HIC

zastave-stalci-koplja

zastava na stalku
zlatnici i srebrnjaci26.travnja 2021
ODRŽAN 93.OSCAR
Filmu "Zemlja nomada" 3 oscara, McDormand i Hopkins najbolji glumci


Oscar 93

Nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti - OSCAR održana je rano jutros, po hrvatskom vremenu. Ovogodišnja dodjela 93.Oscara zbog pandemije Covida-19 održana je dva mjeseca kasnije nego što je planirano a održana je u Dolby Theatreu i na losanđeleskom kolodvoru Union Station koji zbog svoje veličine omogućuje poštivanje odgovarajuće fizičke distance.


Film "Zemlja nomada" dobio je tri Oscara , za najbolji film, režiju i glavnu žensku ulogu, a s po dva Oscara nagrađeni su filmovi "Otac", "Juda i crni mesija", "Zvuk metala", "Mank", "Ma Rainey: majka bluesa" i animirani film "Duša".

Oscara za najbolji film dobila je drama Chloe Zhao "Zemlja nomada", o ženi koja nakon muževe smrti ostane bez posla te odlučuje prodati imovinu i kupiti kombi u kojemu će živjeti i krenuti u potragu za poslom. Film je nagradu donio i glavnoj glumici Frances McDormand te redateljici. Zhao je druga redateljica u povijesti dodjele Oscara koja je nagrađena za najbolju režiju, nakon Kathryn Bigelow 2010. za film "Narednik James". Zahvaljujući na nagradi Zhao se prisjetila odrastanja u Kini, gdje joj je usađeno vjerovanje da se ljudi rađaju dobri.

 

- Ova je nagrada za sve one koji imaju vjere i hrabrosti sačuvati tu dobrotu u sebi... i jedni u drugima, dodala je.


Frances McDormand Oscara je dobila za ulogu Fern, udovice koja ostaje bez posla nakon gospodarske recesije te odlučuje prodati imovinu i kupiti kombi u kojemu će živjeti i krenuti u potragu za poslom. Za McDormand je to treći glumački Oscar, nakon onih za "Fargo" (1997) i "Tri plakata izvan grada" (2018). 


- Nemam riječi, rekla je McDormand zahvaljujući na nagradi. 


- Moj glas je moj mač. Znamo da je mač naš posao. A ja volim posao, dodala je podsjetivši na repliku iz filma.

 

Anthony Hopkins Oscara za glavnu mušku ulogu dobio je za ulogu u film u "Otac" u kojemu glumi Anthonyja, čovjeka koji se bori s demencijom i kojemu u posjet dolazi kći Anne, glumi ju Olivia Colman

Osamdesettrogodišnjem Hopkinsu to je drugi Oscar, nakon onoga koji je osvojio 1992. za ulogu Hannibala Lectera u filmu "Kad jaganjci utihnu". Nominiran je bio ukupno šest puta - četiri puta za glavnu i dva puta za sporednu ulogu.


Ovim Oscarom, Hopkins, koji nije nazočio nedjeljnoj dodjeli, postao je najstariji glumac koji je osvojio ovu nagradu.

Oscar za najbolju sporednu mušku ulogu pripao je Danielu Kaluuyi za ulogu Freda Hamptona, člana Crnih pantera u biografskoj drami "Juda i crni mesija". Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu dobila je južnokorejska glumica Yuh-Jung Youn za ulogu bake u filmu "Minari" o imigrantskoj južnokorejskoj obitelji osamdesetih godina u SAD-u.


- Ne mogu vjerovati da sam večeras ovdje, rekla je Youn i našalila se kako svi pogrešno izgovaraju njezino ime. - Večeras vam je svima oprošteno, dodala je.


Emerald Fennell dobila je Oscaraza najbolji originalni scenarij za film "Djevojka koja obećava", koji govori o studentici medicine koja se želi osvetiti za smrt najbolje prijateljice, žrtve silovanja.


Oscara za najbolji adaptirani scenarij dobili su Florian Zeller i Christopher Hampton za film "Otac".

Najboljim međunarodnom filmom proglašen je danski film "Još jedna runda" redatelja Thomasa Vinterberga. Nominirani su bili i "Better Days" (Hong Kong), "Kolektiv" (Rumunjska), "Čovjek koji je prodao svoju kožu" (Tunis) i "Quo vadis, Aida?" Jasmile Žbanić (BiH).


Film "Još jedna runda" s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, govori o srednjoškolskim profesorima u krizi srednjih godina koji opijanjem pokušavaju naći smisao.


- Željeli smo snimiti film koji istražuje cijeli spektar opijanja, ali što je još važnije... željeli smo napraviti film koji slavi život, rekao je Vinterberg posvetivši nagradu svojoj pokojnoj kćeri.


- Snimili smo ovaj film za tebe. Ti si dio ovoga čuda, rekao je Vinterberg.

Najbolji film: Zemlja nomada

Režija: Chloé Zhao (Zemlja nomada)

Glavna muška uloga: Anthony Hopkins (Otac)

Glavna ženska uloga: Frances McDormand (Zemlja nomada)

Sporedna muška uloga: Daniel Kaluuya (Juda i crni mesija)

Sporedna ženska uloga: Yuh-Jung Youn (Minari)
Originalni scenarij: Djevojka koja obećava (Emerald Fennell)


Adaptirani scenarij: Otac (Christopher Hampton i Florian Zeller)


Animirani film: Duša


Međunarodni film: Još jedna runda (Danska)


Dokumentarni film: Hobotnica i ja


Kratkometražni dokumentarni film: Colette


Kratkometražni igrani film: Two Distant Strangers


Kratkometražni animirani film: If Anything Happens I Love You

Originalna glazba: Duša (Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste)


Originalna pjesma: "Fight For You" (Juda i crni mesija); glazba H.E.R. i Dernst Emile II, tekst H.E.R. i Tiara Thomas


Zvuk: Zvuk metala


Scenografija: Mank


Fotografija: Mank


Šminka: Ma Rainey: majka bluesa


Kostimografija: Ma Rainey: majka bluesa


Montaža: Zvuk metala


Vizualni efekti: Tenet
Dodijeljena "zlatna malina" za najgori film


Nagrade Zlatne maline (Golden Raspberry Award ili skraćeno Razzie) dodjeljuju se od 1981. dan prije dodjele nagrada Oscar za najbolje u filmskoj industriji, i svojevrsna su parodija na filmska ostvarenja, čiji je cilj 'uhvatiti' i 'nagraditi' i neko veliko ime u izdanju koje nije baš profesionalno reprezentativno.

Guliani je Zlatnu malinu 2020. dobio kao najgori sporedni glumac u filmu "Borat naknadni fim", a dobio je i nagradu u kategoriji najgora kombinacija zaslona (i njegove hlače-zatvarač).

Najviše tih nagrada, čak tri, pripalo je protagonistima filma "Glazba" tj. ima najgoru glavnu i sporednu glumicu Kate Hudson i Maddie Ziegler, te najgoru redateljicu Sia-u.

Nagrade Zlatne maline za 2020. dobili su i film "Dolittle" kao najgori 'remake', film "365" za najgori scenarij i drugi.


HRT/HIC.hr
foto:Chris Pizzello / REUTERS

 

Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre