HIC https://made-in-croatia.com.hr/hr/proizvodi/drzavna-i-druga-obiljezja-drzavna-obiljezja-213
vijesti-svijet


hrvatski šah

Hrvatski šah, set


17.rujna 2021.
COVID KARTA EUROPE
Hrvatska drugi tjedan zaredom u crvenoj zoni na europskoj covid karti

Hrvatska u crvenoj zoni na covid karti Europe

ECDC je u četvrtak objavio novu koronakartu. Cijela Hrvatska je drugi tjedan zaredom u crvenom.
Istočna i srednja Hrvatska prije dva tjedna bile su u crvenom. Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali su u narančastom. To se promijenilo prošli tjedan, kada je cijela Hrvatska postala crvena.

Crvena boja zapravo označava područja na kojima je 14-dnevna stopa od 75 do 200 s udjelom pozitivnih većim od četiri posto, kao i ona u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500. Tamnocrvena područja su ona u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500. 

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju. ECDC procjenjuje rizik od COVID-19 prema većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).
09.rujna 2021.
Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)
objavio je novu kartu na kojoj je cijela Hrvatska smještena u crvenu zonu. Na novoj karti je i Slovenija u cjelini crvena.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" komentirajući novu kartu rekao je da cijela Hrvatska ima problem zbog neprijavljivanja kontakata, naglasio je i dodao kako je delta soj puno zarazniji od prethodnih sojeva i važno je da se prijave svi kontakti.

Istaknuo je kako postoji i problem cijepljenja te apelirao na sve  da, ako nije neophodno, ne idu na velika okupljanja i da se pridržavaju postojećih mjera, osobito nošenja maski. "

- Nema žarišta, postoje obiteljska, horizontalna širenja. Sve je više mladih hospitaliziranih i treba pripaziti, upozorio je.


02.rujna 2021.Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu kartu po kojoj je Slavonija, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija u crvenome, a ostatak uključujući obalu i Zagreb je u narančastoj zoni.

Promjena je to nagore jer na prošlotjednoj karti cijela Hrvatska bila je u narančastom. U protekla 24 sata zabilježeno je 798 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 11 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade rekao je kako vjeruje da će Jadranska Hrvatska na najnovijoj karti ECDC-a ostati u narančastom.

- Sporna je Panonska Hrvatska. Ona bi se mogla danas zacrvenjeti i to ne zbog velikih brojeva incidencije i stope, već zbog činjenice da je visoki postotak pozitivnih među testiranima, rekao je Beroš.

ECDC svakog četvrtka objavljuje novu kartu. Boje za pojedina područja određuju se kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije. 

 Stanje zaraženih i umrlih u EU-ovdje


26.kolovoza 2021.Ministar zdravstva Vili Beroš konferenciji za medije nakon sjednice vlade rekao je dana da je Hrvatska ostala u narančastoj zoni i da nema crvenih.
Do 12 smo sati čekali nove podatke u ECDC-ija, pa smo kontaktirali svoje izvore u Stockholmu i oni su nam potvrdili da cijela Hrvatska ostaje u narančastom i da nema crvenih zona, objavio je Beroš.

Tijekom današnjeg dana bit će objavljenai nova koronakarta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Nakon pet tjedana u narančastom, zbog velikog broja novozaraženih, strahovalo se da bi dijelovi hrvatske obale mogli završiti u crvenom.

Prošle godine to se dogodilo već 15. kolovoza, što je izazvalo otkaz mnogih turističkih rezervacija te mnogobrojne odlaske turista koji su već bili u zemlji.

hrvatska obala u narančastoj covid zoni

19.kolovoza 2021.No novoj, ažuriranoj koronakarti .Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) hrvatska obala i Zagreb su i dalje u narančastoj zoni. Zeleni se samo Slavonija ali je Hrvatska i dalje među najboljim europskim zemljama iako posljednjih dana broj novozaraženih koronavirusom raste. To znači da ćemo i u rujnu moguće imati izvanrednu turističku sezonu kao u srpnju i kolovozu tako da bi se ukupni rezultati mogli uvelike približiti rekordnoj 2019. godini. 

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 486 novih slučajeva koronavirusa, umrle su tri osobe, a broj aktivnih slučajeva je 2355, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. (Hina)29.srpnja 2021.Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) danas je objavio novu kartu, hrvatska obala je i dalje narančasta dok je ostatak Hrvatske u zelenom.U narančastoj boji je Francuska, Island, Estonija, većina Italije, dio Finske, Norveške i Danske, dok su crvenom označene Sicilija, Sardinija, Španjolska, Portugal, Irska, Nizozemska, dio Grčke i Danske.

ECDC ažurira kartu svakog tjedna.

Boje za pojedina područja određuju se kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotka testirane populacije. 


20.srpnja 2021.: Na novoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u 15.srpnja hrvatska obala više nije zelena nego je, zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom, u narančastome.
Podsjetimo, boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotkom testirane populacije.

