgovara država, a mi nikako ne želimo doći u situaciju da nemamo na tržištu nešto što je provjereno i pouzdano", zaključio je Plenković.

Uz ocjenu kako je u medijima puno "kakofonije" u vezi ruskoga cjepiva, premijer je istaknuo da je hrvatska Vlada proteklih mjeseci radila na tome da osigura dovoljne količine cjepiva za cijelu
populaciju što je, podsjetio je, bila i odgovornost Vlade koja je to i učinila.

S tim u vezi, spomenuo je 1,9 milijuna doza Pfizerova cjepiva, milijun doza Modernina cjepiva, 2,7 milijuna doza AstraZenecina cjepiva i još 900 tisuća doza cjepiva tvrtke Johnson&Johnson koja je, dodao je, sada počela proceduru registracije cjepiva jer sva cjepiva prolaze verifikaciju EMA-e.

"Hrvatske je članica Europske unije, procedura zaštite zdravlja naših sugrađana dodatno je ojačana time što svi lijekovi i cjepiva koja dolaze na naše tržište prolaze filtere i kontrole Europske agencije za lijekove, a u tom procesu sudjeluje i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode ", izjavio je Plenković.(vlada.hr)


Beroš o nabavi ruskog cjepiva

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak navečer da je Hrvatska dogovorila s Rusijom suradnju oko nabave ruskog cjepiva Sputnjika V ali na struci je da nađe pravi put interventnog uvoza.Kazao je da bi bilo optimalno da glavna regulatorna agencija EMA (Europska agencija za lijekove) odobri to cjepivo, što ruska strana, navodno očekuje u travnju.

Hrvatska u narednim tjednima planira nabaviti najmanje milijun doza ruskog cjepiva Sputnjik V, a bude li potrebe moguća je nabava i više doza, doznaje Jutarnji list. Tim bi se dozama, i dozama drugih cjepiva, do ljeta moglo procijepiti 70 posto stanovništva.


Andrej Nesterenko ruski veleposlanik u Hrvatskoj potvrdio je da je u kontaktu sa službenim Zagrebom vezano uz pitanje opskrbe ruskim cjepivom protiv koronavirusa ali iz razumljivih razloga ne
možemo otkrivati detalje s obzirom na osjetljivost teme. Dodao je da svaka strana država mora odlučiti želi li kupiti cjepivo ruske proizvodnje.


Beroš je izrazio rezervu prema načinu uvoza koji je učinila Mađarska i kaže da ne zna je li taj način dovoljno siguran. Mađarska je pribjegla privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava, rekao je Beroš u Dnevniku Nove TV i naglasio da je za rusko cjepivo sve više dokaza da je učinkovito, ali da bi trebalo pričekati dokaze da je i sigurno.


Optimalno bi bilo da glavna regulatorna agencija EMA (Europska agencija za lijekove) odobri to cjepivo jer ona ima iznimno visoke kriterije. Ruski veleposlanik mi je kazao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati, rekao je ministar zdravstva i dodao da je Rusija spremna.

Zamislite da se uveze neko cjepivo i da se prijave neke nuspojave i transgeneracijski problemi, upozorio je i dodao da hrvatska agencija (HALMED) može u suradnji s europskom agencijom napraviti procjene cjepiva za dva do tri dana, te u slučaju da sve bude u redu, rusko cjepivo bi moglo doći u Hrvatsku vrlo brzo, za pola dana.

Ministar Beroš je istaknuo da Hrvatske očekuje veće količine cjepiva iz drugih izvora i da će se procjepljivanje građana, koje prema ranije najavljivanim planovima kasni, u Hrvatskoj ubrzati.

Glede organizacije cijepljenja, Beroš je kazao da je razgovarao s predstavnicima svih županija da se nađe dovoljno veliki prostor i timove koji to mogu raditi, te da je iz 90 posto županijskih zavoda za javno zdravstvo dobio podatke da su određene točne lokacije s imenima voditelja timova, kao i da je u Zagrebu spremno 19 takvih lokacija.


Hrvatski šah, set


Cijepljenje preko reda

Odgovarajući na pitanja o prekorednim cijepljenjima, ministar Beroš je kazao da je postojalo više kriterije po kojima je majka ravnateljice bolnice Fran Mihaljević Alemke Markotić mogla biti cijepljena, ali da ne može tvrditi je li to bio optimalni put jer se kao ministar ne bavi pojedinim slučajevima.

‘U slučaju nepravilnosti u ustanovu će se uputiti inspekcija. Ako je propust u postupanju uputit će se predmet Hrvatskoj liječničkoj komori koja će sukladno kodeksu etike i deontologije odlučivati o disciplinskoj odgovornosti, a u slučaju detekcije drugih elemenata bit će predmet upućen na daljnje postupanje DORH-u”, zaključio je ministar Beroš. (hr.N1)

 

HIC.hr
foto:


 
Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama
Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre