HIC http://www.made-in-croatia.com.hr/


24.rujna 2021.
HRVATSKA DIJASPORA U ČILEU
Za predsjednika Čilea kandidat hrvatskih korijena Gabriel Borić

Gabrijel Borić


U Čileu se u studenom održavaju predsjednički izbori. Jedan od kandidata hrvatskih je korijena. Riječ je o 35-godišnjem Gabrielu Boriću. Njegovi preci su s otoka Ugljana, koji je i Gabriel posjetio 2010. godine. Na otok se uputila i ekipa Dnevnika Nove TV i iz prve ruke doznala što Gabrielovi daljnji rođaci kažu na njegovu kandidaturu.

Gabrielovi preci prije više od 120 godina krenuli su put Čilea. U staroj kući obitelji Borić nekad su živjela tri brata. Dvojica su otišla u Čile, jedan je ostao na Ugljanu. Obiteljska povijest i kuća u kojoj nitko ne živi već četrdeset godina itekako su zanimale potencijalnog budućeg predsjednika Čilea.

Gabrijel je Ugljan posjetio 2011.godine. U vrijeme kada je posjetio Ugljan Gabriel je imao 25 godina. Te je bio itekako aktivan i u Čileu, gdje je vodio studentske prosvjede. S megafonom u ruci poveo je tisuće studenata ulicama glavnog grada zahtijevajući besplatno obrazovanje za sve. Nakon dva mandata u kongresu Borić je ušao u predsjedničku utrku, a osvojivši više od šezdeset posto glasova postao je kandidat lijeve koalicije.

"On je bio malo povučen. Ne zna na hrvatskom ništa pričati, engleski govori perfektno. Ali sve ga je zanimalo, sve se raspitivao, totalno normalan čovjek“, o Gabrijelu kaže njegov rođak Domagoj koji živi na Ugljenu. "Hvala Bogu da bi mi bilo drago. I svima nama tu iz Ugljana bi bilo drago da on postane predsjednik“, zaključio je Domagoj piše dnevnik.hr

Rođen u Punta Arenasu na jugu Čilea, Borić je sa samo 28 godina izabran kao predstavnika najjužnije čileanske pokrajine u nacionalnom parlamentu. Četiri godine potomak davnih doseljenika s Ugljana ( (po djedu Hrvat po majci Katalonac) okupljao je parlamentarce koji su se zalagali za ljudska prava, posebno za čileanske urođenike, za prava radnika i socijalu. Borića su 2017. godine njegovi sugrađani reizabrali za svog parlamentarnog zastupnika.

Borić je najmlađi kandidat za predsjednika u povijesti Čilea. Prema anketama trenutačno drži prvo mjesto s 25 posto podrške birača ispred glavnog suparnika Sebastiana Sichela, koji ima 17 posto. Diplomirani pravnik mogao bi postati predsjednik najjužnije južnoameričke države. A njegovi daljnji rođaci nadaju se da će se i tada odazvati njihovu pozivu i ponovno doći na Ugljan. (dnevnik.hr)

Čile je, inače, jedna od najstabilnijih, najbogatijih i najmoćnijih zemalja latinske Amerike po svim mjerilima, usto od 2010. članica OECD-a, pa je predsjednik Čilea, funkcija na koju najozbiljnije pretendira potomak Dalmatinaca koji su u 19. stoljeću bježali s Ugljana pred glađu zbog peronospore, i s te strane iznimno važna politička funkcija.


HIC.hr
foto:


Vijesti | Audio | Dom i svijet | Turizam | HIC TV | Oglasnik | Knjige | Hrvati izvan domovine | Linkovi | Marketing | O nama

Copyright 1999 - 2001 Croatian Information Centre. All rights reserved.
Included in this bulletin: Reproduction or copying of images is prohibited.
Croatian Information Centre - Service Agreements
Contact Croatian Information Centre