Iako karta ECDC-a ne znači automatsko uvođenje mjera "narančastim i crvenim zemljama", mnoge ga države ipak gledaju kao indikator epidemiološke situacije u nekoj zemlji na temelju kojeg bi mogle svojim građanima uvesti određena ograničenja prilikom putovanja u države koje nisu na zelenoj listi.

Kao što je pisao Jutarnji list, povici brojnih zemalja da se promijeni ovakav covid-narativ sve su glasniji, iako je ECDC zasad i dalje neumoljiv.

Među prvima su o tome počeli govoriti Nijemci i Austrijanci kad su, nakon godinu i pol dana inzistiranja na strogim mjerama, najednom došli do spoznaje kako bi covid-kriza od akutnog izazova mogla postati "pojedinačni medicinski problem", posebno u okolnostima u kojima je gotovo polovica europskog odraslog stanovništva ipak cijepljena pa bi se odluke o putovanjima i turističkoj sezoni ove godine ipak trebale donositi na temelju nekih drugih kriterija.

Slično razmišljaju i u domaćem turističkom sektoru, a direktor udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba napominje kako su slična promišljanja sve glasnija na razini Unije, kao i strukovnih udruženja.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić napominje kako sektor vesele najave nekih zemalja da se razmišlja o promjeni načina procjene epidemiološke situacije.

"To je pokazatelj da smo ušli u fazu kad za procjenu situacije nije najvažniji broj zaraženih nego neki drugi kriteriji kao što su hospitalizacije i broj smrtnih slučajeva. Pa to vidimo na primjerima nekih zemlja u kojima imamo rast slučajeva, ali ne i rast težih oblika oboljenja ili smrti. Po nama, logična bi bila odluka da se svijet nauči živjeti s virusom, ali i da se promijeni način kako se iscrtava ECDC-ova karta, a koja još uvijek boju zemlje određuje na temelju broja novoprijavljenih slučajeva", kazao je Ostojić.

I dok britanske aviokompanije najavljuju otvaranje novih linija za Hrvatsku – Jet2 zasad ih je najavio devet – Mediteranu curi vrijeme i manevarski prostor za spašavanje sezone jer smo već zagazili u polovicu srpnja. Ako će promjena u procjenjivanju opasnosti doista biti, struka upozorava da to treba
biti odmah ili bismo ovogodišnju sezonu mogli završiti i ranije nego prošle godine. (jutarnji.hr)Hrvatska u Velikoj Britaniji na zelenoj listi


Britansko veleposlanstvo u Zagrebu potvrdilo je da je Hrvatska prebačena sa žute na zelenu covid listu za putovanja iz Engleske, a ta će se odluka početi primjenjivati od 19. srpnja u 4 sata ujutro.

Na službenim stranicama britanske vlade navodi se da se Hrvatska trenutno nalazi na žutoj listi, te da će se pomaknuti na zelenu listu u ponedjeljak 19. srpnja u 4 sata ujutro.

- Ako prije toga doputujete u Englesku iz Hrvatske na vas će se primjenjivati pravila za žutu listu, navodi se na stranicama www.gov.uk.

Britanski mediji ranije su javili da nakon premještanja na zelenu listu putnici koji se vraćaju u Englesku iz Hrvatske, Bugarske, Hong Konga ili Tajvana neće morati u karantenu.

Prema novim smjernicama britanske vlade za putovanja u Englesku u pandemiji objavljenima u srijedu, na žutu listu su sa zelene stavljeni Baleari i Britanski Djevičanski Otoci, a na crvenu sa žute Kuba, Indonezija, Mjanmar i Sijera Leone.

Svi oni koji su potpuno cijepljeni i vraćaju se iz zemalja sa žute liste neće morati u karantenu, ali mlađi ljudi s primljene obje doze ipak će morati u karantenu u svom domu, prenijeli su mediji.

Svi koji se vraćaju iz zemalja s crvene liste morat će u hotelsku karantenu. (HRT)
9.srpnja 2021.
Ažurirana Covid karta, sve više zelenih regija u europi

covid karta Europe

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)
objavio je ažuriranu kartu Europe. Na ovotjednoj karti cijela Hrvatska je u zelenoj zoni što pokazuje povoljnu epidemiološku sliku.

Karta po bojama prikazuje 14-dnevnu incidenciju, stopu zaraženih koronavirusom,  u pojedinoj europskoj zemlji na 100.000 stanovnika.


U zelenom su i zemlje u okruženju Hrvatske kao i većina Europe. 

Žutom bojom označeni su dio Španjolske, dio Skandinavije te Irska, a crvenom Portugal, veći dio Španjolske te Cipar.

ECDC je europska agencija sa sjedištem u Stockholmu, a njezine COVID karte pokazatelj su i za turiste je li sigurno ići na neku destinaciju.


Hrvatski otoci Covid free zone

U 2020. sve više crvenih zona u Europi


 

hrt / HIC.hr
Foto: ECDC