HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/
vijesti-regija

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku


04.lipnja 2021.
SRBIJA
Snažna eksplozija u vojnoj tvornici u Čačku

Eksplozija u Čačku

Niz snažnih eksplozija praćenih detonacijama u tvornici oružja Sloboda probudile su sinoć stanovnike Čačka u Srbiji i natjerale ih na ulicu. Srećom, nije bilo ljudskih žrtava, niti ozlijeđenih, piše B92.

Kako prenose mediji, najsnažnija detonacija dogodila se u 3.20, a odmah za njom i druga u 3.22 sata, koje su zatresle su cijeli grad. Prva eksplozija dogodila se u 1.30 sati, a odjekivale su sve do 4 ujutro.

- U seriji eksplozija koje su se dogodile u tvrtki 'Sloboda' nije bilo ljudskih žrtava, niti ozlijeđenih. Nema razloga da građani budu zabrinuti. Evakuirano je 30 radnika tvrtke i obližnje stanovništvo. Na licu mjesta su pripadnici vatrogasnih jedinica, piše u objavi gradonačelnika Miluna Todorovića.
"Prve detonacije odjeknule su iz skladišta ubojitih sredstava. Dobro je da se eksplozija i požar nisu dogodili u proizvodnim halama", rekao je Todorović.

 

Dio naselja oko tvornice evakuiran je, a građani su iz tog dijela grada bježali prema centru.

"Prvo sam pomislila da je vatromet, ali kad sam pogledala, shvatila sam da je vrag odnio šalu. Probudila sam muža, sjeli smo u auto - i bježi", kazala je jedna od stanovnica Čačka.

Na snimkama koje se šire društvenim mrežama vidi se ogroman požar iz pravca tvornice kojega prate snažne detonacije. Povremeno se čuju eksplozije koje podsjećaju na veći vatromet ili ispaljivanje raketa.Nad tvornicom se tijekom cijele noći dizao gusti dim visok i do nekoliko stitina metara, piše Blic.

Oštećeni automobili, popucala stakla na kućama


Iz tvornice Sloboda evakuirano je šezdesetak radnika koji su se tamo zatekli. Stravičnu noć na poslu opisala je jedna od radnica na portal Novosti. U tvornici je u trenutku eksplozije bilo 60 radnika i svi su na sigurnome.
"S još sedam kolega sam radila u pogonu rezanja kada je došlo do eksplozije. Uspjeli smo se izvući i doći do jedne zgrade gdje smo ušli u podrum od betona. Ta zgrada nema prozore i bukvalno je ukopana u zemlju", rekla je radnica i dodala da su se detonacije čule i u podrumu te da je sve podrhtavalo.

Uzrok nesreće nije poznat

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin potvrdio je da je situacija u Čačku "pod kontrolom".

Policija još ne dozvoljava pristup tvornici, uzrok nesreće još nije poznat, a po protokolima za ovakve incidente, detaljan očevid bit će moguć nakon 24 sata, kad se rizik od mogućnih naknadnih detonacija svede na minimum.

U sličnoj eksploziji 2003. godine poginula su tri radnika Slobode, dok jedna eksplozija u 2010. nije izazvala žrtve. Postrojenja tvornice Sloboda teško su oštec´ena 1999. godine tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije, kad su tijekom tromjesečnih zračnih udara oštećeni brojni pogoni vojne industrije.

Od tada se srpska industrija naoružanja oporavila i izvozi topnička streljiva mahom u države Afrike i Azije, ali i na Zapad, uključujuc´i čak i pojedine članice NATO-a.


HIC.hr

foto:

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletn: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre